Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Joe Weider a testépítés atyja!

Joe Weider a testépítés atyja!

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy az egészség érdekében mozogni kell és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni, de ez nem mindig volt így. A világ ezt nagyrészt Joe Weider élethosszig tartó erőfeszítéseinek köszönheti.

Joe Weider-t úgy ismerik, mint a férfi, aki megváltoztatta a világ felfogását a mozgás, a táplálkozás és a jó egészségi állapot közötti kapcsolatot illetően. Ő alkotta meg a híres fitnessz magazin birodalmat, ami elsőként közölt információkat az edzésről, a táplálkozásról, és az ő szeretett sportjáról, a testépítésről, azon férfiak és nők számára, akik buzgón igyekeztek fejleszteni a fizikumukat.

 Megalkotta, népszerűsítette és árulta azokat a gépeket és súlyzókat, amiket ma a konditermekben és az otthonokban látunk mindenütt, a táplálékkiegészítőkbe vetett hite pedig jelentős szerepet játszott napjaink hatalmas vitamin és táplálékkiegészítő iparának létrejöttében. Ma a Weider név a fitnesszel és az egészséggel egyenlő.

Mint igazi úttörő abban, amilyen erőfeszítéssel igyekezett a nyilvánosság kolletktív tudatába hozni az erőt és a fittséget, Joe Weider arra használta szakértelmét, hogy segítsen az embereknek a világon mindenütt egészségesebb és boldogabb életet élni. Joe üzenete 1936 óta arra buzdít sportolókat, edzőket és tudósokat a világ minden táján, hogy örökre megváltoztassák az edzéssel, táplálkozással és felépüléssel kapcsolatos nézeteiket a saját edzéselveiben kialakított irányelvek szerint. Buzdítja az orvostársadalmat, akik egykoron ellenségesek, később csupán szkeptikusak voltak az erőnléti edzésekkel kapcsolatban, hogy elfogadják, ez egy fontos fegyver az öregedés elleni háborúban.

 Buzdít pszichológusokat, akik kezdetben nem sok kapcsolatot láttak a test és az elme között, hogy elfogadják, a testedzés lényegesen hozzájárul a szellemi egészséghez. Lelkesedése pedig felemelte a bodybuilding sportot, ami a súlyemelés árnyékából nőtt ki, ma pedig ki tudja, hány versenyzője van világszerte.

Joe évekig felügyelt olyan kiadványokat, mint a Testépítés Bibliája, a Muscle & Fitness (Izom és Fitnessz) magazin, a Muscle & Fitness Hers (Izom és Fitnessz nőknek), a hard-core bodybuildereknek szóló Flex, az aktív férfiaknak szóló Men’s Fitness magazin, az aktív nőknek szóló Shape (Alak), valamint a Fit Pregnancy (Fitt Várandósság) és a Natural Health (Természetes Egészség) magazinok.

Joe Weider 1920-ban született, és Kanadában, Montreál egyik kemény negyedében nőtt fel a nagy gazdasági világválság nehéz idején. A fiatal Joe 12 évesen otthagyta az iskolát, azért, hogy egy kis szekeret húzzon napi 10 órában, gyümölcsöt és élelmiszereket szállítva egy piacra, ami mind az ő, mind pedig a családja számára a túlélést jelentette. 169 cm magasan és csupán 52 kilósan, Joe könnyű préda volt a gyorsan aprópézhez jutni akaró tinédzserek számára, ami arra sarkallta, hogy elmenjen a montreáli YMHA-ba és kipróbálja a birkózást. Az edző azonban elutasította, attól félve, hogy megsérül.

Ő azonban nem adta fel, és elment egy helyi újságárushoz, ahol 1 centért vett két használt magazint, köztük a Milo Barbell Co. által kiadott Strength (Erő) magazin egyik 1930-as példányát. Ezek a kiadványok inspirálták arra, hogy elkezdjen súlyt emelni, később pedig arra, hogy elindítsa saját magazinját. Joe egy helybéli edzőudvaron guberált egy régi tengelyt és két lendítőkereket, amiből összetákolt egy ideiglenes súlyzót. Ezzel a vacak fémmel végezte a súlyemeléseket és az izmosítást a végtelenségig, amiért az lett a jutalma, hogy ványadt teste elkezdett izmosodni.

Mire 15 éves let, a környékbeli verekedő srácok többé nem merték piszkálni. A montreáli Verdun Barbell Club egyik felderítő embere meghívta Joe-t, hogy csatlakozzon hozzájuk. Két évvel később Joe résztvett az első amatőr versenyén, a Montreal District Senior Meet-en, ahol a súlycsoportjában versenyző társainál 32 kg-mal többet emelt. Összesítésben felülmúlta mind a középsúlyú, mind pedig a nehézsúlyú társait, és ezzel felkerült az országos listára.

Joe-t versenysikerei valamint folyamatos testi átalakulása arra ösztönözte, hogy másoknak is segítsen. Ez akkor nagy kihívásnak bizonyult, mert az 1930-as évek vége igen sötét korszak volt a súlyzós sport számára, amikor az edzőtermeket szándékosan elrejtették a társadalom elől. A súlyemelők egymással való kommunikációja levelezésre és magazinokra korlátozódott, mely utóbbiakról a fiatal Joe azt gondolta, hogy hiányos és gyakran téves információt közöltek. 1939-ben már 5 éve dolgozott Joe teljes munkaidőben. Becserélte a szekerét, azért, hogy asztalokat takarítson és edényeket mosogasson egy helyi étteremben, ahol gyorsan előléptették szendvicskészítőnek, majd pedig gyorsan elkészíthető ételek szakácsává.

Joe álma azonban az volt, hogy kiadjon egy olyan magazint, ami pontos és teljes edzéssel kapcsolatos tanácsokat és rutint oszt meg az olvasóival. Ezért, 7 dollárral a zsebében, elkezdett dolgozni a Your Physique című magazine első kiadványán, amit 1940 augusztusában adtak ki. A megrendelések özönlöttek, és 18 hónapon belül Joe 10.000 dollár haszonra tett szert, ami abban az időben, amikor egy vekni kenyér 4 cent, egy gallon benzin pedig 11 cent volt, kisebb szerencsének számított. Eszébe jutott, annak idején milyen nehezen tett szert felszerelésre, ezért elindította a Weider Barbell Co. céget, egy csomagküldő szolgálatot 1942-ben; a magazinjában kínált súlyzószetteket és más felszereléseket, továbbá néhány alapvető vitamin és ásványi anyag táplálékkiegészítőt.

1946-ban Joe és fivére, Ben kibérelték a montreáli Monument National színházat, ami az első Mr. Canada versenynek és a Testépítők Nemzetközi Szövetsége megalakításának adott otthont azon az estén.

1965-ben létrehozta a Mr. Olympia versenyt, ami az első számú rendezvény a testépítés terén. A Mr. Olympia leghíresebb győztesei között szerepel Arnold Schwarzenegger, hétszeres címbirtokos. Annak elismeréseként, hogy nők is elkötelezettek a testépítés iránt, Joe elindította a Ms. Olympia versenyt 1978-ban, majd a Fitness Olympia-t 1995-ben. Jelenleg 170 ország áll kapcsolatban az IFBB-vel, ami a világ 7 legnagyobb sportszövetségének egyike.

Joe talán legmaradandóbb hozzájárulása a testépítés tudományához és a sporthoz a Weider Elvek. A magazinjai miatt Joe rengeteg időt töltött különböző edzőtermekben, miközben tanulmányozta és lejegyezte azokat a mozgásokat valamint technikákat, amik egyaránt hatásosak voltak testépítők, súlyemelők és erőemelők számára. 1950-re már 12 év ilyen jellegű megfigyeléssel rendelkezett, aminek a Weider Edzéselvek nevet adta, és ami több, mint 30 olyan elméletből és technikából áll, ami örökre megváltoztatta azt a módot, ahogyan valaki erős, izmos testet epíthet.

Innentől kezdve az IFBB és Joe üzlete hatalmas mértékű növekedésnek indult. A kaliforniai Woodland Hills-ben található Weider Health and Fitness vállalkozás a sporttáplálkozás iparának vezetője.

A testépítés atya Joe Weider 93 éves korában 2013. március 23-án hunyt el szívelégtelenség következtében.A testépítés szeretetét adta nekünk egy megismételhetetlen mentor volt ő, emlékét soha de soha nem feledjük.

Ha többet szeretnél megtudni Joe Weider munkáságáról itt találsz még pár infót:

http://www.joeweider.com/

http://www.weider.com/en/

WEIDER prémium minőségű sportélelmiszerek!

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone