Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Testépítés, önbizalom, magabiztosság

Testépítés, önbizalom, magabiztosság

Számos cikkünk van az oldalon azzal kapcsolatban, hogy miben is segíthet a testépítés, milyen pozitív hatásai vannak és miért érdemes elkezdeni edzeni. Természetesen önmagában elmondhatjuk azt, hogy egy állandó sport (legyen az bármilyen) életünkben határozottan jó hatással van közérzetünkre. De ennél azért továbbmegyünk.

Tárgyaltuk már azt, hogy a testépítés segíthet a depresszió megelőzésében, segíthet a stressz csökkentésében...stb. Azonban ki kell térnünk még néhány fontos dologra, amelyről beszélni kell.  Önbizalom, magabiztosság, határozottság. Olyan tulajdonságok ezek, amelyekre mindenki vágyik.  Ezek a fogalmak közel állnak egymáshoz...és aki az egyikkel rendelkezik valószínűleg a többivel sem áll rosszul.

Ugye mindenki számára ismerősek azok az emberek, akik nem néznek a szemedbe, mikor éppen bemutatkoznak. Vagy azok akik állandóan próbálják magukat jó színben feltüntetni, minden lehetséges eszközzel és egy alkalmat sem szalasztnak el amikor lehetőségük adódik hogy önmagukat fényezzék.  Van még a harmadik kategória, amelyik szintén rendkívül idegesítő tud lenni. Ő az, aki állandóan sajnáltatja magát, nyíltan bevallja, hogy ő semmire sem képes...stb. stb. Mindegyik fent felsorolt típusnak egyértelműen problémája van saját magával. Nincs reális énképe, nem képes a lovon maradni...azaz vagy átesik a ló túloldalára, vagy alapból fel sem ül arra a jószágra.

 

“Amikor rosszul vagy attól, hogy eleged van abból, hogy rosszul vagy, akkor meg fogsz változni.” (Andrew Matthews: Hallgass a Szívedre)

 

Nem titok az, hogy sokan azért kezdik el a testépítést, mert tudják önmagukról, hogy nem magabiztosak, hogy alacsony az önbecsülésük. Sőt, komoly és sikeres sportolók, hatalmas izomzattal rendelkező emberek nyíltan vállalják, hogy komoly problémájuk volt, nem voltak megelégedve saját magukkal.

Gondolhatnánk, hogy ez egyfajta kompenzáció és nem segít a problémán. Azonban a helyzet az, hogy nagyon is segít. Ez egy komplex folyamat, ha valamiben sikeresnek érezzük magunkat, ha találunk egy elfoglaltságot amit valóban szeretünk, amibe energiát fektetünk és ahol célokat érünk el, az elvezet egy jobb közérzethez, egy magabiztosabb viselkedéshez az élet többi területén is!

Miért jó az egészséges önbizalom és magabiztosság?

Nos, erre a kérdésre a legegyszerűbb a válasz. Mi különbözteti meg a sikeres/boldog embereket azoktól akik állandóan panaszkodnak és másokat okolnak?  Az, hogy bíznak magukban, valamint más a hozzáállásuk. Vagy tegyünk fel egy még fontosabb kérdést: Hogyan várjuk el másoktól, hogy bízzanak meg bennünk vagy hogy a barátnőnk jobban szeressen minket, ha mi magunk sem bízunk magunkban illetve nem szeretjük magunkat? 

Könnyű mindig azt mondani, hogy "a szüleim a hibások azért, hogy nem vagyok magabiztos" , "Az önző főnököm miatt alacsony a fizetésem", vagy "A rossz minőségű táplálékkiegészítők miatt nem érek el fejlődést a testépítésben" Felejtsd el a kifogásokat, és felejtsd el mások hibáztatását.

Másik ok: Rengetegen vannak, akik arra panaszkodnak, hogy nincs egy normális párkapcsolatuk. A fenti példa érvényes: Hogyan várod el másoktól, hogy érdeklődjenek irántad, hogy vonzónak tartsanak ha te magad a tükörbe nézel és ellenkezőjét gondolod saját magadról?Változtass a gondolkodásmódodon, az életmódodon vezess be szabályokat és tartsd magad ezekhez. Ha képes vagy betartani a saját magad által felállított szabályokat, automatikusan sokkal többre értékeled magad.Tehát vegyünk egy konkrét példát, mondjuk a csajozást. A lányok szó szerint megérzik, ha nem vagy magabiztos, és ha alacsony az önbecsülésed. Egyenesen kerülik (nem is mindig tudatosan) a hasonló srácokat. Ott a tipikus példa, a "menő és s*ggfej sráccal" a középiskolában és a rendes, becsületes de szégyenlős fiúval.

Végezetül a konklúzió és a jó hír

Van aki magabiztosan születik. Nem vicc. Léteznek olyan emberek, akik vezetésre születtek. Arra, hogy mások őket kövessék és rájuk hallgassanak, csupán az egyéniségük és adottságaik miatt.  Ez nem feltétlenül rossz, csupán ez az igazság. Mivelhogy mindenki jó valamiben. Nagyon elcsépelt már ez de igaz. Mikor erről van szó, mindig eszembe jut egy érdekes példa. Ki ne találkozott volna a taggal a piacon, akinek a zakója tele van eladnivaló cuccokkal és nem engedi el addig az embert, amíg nem vásárol valamit tőle.

Olyan érveket hoz fel és olyan technikákat alkalmaz, amiket másoknak a gazdálkodási és menedzsment szakon kell bemagolni. Az utcai árus meg gyakran csak szimplán ösztönösen alkalmazza ezeket  ráadásul sikeresen. Pedig lehet, hogy csak nyolc osztálya van.

A lényeg és a jó hír ezzel kapcsolatban: Ha az önbizalom és a magabiztosság nincs meg alapból (mivel a nagyrésznek nincs meg) nem szégyen elővenni egy motivációs könyvet nem szégyen eljárni önbizalom erősítő kurzusokra.

Ezek valóban segíthetnek, pontosan úgy ahogyan például rengeteg embernek segített ebben a sport, a mozgás vagy esetünkben konkrétan a testépítés. Jegyezd meg: az önbizalom és a magabiztosság számos módon fejleszthető.

 

Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!

Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!

Ügyelj a tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!

Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!

Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!

 

Írta: Nick Mitchell

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone