Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Miért a Kazein?

Kazein vagy tejsavó?

 

A kazein egy fehérje forma. Ugyanúgy, ahogy a tejsavó vagy a szójafehérje, a kazein is a fehérjék egy típusa. Egészen pontosan tejfehérje. Mégis miben más és mikor jobb, mint a tejsavó, vagy a növényi fehérjék?

Milyen fehérjeforrás a kazein?

A kazein alapvetően egy lassú felszívódású fehérje forrás. Vagyis a fogyasztást követően nagyjából 3-4 óra múlva lesz a véred aminosav szintje a csúcson. Ez a csúcs persze sosem éri el a tejsavó magasságait. Tehát például ha 1-10 között rangsoroljuk a szinteket, akkor a tejsavó 10-est kapna, a kazein pedig nagyjából 4-et. De ez bizony jó nekünk! A lassú felszívódás miatt jóval több ideig tartózkodik a vérkeringésben, így hosszabb időn át tartja fenn a pozitív nitrogén egyensúlyt, vagyis az anabolikus állapotot. Napközben, illetve éjszakára ezért tökéletes megoldás!

A kazein emésztése

A kazein emésztésekor egy alvadék keletkezik a gyomorban, ami lassítja az emésztőrendszer kiürülését, ami miatt természetesen lassabban és fokozatosabban jut az aminosav a vérkeringésbe. Tehát lassabban emésztődik. Így a vérkeringésben is hosszabb ideig tartózkodik. Este, lefekvés előtt fogyasztva ez különösen előnyös, hiszen egész éjszakára ellát aminosavval és megakadályozza az izomlebontás beindulását.

A kazein előnyei diétában

Amikor alacsony kalóriás diétán vagy, a legfontosabb, hogy az izomzatodat meg tudd tartani. Mivel kevesebb a bevitt kalória, a szervezeted a raktározott energiákhoz fog nyúlni, hogy biztosítsa a szükségletedet. Jó esetben a zsírraktáraidat bontod le, rosszabb esetben az izomzatodat. A diéták során általában a kettő együtt történik, a kérdés csak az, hogy milyen arányban?

Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy diéta idején milyen arányban veszítesz a zsírtömegedből és az izomtömegedből, ha kazeint, illetve ha tejsavót fogyasztasz súlyzós edzés mellett.

Mindkét csoport esetén volt zsírvesztés, de a kazeint fogyasztók között sokkal jobb volt az energizáltság, és nagyobb arányú a zsírcsökkenés. Tehát a kazein fogyasztók jobban meg tudták tartani az izomtömegüket. Ehhez 1,5 g fehérjét fogyasztottak az alanyok testsúly kilogrammonként mindkét csoportban.

A kazein magas Kalcium tartalmú, így annak számos előnyét is magadénak tudhatod a fogyasztása során. Egy kutatás bebizonyította, hogy adott mennyiségű fehérjét fogyasztva megemelt Kalcium bevitellel megnövekedett a zsírfelhasználás azokhoz képest, akiknél alacsony volt a kalciumbevitel. A cél tehát magas fehérje- és magas Kalcium bevitel.

Lassú felszívódása miatt főleg este, lefekvés előtt, vagy napközben ajánlott. Edzés után maradjunk a tejsavó fehérjénél!

2015.09.25

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone