Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Hasznos kiegészítők mindenkinek.

Hasznos kiegészítők mindenkinek.

Ha egy olyan kiegészítőt keresünk, aminek használatából minden körülmények között profitálhatunk, legyen a célunk izomépítés, zsírvesztés, vagy akár általános egészségi állapotunk valamely ponton történő javítása, az öregedés késleltetése, nemzőképességünk javítása, akkor ez kiegészítő az L-karnitin.

Az L-karnitin egy lizinből és metioninből szintetizálódó molekula, mely nevét arról kapta, hogy húsból (carnus) izolálták először 1905-ben. Az L-karnitin néhány alsóbbrendű élőlényben vitaminként funkcionál, melynek nyomán BT-vitaminként került a köztudatba, ami valójában téves, lévén az emberi szervezet képes az L-karnitin előállítására.

Az L-karnitin elsődleges funkciója a zsírsavak szállítása, pontosabban a mitokondrium falán történő átjuttatása. A zsírsavak elégetése, azaz a zsírsavak béta-oxidációja a sejtek energiatermelő kemencéiben az un. mitokondriumokban történik. Az L-karnitin felelős azért, hogy a zsírsavak bejuthassanak e kemencékbe, e "szállító" hiányában a zsírok nem tudnak bejutni a sejtek mitokondriumaiba és így nem tudnak energiaként felhasználódni.

Az L-karnitin kiegészítést 1937 óta alkalmazzák zsírcsökkentésre és a sportteljesítmény növelésére, hatékony és biztonságos voltát számtalan tanulmány bizonyítja. A fentiek szerinti transzport-funkciója mellett az L-karnitin fontos szerepet tölt be a sejtmembrán védelmében, az idegrendszer és a szívizom egészséges működésében, megakadályozza a zsírfelhalmozódást a májban, a szívben és az érfalon, növeli az E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét. Vegetárius egyének, gyermekek, kismamák gyakran szenvednek hiánytüneteiben. Elégtelen bevitele izomgyengeséggel, romló szellemi funkciókkal, alacsony vércukorszinttel és magas vérammónia szinttel jár.

Az L-karnitin kiegészítés direkt módon fokozhatja a zsírfelhasználást

Az L-karnitin a zsíroxidáció nélkülözhetetlen eleme, így hiányában a zsírsavak nem jutnak be a mitokondriumokba, ahol energiatermelés céljára eloxidálódhatnak. A kapcsolódó tanulmányok adatai szerint az L-karnitin kiegészítés direkt módon fokozhatja a zsírfelhasználást.

Az International Journal of Sport Medicine című szaklapban megjelent kutatás során napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés 28 napon át fogyasztva fokozta az edzés közbeni összenergia-felhasználáson belüli zsírfelhasználás arányát, a szénhidrát felhasználás rovására.

A Drugs & Aging című szaklapban publikált kutatás során idős alanyoknak súlyzós edzés mellett adott L-karnitin kiegészítés nyomán az alanyok több mint hatszor annyi zsírt veszítettek a vizsgálat ideje alatt, mint a kiegészítést nem kapó alanyok. Mindeközben az alanyok zsírmentes izomtömege az L-karnitin kiegészítés mellett átlagosan 2.1 kg-mal növekedett, míg a placebo csoportban 0.2 kg-mal.

 

Az L-karnitin segíthet a koleszterinszint optimalizálásában

Akadályozza a zsírfelhalmozódást a májban, a szívben és az érfalon, valamint növeli az érelmeszesedés kockázatának mérséklésében is főszereplő E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét, így is gátolva az LDL koleszterin oxidációját és a plakk képződést. A Drugs & Aging című szaklapban publikált kutatás adatai szerint idős alanyok által fogyasztott napi 2gramm L-karnitin jelentős mértékben csökkentette az LDL, azaz „rossz" koleszterin szintjét, miközben növelte a HDL, azaz „jó" koleszterinszintet. Emellett csökkent az alanyok trigliceridszintje és a gyulladást jelző markerek szintje, valamint javult a fizikai és mentális állapotuk.

 

Az L-karnitin kiegészítés javítja a termékenységet és fokozza az androgén receptorok számát és érzékenységét

Az L-karnitin nagy mennyiségben van jelen a mellékherékben, és kritikus szerepet játszik a spermiumok anyagcseréjében és érésében.

A Fertility and Sterility szaklapban megjelent tanulmány során napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés jelentős javulást okoz a spermiumok koncentrációjában, spermiumok motilitásában.

A Journal of Obstetrics and Gynaecology szaklapban megjelent felmérés adatai szerint a terméketlenség, az összspermiumszám, valamint a normál formák százalékos aránya illetve az emberi mag-plazma karnitin tartalma közt egyértelmű pozitív kapcsolat van. A terméketlen férfiak körében az L-karnitin koncentrációja jelentősen alacsonyabb volt, mint az ilyen problémákkal nem küzdők esetén.

A Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés jelentős mértékben fokozta az androgén receptorok számát és érzékenységét.

 

Az L-karnitin kiegészítés segíthet az általános egészségi állapotot javításában és az öregedés folyamatainak lassításában

Növeli az E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét, javítja a szív-, máj- és érfal egészségét. Csökkenti a cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat, segíthet az öregkori demencia kezelésében. A kor előrehaladtával romlik a mitokondriumok működése és csökken a szöveti L-karnitin szint. Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia jegyzőkönyvei szerint az L-karnitin kiegészítés gátolja az L-karnitin szint kor előrehaladtával történő csökkenését, a mitokondriális funkciók romlását és javítja a memóriát.

Az L-karinitin kiegészítés más kapcsolódó vizsgálatokban csökkentette a fehérje karbonilációt (a karboniláció elterjedten használt markere az oxidatív fehérjekárosodásnak), a reaktív oxigéngyökök szintjének öregedéssel járó növekedését, a lipodperoxidációt, és a DNS-szál töréseket a szívben, vázizomzatban és agyban.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás során 84 idős alany egy csoportja 2g karnitin (levocarnitine) kiegészítést kapott napi 2 alkalommal, míg a másik csoport placebót. A vizsgálat eredményei szerint a fizikai illetve mentális fáradtság, az ennek becslésére szolgáló pontérték (Wessely and Powell) szerint 40% illetve 45%-kal csökkent a karnitin kiegészítés mellett, míg a placebo csoportban nem volt szignifikáns javulás.


2015.11.30

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone