Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Növelj izmot diabétesz ellen!

Növelj izmot diabétesz ellen!

 

Számos új kutatási eredmény utal arra, hogy át kell fogalmaznunk a testedzésről alkotott általános elképzeléseinket, hiszen a valóság jóval összetettebb, mint azt korábban gondoltuk. Az egészség legfőbb támogatójának sokáig az aerob, tehát hosszan tartható alacsony/közepes intenzitású edzéseket emlegették. Az Amerikai Szív Társaság már a súlyzós edzést is ajánlja szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, ám egyre több tanulmány mutat rá, hogy az ilyen jellegű tréningeknek számos pozitív egészségügyi hozadéka lehet. Sokáig úgy hittük, ha a vörös izom átalakul fehér izommá, az kevésbé érzékeny az inzulinra, a hormonra, mely csökkentené a vércukorszintet" - mondja Jaindie Lin a Life Sciences Institute professzora. "Ez az elképzelés messze nem bizonyított. Mind az öregedési folyamat, mind a diabétesz kialakulása során veszíthetünk vörös izomzatunkból, de valóban ezt tehetjük felelőssé?" - tette fel a kérdést a professzor, s olyan összetett kutatássorozatba kezdett csapatával, mely új szemszögből világítja meg izomtípus és a II. típusú diabétesz kapcsolatát. 


Több izomrosttípussal rendelkezünk. A vörös izom, mely magas mitokondrium aránytól kapja vörös színét aerob módon, tehát oxigén jelenlétében szolgáltat energiát. Hosszú távú munkánál vesszük hasznát, például olyan alacsony és közepes intenzitású futásnál, mely hosszú távon tartható. A fehér izom glikolitikus energianyeréséből olyan sportolók profitálnak, mint a súlyemelők, testépítők, rövidtávfutók. Izomzatunk I. és II. típusú izomrostokat egyaránt tartalmaz. 


Fehérje, mely kulcsszerepet játszik a fehér izom kialakulásában. A csoport egy olyan fehérjét azonosított biológiai vizsgálati adatokra támaszkodva, mely jellemző a fehér izomban, a vörösben azonban nem. A BAF60c génmódosított egereket hozott létre, melyeknél megfigyelhették, hogy a fehér izom aránya magasabb. Erre utalt az izomzat világosabb színe mellett az a tény is, hogy az ilyen egerek hosszútávú aerob kapacitása 60%-kal gyengébb volt a "normál" egerekénél. 
A kutatók ezután már megfigyelhették, hogy a génmódosított egerek elhízás ellenére is sokkal hatékonyabban kordában tudják tartani vércukorszintjüket. Az eredmény sokakat meglep - fogalmazott a professzor - rávilágít az izomzat, az anyagcsere és a diabétesz bonyolult kapcsolatára.

Emberek esetében a súlyzós edzés segítheti 

A fehér izom képződését és csökkentheti a vércukorszintet. A BAF60c fehérje pedig - további humán kísérletek során - akár új gyógyszer születéséhez is vezethet. 

 

Írta: Eric Cressey

Forrás: www.muscleandfitness.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone