Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Miért eszek fehér rizst barna helyett

Miért eszek fehér rizst barna helyett

 

A rizs feldolgozása alapvetően a világban az eltarthatóságának növelése miatt történik. Manapság sokfelől hallani, hogy a fehér rizs a modern egészségügyi problémák egyik oka, de a zsigereim azt mondatják velem, hogy a bajok kevésbé a fehér rizs szénhidrát tartalmától vannak, hanem inkább okolhatók a feldogozott olajok, kemikáliák és tartósítószerek az élelmiszerláncban.

Miért váltottam vissza fehér rizsre a barnáról?
Mint sok más egészség fanatikus, én is éveket töltöttem el azzal, hogy meg voltam győződve arról, hogy a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonák nem csak jobbak, hanem még jobban is szeretem őket a fehér rizshez képest!

Az igazság? Még akkor is, ha áztatom és csíráztatom a barna rizst, felfújódottnak és lelassultnak érzem magam a fogyasztásakor. Amikor viszont a fehér verziót eszem, akkor nincsenek egyáltalán problémáim. És bár értékelni tudom a barna rizs maghoz hasonlító ízét, nem verheti egy gőzőlgő tál fehér rizs egyszerű, megnyugtató élményét.

Ha te is "előfizettél" a barna rizs előnyeire, akkor az egész abszurdnak tűnhet. A barna rizs reform, fitness étel, nem igaz?

 

A rossz hírek a barna rizsről
A barna rizs szerelmesei az egészségügyi előnyökre mutatnak, mivel "teljes értékű" táplálékról van szó elméletileg, aminél a rizs és gabonák esetében a külső rétegekben van a tápanyag jó része (csíra és korpa). Sajnos ezek a kincsek a fitinsavban vannak fogságban, amely az egyébként hasznos mikrotápanyagok hozzáférhetőségét a szervezet számára erősen csökkentik.

És mi a helyzet a rosttal? Bár a rostot is mint csodaszert emlegetik a szorulástól a bélrákig mindenre használhatóan, valójában könnyű túl sokat fogyasztani belőle, ami nem feltétlenül jó a beleknek és károsíthatja a hasznos bélbaktériumokat. A túl sok rost gázokhoz, felfújódáshoz, irritábilis bél szindrómához, Crohn-betegséghez vezethet — lényegében olyan bajokhoz, amiket pont el akarnak kerülni a rosttal. Az én olvasatom az, hogy nem kell túlterhelni magunkat rosttal és ha eszel szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, akkor valószínűleg juttatsz be eleget a szervezetedbe.

Az utolsó gondom a barna rizs témájában az, hogy a csírájában többszörösen telítetlen olajokat tartalmaz. Ezek nem stabilak és valószínű, hogy megavasodnak, mire a barna rizs a tányérodra jut. A rizsed jobban jár, ha már nincs rajta!

Ez a három pont szól a barna rizs ellen: fitinsav, túl sok rost és instabil olaj tartalom.

A feldolgozással, a külső rétegek eltávolításával a rossz és a jó anyagok eltávolításra kerülnek és ami marad, az egyszerű keményítő (mondhatjuk "tiszta"? — a szerk.) A fehér rizs csak egy haszontalan keményítő tápanyagok nélkül, igaz?

 

Miért nem hiányzik nekem a tápanyag, ami nincs a fehér rizsben
A fehér rizsben nincs meg egy csomó tápanyag, de ezzel együtt nem támad meg egy csomó olyan anyaggal sem, ami bekavar az emésztésbe és rosszul érzed magad tőle. És a low-carb szénhidrát csökkentő mozgalom és modern dietetikusok félelme ellenére a keményítő a fehér rizsben egy jóindulatú üzemanyag forrás a test számára.

Olyan napokon, amikor az óceánban játszom, túrázok, kergetem a gyerekeimet, szükségem van extra üzemanyagra. Máskor — ha otthon ülök főleg a számítógép előtt 8 órát — a kalória égetésem kisebb. Függetlenül az én személyes kalória igényemtől, a szénhidrátok önmagukban nem gonoszak, hacsak nincs valami olyan állapotod mint a diabétesz, amikor a tested már nem tudja feldolgozni őket megfelelően.

Amikor elkészítem, akkor én a fehér rizst marha vagy csirke csontlében főzöm meg, amelyek tele vannak ásványokkal, zselatinnal és glükozaminglikánnal. Ezek jók a fogaknak, csontoknak, hajnak, körömnek és ízületeknek. Szeretem az ilyen rizsemet szószos, húsos, vajas ételekkel tálalni és szezonális zöldségekkel kiegészíteni, így a családom bőven kap tápanyagot az egész étkezésből! Ezért nem aggódok én a köretként, energiaforrásként használt fehér rizsből kiiktatott tápanyagok miatt: amikor az egész étkezés fel van töltve tápanyagokkal, nem keresem kétségbeesetten a rizsszemekbe oldhatatlanul kötött tápanyagokat (ahogy a barna rizs esetében van). 

Még mindig nem akarod a fehéret? Az áztatás nem elég!
Legyél őszinte magaddal. Tényleg jobban szereted a barna rizs ízét és textúráját? Ha igen, akkor nem feltétlenül kell feladnod, de megfelelően kell elkészíteni, hogy emészthető legyen. Egyes gabonák, magok esetében elég éjszakára beáztatni őket, hogy meginduljon a csírázás folyamata, ami felszabadítja a fitáz enzimet, amely felelős a fitinsav lebontásáért, ezáltal az étel emészthetőbb lesz.

A rizs természetes módon kevesebb fitinsavat tartalmaz, mint a gabonák, de egyben kevesebb fitáz enzimet is. Emiatt az áztatás önmagában nem elég. A fermentáció viszont, amely savasítja az áztató közeget és ez aktiválja a kevés fitázt, ami jelen van. Ami még fontosabb: a fermentáció olyan mikroorganizmusokat termel, amelyek maguk is termelnek fitázt! Így fermentáld a barna rizst:

1) 24 órán át szűrt vízben (semmi klór, fluor) áztasd a barna rizst szobahőmérsékleten és ne cseréld a vizet.

2) Tedd el az áztató folyadék 10%-át (jól eláll a hűtőben), mert legközelebb fel kell használni. Önts ki a többi vizet és főzd meg a rizst friss vízben.

3) Legközelebb, amikor barna rizst főzöl, add hozzá az elmentet vizet is az áztatáshoz.

4) Ismételgesd a folyamatot, amely fokozatosan eléri majd azt, hogy 96%-a a fitinsavnak le fog bomlani a 24 órás áztatás során. (Sajnos kutatások azt találták, hogy még ezek után is a cink szinte egyáltalán nem szívódik fel a barna rizsből.)

Nos, ez a sztori. A fehér rizs nem gonosz. A barna rizs nem annyira nagyszerű, hacsak elő nem készíted a megfelelő módon (Kérdéses, hogy megéri-e a pepecselést a szerk.) vagy nem vagy egér. A magam részéről én megkönnyítem az életemet és a fehér rizst eszem - csontlében főzve, vajjal megfejelve!

Glikémiás index
A glikémiás indexről (vércukor indexről; GI) nem esett szó a cikkben, de nyilván felmerülhet az olvasóban. Ide szeretnék egy olyan kiegészítést tenni, hogy a GI indexek egyetlen tápanyagra, alapanyag forrásra vonatkoznak és nem kevert, több komponensű ételekre. A fehér rizsnek relatíve magas a GI-je, önmagában. Azonban a főzés és főleg a többi tápanyag erősen módosítja ezt.

A zsír az egyik legjobb GI csökkentő faktor az ételekben, ahogy a rost is. Tanulmányok beszámoltak arról, hogy az ételek kombinált (tényleges) GI-je még alacsonyabb, mint a súlyozott átlaga az összetevők glikémiás indexének. (Dodd H et al. Calculating meal glycemic index by using measured and published food values compared with directly measured meal glycemic index. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):992-6.)

Ha tehát eszel egy normális ételt, mondjuk fehér rizst hússal és zöldséggel, akkor a fehér rizs "gonoszsága", viszonylag magas GI-je eltűnik, de egyben megszabadulták a "mérgektől" is, amik a barna rizsben vannak.

És soha nem felejtsd el a teljes képet! Szerintem a legfontosabb faktorok közé tartozik, hogy a teljes szénhidrát bevitel a szervezetedhez, igényeidhez képest ne legyen túlzott, bármilyen formájáról is van szó!

 

Írta: Holistic Squid

Forrás: bodybuilding.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone