Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Zabból érkező energia és egészség

Zabból érkező energia és egészség

 

A reggeli álmosság, passzivitás legyőzésének egyszerű, de nagyon hatásos módját régóta gyakorolják az írek. Sok zabból készült ételt fogyasztanak. New Yorkban a reggelit kínáló helyeken a szendvicsek és tojásból készült ételek mellett mindig ott gőzölög egy fazékban a zabkása is. A zabot ősszel takarítják be, egész évben hozzáférhető, tápláló, nagy értékű, egészséges étel. A rosszabb minőségű földeken is megterem. A zabot hántolják, de ezzel a művelettel nem távolítják el a korpát és a csírát. Így a rost és tápanyagtartalom teljes egészében megőrződik.



Egy csészényi (234 gramm) teljes kiőrlésű főtt zab tartalma

megnevezés

mennyiség

minősítés

 energia

  145 kalória

 

 mangán

 1,37mg 

  kiváló

 szelén

   18,95mcg 

    nagyon jó

 tryptophan 

 0,08g  

 jó

 foszfor

   177,84mg 

 jó

 B1   

 0,26mg 

 Rost  

  3,98g

 jó

 Magnézuim  

  56,16mg 

  jó

  Protein    

    6,08g   

  jó


Aki cukorbetegségben, vagy szívbetegségben szenved, annak azt tanácsolják a dietetikusok, hogy reggelire frissen elkészített zabkását egyen. A zab, a zabcsíra, a zabkása egy speciális rostfajtát tartalmaz, a béta-glukant. Már 1963 óta számos kísérletet végeztek ennek jótékony hatásáról, amelyet a koleszterin szintre gyakorol. Napi egy csésze zabkása elfogyasztása jelentősen, 8-23%-kal alacsonyabb értékre módosítja a teljes koleszterinszintet. Ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. A magas koleszterin szint összefüggésben áll az érfalon képződő lerakódással, ha ezek sérülnek, vagy túl nagyok, akkor elzárják az eret, ami szívinfarktust vagy agyi katasztrófát okoz. A zab magas rosttartalmánál fogva már az emésztőrendszerből eltávolítja a káros koleszterint, így az nem jut be a vérbe. A zab áldásos hatásait vizsgáló kutatások azt is bebizonyították, hogy különleges antioxidáns összetétellel rendelkezik, mert avenanthramidot tartalmaz, amely megakadályozza a szabadgyököket abban, hogy károsítsák az LDL koleszterint. Így jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása jó magas vérnyomásra : csökkenti a magas vérnyomás előfordulását is. A Harvard egyetem kutatói kísérleteik alapján állítják, hogy a napi rendszerességgel elfogyasztott egy tál teljes kiőrlésű zabkása, vagy más gabonaféle 29%-kal csökkenti férfiaknál a szívinfarktus kockázatát.

A változókorban lévő nőknek különösen ajánlott a teljes kiőrlésű gabonafélék, így a zabkása fogyasztása. Ilyenkor a nők körében megnő a magas vérnyomás és emelkedik a koleszterin szint. Az American Heart Journal-ban közzétett cikk egy tanulmányt mutat be, amelyet 200 változókorban lévő nő közreműködésével folytattak, akik magas koleszterin szinttel, magas vérnyomással, vagy egyéb szív érrendszeri betegségtünettel rendelkeztek. Három évig figyelték őket. Azoknál, akik heti hat alkalommal ettek zabkását, lelassult az érelmeszesedés, valamint az aortaszűkülésének, a stenosisnak a folyamata és a lerakódások képződése.

A zabkása, egyéb zabból készült ételek az immunrendszert erősítik, segítik a megfelelően gyors válaszok adásában, így védenek a fertőzésekkel szemben.
Ez a zabban található béta-glucannak köszönhető, ami még a vércukorszintet is stabilizálja. A rizzsel és kenyérrel összehasonlítva nem emelkedik meg annyira a vércukorszint elfogyasztásuk után. A béta-glucan természetes szénhidrát vegyület. Aktiválja a falósejteket, így segíti a szervezet védelmi rendszerét, elpusztítja a káros betolakodókat, és segít kiüríteni a mérgeket. A szelén az E vitaminnal együtt számos fontos antioxidáns folyamatban vesz részt. Ezek csökkentik az asztma előfordulását, a szívbetegségek megelőzését. A szelén a DNS helyreállításában is részt vesz, ezzel csökkentve a rák előfordulását, különösen a vastagbélrákét.
Angliai kutatók szerint a teljes kiőrlésű gabonafélékkel a szervezetbe juttatott rostok védik a mellrák ellen a változókorhoz közeledő és abban lévő nőket. Napi 30 gramm rost felére csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A gyümölcsökből, zöldségekből nyert rostokhoz viszonyítva a teljes kiőrlésű gabonafélékből nyertek nagyobb védelmet nyújtanak, mert a bennük található lignanok olyan fitohormonok, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ez a megelőző hatás különösen a mell-, a prosztata- és más hormonalapú rákra, és a szívbetegségekre igaz.

A lisztérzékenyek kezelésénél úgy gondolták, hogy egész életen át kerülni kell a gluténfehérjét, ami a búzában, rozsban, árpában, zabban található. Felnőttek bevonásával végzett kutatások szerint a zabból készült ételeket, annak ellenére, hogy kis mennyiségben tartalmaznak glutént, mégis jól bírták a lisztérzékenyek. Lisztérzékeny gyerekek körében is végeztek tudományos megfigyelést. Két csoport közül az egyik teljesen gluténmentes étkezést folytatott, míg a másik a gluténmentes diéta mellett fogyasztott zabtermékeket is. Egy évig tartott ez az étkezési program, a végén mindkét csoportban jól voltak a gyermekek, a vékonybél nyálkahártyája teljesen egészségessé vált, az immunrendszer normálisan működött.

Hogyan fogyaszthatjuk a zabot?

Zabkása
Hozzávalók:
egy csésze zabpehely (tudni kell, hogy az ír zabpehely inkább a mi árpagyöngyünkhöz, vagy a kerekszemű rizshez hasonlít),
két csésze víz,
kevés só,
aki szereti, fahéj,
fél csésze mazsola, de lehet más aszalt gyümölcs is, szilva, meggy,
egynegyed csésze dió, mandula vagy mogyoró durvára törve,
szójatej, vagy sovány tej, de el is maradhat,
édesítéshez méz vagy melasz, aki sósan szereti, hagyja el ezeket.

Az enyhén megsózott vizet felforraljuk egy edényben, aztán kisebb fokozatra állítjuk a tüzet, és hozzáadjuk a zabpelyhet.
Körülbelül öt percig főzzük állandó keverés mellett, hozzáadjuk a gyümölcsöt, diófélét, jól összekeverjük. Lekapcsoljuk a tüzet, letakarjuk az edényt és hagyjuk még öt percig. Tálalásnál édesítjük, és ízlés szerint öntünk hozzá tejet.

Ír zabrizottó
2 csésze zabpehely,
3 evőkanál olívaolaj,
egynegyed csésze reszelt gyöngyhagyma,
2 gerezd összezúzott fokhagyma,
5-6 csésze húsleves,
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem,
1 evőkanál friss citromlé,
fél csésze reszelt parmezán,
só, bors ízlés szerint,
egy csipet sáfrány

Felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, három percig pároljuk. Hozzáadjuk a zabot és 5 percig pároljuk, míg fényleni nem kezd. Folyamatosan, fél csészénként adjuk hozzá a húslevest. A sáfrányt is belekeverjük. Amikor már elég krémes az állaga, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a petrezselymet, citromlevet, sajtot, sót, borsot. Melegen tálaljuk. A legegyszerűbb, és szintén nagyon egészséges, ha zabkorpát keverünk a kefirbe, joghurtba, főzelékbe, ezzel nem befolyásoljuk ezeknek az ételeknek eredeti ízét. A zabbal végzett eddigi kísérletek azt bizonyítják, hogy megéri gyakran fogyasztani ezt a gabonafélét. Semleges íze miatt készíthetjük sósan és édesen is, ki hogy szereti.

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kosár
0 árucikk
Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek
Notino.hu

 

 

 

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone