Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Mi a glutamin jelentősége?

Mi a glutamin jelentősége?

Szabad aminosavkészletünk kb 70 %-át képezi. Nem esszenciális aminosav, melyet agyunk, májunk és izmaink képesek előállítani.

 Fontos neurotranszmitter (ingerülettovábbító anyag) és energiaforrás az agy számára. Szerepet játszik az izom, vese, máj,agy bélrendszer, immunsejtek működésében. Sportolás hatására izmaink glutaminkoncentrációja sebesen csökken.

A glutamin hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Mivel nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, eltávolítja az izomszövetekből (valamint az agyból) az edzés hatására megjelenő ammóniát. A hosszú ideig tartó intenzív edzés az immunrendszer működését gyengíti. A glutamin tápanyagként szolgál a limfociták és makrofágok számára, tehát az edzést kiegészítő glutamin bevitel szükséges a megfelelő immunválasz létrejöttéhez.Hozzájárul továbbá a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához és a kálium gerincvelőbe történő szállításához.

Ha a szervezetben nincs jelen megfelelő mennyiségű glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, ezáltal bejuthatnak kórokozók és baktériumok a szervezetünkbe, melyeknek jelenléte nem kívánatos az immunrendszerünk és egészségünk szempontjából. A glutamin tápanyagként szolgál a limfociták és makrofágok számára, szükséges a megfelelő immunválasz létrejöttéhez.

Alacsony glutamin-szint esetén szervezetünk nem képes a tökéletes regenerálódásra, sem az izomsejtek építésére. Az L-Glutamin növeli az erőnlétet, elősegíti az izomtömeg növekedését, beindítja és fenntartja az anabolikus folyamatokat, meggátolja az izomszövetek lebontását. Az étrend L-Glutaminnal való kiegészítése hozzásegíti a sportolókat, hogy megőrizzék az izomzatukat és biztosítsák az izomszövetek növekedéséhez szükséges környezeti feltételeket.

Köztudott, hogy sportolás hatására immunfunkcióink javulnak, szervezetünk védettebbé válik a vírusos fertőzésekkel szemben. A magas intenzitású edzések hatására viszont ellenkező reakció játszódik le:  mely fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységben, meggyengült immunrendszer képében jelentkezik.  


A glutamint izmaink raktározzák nagy mennyiségben, felhasználása vázizmaink terhére is történhet, így feltehetőleg izomvesztés is bekövetkezhet. A sok gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint a glutamin bevitel ezt megelőzheti-helyreállíthatja. A glutamin az ammónia méregtelenítésében fontos szerepet játszik, erre a célra súlyos májkárosodásban szokták felhasználni az orvosok.

 
A glutamin stimulálhatja az izomsejtek térfogatának növekedését, ami egyes a kreatin hatásmechanizmusával kapcsolatban elterjedt nézetek szerint anabolikus folyamatokat indít be a sejtekben. Serkentheti az izmok regenerációját, nem utolsó sorban a vázizomzat glikogénkészletének helyreállításával.

 

Forrás: Trec Nutrition Magyarország

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone