Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Miért együnk tojást?

Miért együnk tojást?

 

A 20. század második fele nem kedvezett a tojásnak. Az 1950-es évektől sokáig szoros összefüggésbe hozzák a magas koleszterinszinttel és a szívkoszorúér-betegséggel. Mára már tudjuk, hogy ez nem igaz, ráadásul a tojás remek fehérje és ásványi anyag forrás.

A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is.

Javítja a szem egészségét

A tojás sárgája tartalmaz két fontos karotinoidot a luteint és a zeaxantint, ami kutatások szerint segít megelőzni az időskori vakságot, a korral járó makula degenerációt, illetve csökkenti a szürke hályog kifejlődésének kockázatát. Ezek a karitinoidok - amik a sárgás, narancssárgás színét adják a tojás sárgájának antioxidánsként viselkednek a szemben, megvédik a szabad gyökökkel szemben amik rongálást okoznak a retinában.

Egy 2004 decemberében, a Journal of the American College of Nutritionban megjelent tanulmány szerint a tojásban található luteint és a zeaxantint könnyebben képes a testünk hasznosítani, mint például a leveles zöldségekben találhatót.

Kiváló minőségű fehérje forrás

A testépítőknek nagyon jó okuk van a rendszeres tojás fogyasztásra. Egy főtt tojás körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz. A tojásban található fehérje rendkívül könnyen emészthető és jól felszívódik. Ezért a tojás tökéletes fehérjeforrás a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.

A tojás, bár nem kifejezetten kapcsolódik a fogyókúrához, magas fehérje tartalma miatt, hosszú időre jóllakottnak érzi tőle magát az ember, ezért hatékony kiegészítője lehet a tavaszi diétáknak. Ez az egyik oka, hogy a tojás sok kultúrában hagyományos reggeli étel, főleg a nehéz fizikai munkát végzők és a mezőgazdasági dolgozók fogyasztják, mert órákkal a reggeli után is jóllakottak és van energiájuk a munkavégzéshez.

Kolinban gazdag

A tojás az egyik legjobb természetes forrása kolinnak, ami egy B-vitamin fajta és a lecitin egyik alkotóeleme. A kolin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet összes sejtje jól működjön, illetve tápanyagok eljussanak a sejtekhez és idegsejtekhez, ezáltal javítva a memóriát.
Egy massachusettsi egyetem kutatásai megerősítik, hogy a kolinban gazdag ételek, mint pl. a tojás közvetlenül javítják az agyfunkciót.

Továbbá egy, a The FASEB Journal-ben megjelent kutatás megállapította, hogy azoknál a nőknél ahol magas volt a kolin fogyasztás 24%-kal kevesebb eséllyel alakult ki mellrák, mint azoknál akiknek alacsony volt a kolin bevitele.
Ezen kívül B-1, B-2, B-6, B-12, folsav és B-5 vitamin is található a tojásban. Ezek a vitaminok együtt segítenek az egészséges idegrendszert fenntartásáért.
Ráadásul b-12 vitamin főleg állati eredetű termékekben található, ezért a tojás különösen értékes a vegetáriánusoknak.

Rengeteg nyomelemet tartalmaz

A nutritiondata.self.com szerint egy nagy főtt tojás tartalmazza a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink és mangán ajánlott napi bevitelének 1-9%-át. Egy tojás körülbelül 15 mikrogramm szelént tartalmaz ami 22%-át fedezi az ajánlott napi bevitelnek. A szelén fontos antioxidáns, ami segíthet az immunrendszer erősítésében, a degeneratív betegségek (pl. rák) megelőzésében, és stabilizálja a koleszterin szintet.

 

Forrás: Naturalnews.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kosár
0 árucikk
Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek
Notino.hu

 

 

 

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone