Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Hízhatok a vitaminoktól?

Hízhatok a vitaminoktól?

A vitaminok és ásványi anyagok fontos mikrótápanyagok, amelyek az élettani funkciók megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Elméletileg ezeket be lehetne vinni normális táplálkozásból, de ehhez nagyon nagy mennyiségű zöldséget és egyéb vitamin/ásványi anyag forrást kéne fogyasztanunk. Sajnos ma már azt élelmiszereink ezekben rendkívül szegények a műtrágyázás és a környezeti szennyezés miatt.  Azaz hiába eszel zöldséget és gyümölcsöt: nem elég a benne található vitamin és ásványi anyag, különösen egy sportolónak, plusz ha be lehetne vinni zöldségből a megfelelő menyiséget, akkor sem vinnék be, mert az emberek nem törődnek a táplálkozásukkal.

A vitaminoknak és ásványi anyagoknak nincs energiatartalmuk. Nem tartalmaznak kalóriákat. Semmiféle vitamint és ásványi anyagot nem tud testünk zsírrá alakítani, sem izomba építeni. Ezek funkciója más: sejtszintű tápanyagforrásnak számítanak, a sejteken belüli folyamatokhoz van szükség rájuk. Elhízni csak a három fő tápanyagcsoportot tartalmazó ételektől (fehérje, zsír, szénhidrát) lehet.A multivitamin olyan vitaminkészítmény, amely megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az egészséges élethez vagy a sporttevékenységhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A továbbiakban a vitaminok alatt kizárólag multivitaminokat értek.

Miért híznak el emberek mégis a megnövekedett étvágy miatt?

Megjön az étvágyuk, többet esznek (természetesen rossz minőségű ételt) és ettől híznak el, nem a vitaminoktól.Miért növelik meg az étvágyat a vitaminok? A vitaminok nem az étvágyat növelik meg, hanem normális működésre ösztönzik testünk élettani rendszereit az enzimatikus működéstől a hormonális folyamatokig. Ez sok mindenre kihat. Ha élettani rendszereink jól működnek, akkor vissza is jelezhetnek. Az éhség egy jelzés: testünk most már képes felismerni, hogy tápanyaghiány van.


A hétköznapi táplálkozás makrotápanyag szinten sem elégíti ki a szükségleteket. Túl kevés fehérjét, túl kevés rostot, túl kevés jó (kompex) szénhidrátot és túl kevés telítetlen zsírt viszünk be. (Miközben a rossz komponensekből, mint cukrok és telített zsír túl sok van: szénhidrátból általában giga mennyiség.)Ez egy tápanyaghiányos állapot, amit testünk éhséggel jelez. Erre természetesen mit eszik az átlag? Kenyeret, zacskós levest és somlói galuskát - majd csodálkozik, ha elhízik. De az éhség nemsokára újra előjön, hiszen semmiféle hasznos tápanyagot nem vitt be, csak a gyomrát terhelte meg nehezen emészthető ipari "táplálékkal". Az elhízást nem a vitaminok okozzák, hanem a rossz táplálkozás.

A vitaminbevitel fokozhatja az éhségérzetet, mert testünk rendszerei rendesen kezdenek működni és éhséggel jelzik, hogy rosszul táplálkozunk: nem viszünk be igazi, minőségi tápanyagokat.De ez nem azt jelenti, hogy a vitamin hizlal, hanem hogy rosszul táplálkozunk.  Megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel kell: ne csodálkozzunk, ha enélkül sem egészségesek nem leszünk, sem úgy nem tudunk kinézni, ahogy szeretnénk.

 

Forrás: Trec Nutrition Magyarország

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone