Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Miért kifejezetten hasznos a zab fogyasztása?

Miért kifejezetten hasznos a zab fogyasztása?

A gabonafélék közül az átlagosnál nagyobb fehérje és zsírtartalmával emelkedik ki a zab. A fehérjék többek közt enzimek, hormonok alkotórészei, immunanyagok, míg a zsírok tartalék tápanyagok, hőszigetelők, vitaminok oldószerei. A zab a többi gabonaféléhez képest gazdagabb egyes fehérje építőkövekben – pl.: a lizin és metionin nevű aminosavakban.

Az elmúlt években egyre növekedett az érdeklődés a zab és annak egészségügyi előnyei iránt.Ma már nem csak a testépítők körében az egyik leggyakrabban fogyasztott eledel, hanem szerencsére szinte minden háztartásban található belőle. Akár egy komplex étkezést is kiválthatsz vele, viszonylag hosszan tart jóllakott állapotban, pont ezért nagyszerű szénhidrátforrás reggel, valamint edzés előtt 1-1,5 órával fogyasztva. Egyszerű elkészíteni, ezért általában reggelire érdemes fogyasztani natúr joghurttal és gyümölcsökkel elkeverve, vagy a megunhatatlan és végtelen módon variálható zabkásaként.

A zab értékes rostforrás, különösen a zabkorpa tartalmaz vízben oldódó és nem oldódó élelmi rostokat egyaránt, amelyek fogyasztása által olyan sokakat érintő problémák előzhetők meg, mint a székrekedés, aranyér. A rostok növelik a széklet tömegét, így csökkentik annak áthaladási idejét a bélben.



A nem emészthető szénhidrátok egy részéből rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, melyek egyrészt a bélsejteknek jelentenek energiaforrást, másrészt serkentik a bélmozgást. Ha rostdús élelmiszert eszünk, mindig ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, mivel a rostok sok vizet kötnek meg. Ha nem iszunk eleget, akkor a rostok a vizet a bélből vonják el, aminek székrekedés lehet a következménye.

A vízben oldódó rostok lassíthatják a szénhidrátok felszívódását, így az evés után a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezáltal elkerülhető a hirtelen vércukorszint ingadozás, így többek közt a váratlanul jelentkező éhségrohamok is. Érdemes megemlíteni a rostok telítő hatását is, hiszen már kisebb mennyiség elfogyasztása után úgy érezhetjük, hogy eleget ettünk.

Tápanyag tartalom 100 g zabpehelyben:

  • Kalória: kb 380 kcal
  • CH: kb 70 g
  • Rost (a CH-ban):  8-10 g
  • Fehérje: 10- 15 g
  • Zsír: 4-8 g

 Felhasználási tippek

 Nyersen fogyasztva, (pár perc áztatás után akár gyümölccsel, túróval, cottage cheese-zel keverve)

  • Főzve/sütve is kiváló (pl.: tejben megfőzve, almával és banánnal)
  • Süteményekhez, palacsintákhoz liszt helyett
  • Panírként vagy fasírtban zsemle helyett sőt, akár kenyér alapja is lehet.
  • Reggelire, vagy napközbeni étkezésként egy adag Whey Creamy Cocktail-lal keverve pedig Istenien édes, krémes, laktató turmixot tudsz keverni belőle, vagy akár zabos-proteines süteményt kreálva a mikrohullámú sütőben!

Forrás: Trec Nutrition Magyarország

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kosár
0 árucikk
Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek
Notino.hu

 

 

 

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone