Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Vörösbor vs. Tesztoszteron

Vörösbor vs. Tesztoszteron

Igazságtalan az élet! Vagy éppen, hogy "jó" útra terelget?

Éppen most segítettünk átírni egy közkedvelt széleskörű megállapítást a borral, a mérsékelt alkoholfogyasztással kapcsolatban: nem igaz, hogy a pohár borocska mindenkinek jó lenne. Sajnos a 40 éves adatokra, egyben soványabb nemzedékre alapozott megállapítás nem állja meg a helyét napjainkban. Túlsúlyos és elhízott emberek esetében inkább káros a mérséklet alkoholfogyasztás is.

Ha mindenki 27,5 kg/m2 BMI felett lemondana a borról, a borászok igen csak megorrolnának a kutatókra. De a kutatóknak is van szívük! Most adtak egy új célközönséget a borászoknak, mégpedig a sportolókat. A két tudományos felfedezés egyébként ilyen szempontból nem is üti egymást: a sportoló testsúlya általában a kívánatos értékhatáron belül mozog - "érdemes hát sportolónak lenni..."

A vörösbor fokozhatja a tesztoszteron kiválasztást

Tesztoszteron hormon megtalálható mind a férfi, mind a női szervezetben. Jelenléte összefüggésben van az izomtömeggel, a fizikai teljesítőképességgel, a testösszetétellel, a regenerációval. Olyan tényezőket soroltunk fel, melyek kulcsfontosságúak a sportolók teljesítményében.

Úgy tűnik, a vörösbor egy jellemző összetevője a quercetin összefüggésben áll a tesztoszteron kiválasztással. A Kingston Egyetemen elvégzett "kémcsőkísérlettel" kapcsolatban Declan Naughton professzor megjegyezte: Teljes klinikai vizsgálat szükséges az emberre gyakorolt hatás megállapításához, de ha azonos eredményeket találunk, az alátámasztaná, hogy a vörösborban található összetevők képesek növelni a tesztoszteron szintet.

Nem doppinglistás, nem mesterséges

A professzor megjegyezte, hogy míg doppingvétségnek minősül a tesztoszteronszint mesterséges anyagokkal történő befolyásolása, addig a vörösborból nyerhető quercetin nem. (Persze megjegyezhető, hogy nem csak mesterséges anyagok szerepelnek a doppinglistán, így a qercetin megjelenése sem lenne történelmi fordulat.)

A vörösbor hatása természetesen egyénenként változhat, jegyezte meg a professzor, megemlítve testsúlyt, fittséget, egészségügyi állapotot, étrendet - hasonlóan a cikkünk elején olvasható egyéni eltérésekhez.

Mindemellett a vörösborban fellelhető quercetin már táplálékkiegészítő formájában is fellelhető. A kutatócsoport - a zöld tea mellett - tudatosan választotta a vörösbort a kísérlet tárgyának, hiszen ez az ősidők óta termelt ital hihetetlenül gazdag az azt összetevő molekulák tekintetében.

2015.05.05

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone