Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Miért érdemes gombát enni?

Miért érdemes gombát enni?

A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg. Számos gombafajról kiderült már, mennyire pozitív tulajdonságokkal, jótékony-és gyógyhatással bírnak.Több zöldséget is megvizsgáltak, hogy megnézzék, mekkora a csiperke aromatáz aktivitása. Az aromatáz enzim növeli az ösztrogén szintet, aminek hatására például megnő a mellrák kockázata. A vizsgálatok alapját képezték a hagyma, zeller, sárgarépa, paprika, brokkoli és a spenót. Az eredmény pedig az volt, hogy legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort a fehér csiperke tartalmazza. További kísérletek során különböző gombafajokat vettek górcső alá: portobello, shiitake, barna csiperke, laskagomba, enoki, júdásfüle gomba, rókagomba és a fehér csiperke. Az eredmények alapján a fehér csiperkében találták meg a legnagyobb mennyiségben az aromatáz inhibítort.

A gombák többsége kiváló forrása a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak (B3-vitamin) és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperkegomba.

A csiperkegombában megtalálható ásványi anyagok, antioxidánsok

A csiperke kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium (kalium)-és foszforforrás.

A Szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami csökkenti a szabadgyökök káros hatását. Ezekben a bonyolult antioxidáns folyamatokban a szelénnek igen jelentős a szerepe. Segít a vastagbélrák megelőzésében, mivel védi a bélsejteket a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, és az ízületi gyulladások megelőzésében is.

A Szelén után a másik alapvető fontosságú ásványi anyag a réz, ami csökkenti a reumás megbetegedések kockázatát, a mangánnal együtt pedig szintén a szabadgyökök káros hatásai ellen nyújtanak védelmet. A Réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, ízületek rugalmasságát, illetve erősségét.

A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a Réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.

A sampinyon gomba gazdag forrása a B-vitaminféléknek, amelyek nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez.

A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia előállításban. A B2-vitamin átalakul, és fehérjeenzimekhez kapcsolódik. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, vagy a szívben.

A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3-vitamin a megfelelő koleszterinszint kialakításában játszik szerepet, a B6 pedig az érfalak védelmében, mert ártalmatlanítja az azt károsító veszélyes anyagokat. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.

A Cink az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, ezen túlmenöen a sérülések gyógyulásához, a sejtosztódáshoz. Stabilizálja a vércukor-és anyagcsereszintet.Az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű Cink jelenléte. A csiperkegomba véd a megfázásoktól, illetve egyéb fertőzésektől.

Miért hasznos a csiperke?

A csiperke Niacin tartalma védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen. A niacinban gazdagon táplálkozók életkorral összefüggő értelmi hanyatlása jelentősen kisebb, melyet kísérletekkel is bizonyítottak.

A Niacin értágító hatású, továbbá-hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva-fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a reészterifikációra kerülő szabadzsírsav szintet.

A csiperke remek kaliumforrás is. A kalium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával, szükséges az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, szerepe van a sejtek energiával történő ellátásában, részt vesz a fehérjékből és a zsírokból való energia felszabadításában, továbbá a méregtelenítésben. Számos enzimet és hormonfolyamatot befolyásol, hozzájárul az izmok, különösen a szív munkájához, oldja a görcsöket. Az agy oxigénnel való ellátottságában segédkezik, vagyis lényegében segíti az agy munkáját. Megakadályozza a Kalcium gyors kiürülését, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és ezek összességében csökkentik a szívroham kockázatát.

A csiperkegombában találtak L-ergothioneint, ami egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombában több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gomákban és az osztrigában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein ráadásul hő hatására (főzés esetén) sem károsodik.

A csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.

Több kísérletet elvégeztek annak kapcsán, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet–e a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Talán nem meglepő az eredmény: a fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak (koleszterinszint csökkentő), ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.

A csiperkegomba felhasználható nyersen salátákhoz, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával  ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő étel készíthető belőle.

Forrás: Wikipédia

2015. június 23

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone