Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Mire kell figyelnem fitnesz gép vásárlásakor?

Műszaki tudnivalók!

 

Fitneszgépek fékrendszere

A fitneszgépek világában a fékrendszerek széles körét alkalmazzák. Természetesen a fékezés itt egészen mást jelent, mint a közutakon. Itt főként az ellenállásról, az edzés nehézségi fokáról van szó. A fékrendszerek és különbségeik rövid leírását az alábbiakban foglaltuk össze:

  • Dörzsfék
  • Manuálisan állítható mágneses fék
  • Szervomotor által elektronikusan működtetett mágneses fék
  • Elektromágneses fék, amely EMS vagy indukciós fék néven is ismeretes

 

Dörzsfék
A dörzsféket általában versenybicikliken vagy Spinnereken használják. Az ellenállást vagy a nehézségi fokot a fékblokkolóra nyomást gyakorló speciális, kopásálló dörzsanyaggal lehet állítani, különböző fokozatokban, a gyorsan forgó lendkerék ellenében. Ez egyfajta satuként működik a lendkerékkel szemben, ugyanúgy ahogy a fékblokkok a normál kerékpáron.

 

Manuálisan állítható mágneses fék
Mágneses féket olyan fitneszgépeken használnak, amelyen nincsenek programok. Ezek általában egyszerű szobakerékpárok, elliptikus gépek és evezőpadok. A fékezési folyamat, tehát az ellenállás akkor lesz intenzívebb, amikor a mágnesek közelebb kerülnek a lendkerékhez. Amikor a mágnesek eltávolodnak a lendkeréktől, az ellenállás természetesen csökken. Az ellenállást általában 8 fokozatban lehet beállítani.

 

Szervomotor által elektronikusan működtetett mágneses fék
A szervomotor esetében az ellenállás szintén mágnessel állítható a monitoron keresztül. A szervomotorba 10-16 lépést programoznak be előre, az ellenállást ezeken belül lehet beállítani. A rendszert alkalmazzák (cardio) programokkal felszerelt fitneszgépeken, szobakerékpárokon, elliptikus gépeken és evezőpadokon.

 

Elektromágneses fék, amely EMS vagy indukciós fék néven is ismeretes
Ez a legfejlettebb fékrendszer. Számos Tunturi (szobakerékpár) ergométeren és elliptikus gépen alkalmazzák. Az ellenállást elektronikusan (és fokozatok nélkül) lehet állítani a monitoron keresztül. Az EMS-rendszer lehetővé teszi a teljesítmény (W) és az elégetett kalóriák pontos mérését. Az EMS-rendszerrel felszerelt gép ezért mindig egyben egy ergométer is. Az ergométer olyan gép, amely pontosan nyomon követi, hogy mennyit edzett. A teljesítményt Wattban vagy másodpercenkénti energiafogyasztásban jelzi. A standard szobakerékpár a sebességet és az időt méri. Az ergométer a teljes erőkifejtést wattban méri, ami lehetővé teszi az elégetett kalóriák pontos kiszámítását. Ez csak egy hivatalosan elismert és kalibrált értékkel rendelkező gépen mérhető, az ergométereknek ezért kell megfelelniük bizonyos nemzetközi standardoknak (EN 957).

 

A lendkerék és a jó közérzet

A jó vagy élvezetes biciklizést, vagy elliptikus mozgást nagymértékben befolyásolja a lendkerék. Ezért egyre több kérdést kapunk a lendkerék súlyát illetően. A Tunturi gépeket viszonylag nehéz lendkerekekkel szerelték fel, ami fontos ahhoz, hogy élvezni tudjuk a ruganyos és kényelmes mozdulatokat az ellenállás (fékezés) mellett. Ahhoz, hogy megértsük, ez hogyan működik, röviden ismertetnünk kell a lendítőtömeg elméletét.

 

Lendítőtömeg
A lendítőtömeg fontos a lendkerék megfelelő forgásához. A következő tényezők befolyásolják:

  • A lendkerék forgási sebessége
  • A lendkerék kerülete/mérete
  • A lendkerék súlya

 

A fék típusa (mágneses, elektromágneses)
E tényezők megfelelő kiválasztása határozza meg, hogy a kerékpározás vagy elliptikus mozgás tökéletes lesz-e. A Tunturi nagyon magas forgási sebességet választott, egy viszonylag nehéz lendkerékkel kombinálva. A nagy forgási sebesség teszi a biciklizést vagy elliptikus mozgást kellemessé. Az 1:10-hez arány azt jelenti, hogy amikor a fordulatszám percenként 60, a lendkerék nem kevesebb, mint 600-szor fordul meg, ami nagyszerű és kényelmes érzést az edzés során.

 

Súlykorlátok
Természetesen a lendkerék robusztusságának vannak korlátai és a forgási sebesség fontosabb, mint a súly. A Tunturinál kb. 14 kilogramm a limit, ami azt a célt is szolgálja, hogy a viszonylag törékeny lendkerékcsapágyak szállítás közbeni sérülését elkerüljük. A 14 kilogramm tulajdonképpen meglehetősen nehéz, ami kihat a szobakerékpárok és elliptikus gépek formájára is. Erős, vastag és robusztus a vázszerkezetük. Másként fogalmazva: a lendkerék súlya nem az egyetlen fontos tényező. A forgási sebesség ugyanennyire fontos. A márkakereskedője örömmel segít a különbségek letesztelésében!

A futópad motorjának kapacitás

A motor és különösképpen a motorkapacitás nyilvánvalóan egyre fontosabbá válik a futópadok vásárlásakor. De mit is jelent valójában a kapacitás? A gyakorlatban az értékek némileg változóak. A Tunturi mindig folyamatos terhelés alatt határozza meg a kapacitást, tehát ez az állandó kapacitás. Ez az érték a legnagyobb kapacitás, amely mellett a motor sérülés nélkül képes működni. Jelenleg 2 és 3,5 LE között mozog. Az állandó kapacitás és a csúcskapacitás két külön fogalom. A csúcs nagyon rövid ideig tart, így ezek az adatok nem olyan fontosak, mivel a motor hosszú ideig tartó csúcsra járatása károsodást okozna benne. Ha a motorokat össze akarja hasonlítani, az állandó kapacitás értékét nézze.

Tartalékkapacitás
Nem szükséges mindig a lehető legnagyobb motorkapacitást választani. Amikor alacsony sebességről, nagyobb felhasználói súlyról és komoly futásról van szó, nagy megterhelés nehezedik a motorra. Vegyük például a felépülés és a nagy súlyú felhasználók esetét: a futópadnak ilyenkor mozgásba kell hoznia a felhasználót és mozgásban is kell tartania. Méghozzá rázkódás, rendszertelen mozgás és sebességváltás nélkül. Ezenkívül a motor hűtése alacsony sebességnél minimális, mivel a beszerelt hűtőventilátor lassan mozog. A Tunturi motorok ezért nagyok és nagy tartalékkapacitással rendelkeznek, hogy soha ne kelljen maximális kapacitás mellett működniük.

 

Kínálatunkban minden fitnesz terméket megtalálsz, amivel tökéletessé teheted az otthoni edzést! Az edzésfelszerelések megtekintéséhez KLIKK IDE!Vásárolni szeretnél de nem tudod, milyen fitnesz gép lenne neked a legmegfelelőbb? Ne aggódj, segítünk a választásban. Keress minket bizalommal!

 Telefonon: +36202522188 vagy írj e-mail-t: info@pumpingiron.hu

Olvasd el a témához kapcsolódó cikkeinket! KLIKK IDE: Az otthoni edzés előnyei! Milyen fitnesz gép a megfelelő számomra?

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone