Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Hánynod kell az edzőtermedtől?

Hánynod kell az edzőtermedtől?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minél többet olvasok és utazok, annál gyakrabban jönnek elő ugyanazok a panaszok a termekkel kapcsolatban. Hasonló dolgokat hallok az erőemelő társaimtól és egy tonna kérdést tesznek fel nekem azzal kapcsolatban, hogy miként hidalják át a nehézségeket. És bár én a Westside Barbell Klub termében edzek, a sok utazásom miatt továbbra is személyesen megélem az ilyen jellegű dolgokat a rossz termekkel kapcsolatban.

Az erőemelő sporttal egy 13 x 7 méteres lukban ismerkedtem meg az ohio-i Findlay-ben. Bár csak egy verem volt, mindene megvolt ahhoz, hogy nagyobbak és erősebbek legyünk. Volt egy erőkeret, egy platform, egy lehúzó csiga és pár pad. Az ott töltött idő alatt persze arról álmodoztam végig, hogy ki kellene kerülnöm onnan. Olvasgattam a Muszkli & Fikció magazint és láttam, hogy milyen "csodálatosan" nagy és felszerelt edzőtermek léteznek a nagyvilágban. Éreztem, hogy ott kell lennem, hogy igazán nagy és erős lehessek. Hát nem ilyen helyeken van csak meg a lehetőség erre?

Az álom valóra vált, mert a főiskola alatt találtam egy ilyen edzőtermet. A helynek a legújabb gépparkja volt, tükrök mindenütt, szép öltöző, aerobik órák, juice bár, és néha dögös csajok sétáltak el az orrod előtt.  Két hét alatt rájöttem, hogy a POKOLBA költöztem! Belefutottam azokban a problémákba, amelyekkel sokatoknak ma is szembesülniük kell.

A teremtulajdonosok és a személyzet:
Ezek azok az emberek, akik látszólag imádnak, amikor először besétálsz, de aztán kitalálják, hogy túl "kemény" vagy és rosszat teszel az üzletüknek. Azt állítják, hogy elriasztod a többi tagot és tönkreteszed a berendezést. Azt viszont nem veszik észre, hogy mennyi időt töltesz azzal, hogy másik tagoknak segítesz kiemelni a súlyt, figyelsz, hogy az nehogy rajtuk maradjon, és általában is tanácsokkal látod el a terembe járókat, miközben a személyzet el van foglalva a telefonálgatással, meg amivel éppen elütik az időt a vasfüggöny mögé bújtatott pultjuknál.

Gondolkodtál már azon, hogy a tagok miért tőled kérnek tanácsot és odafigyelést? Talán mert te vagy az egyetlen a teremben, aki úgy néz ki, mint aki tudja, mit csinál? Vagy mert a személyzet nem elérhető, amikor segítség kéne? Emlékszem még azokra a kora reggeli edzésekre szombatonként, amikor félórákat vártam, hogy valaki feltűnjön, aki tud segíteni a súllyal, vagy legalább fel tudja hívni a mentőket, ha megöltem magam. Isten ments, hogy az egyik pultos okos tojást kérjem meg erre, akit túlságosan lefoglal az, hogy a körömszalon látogatás időpontját egyeztesse (és férfiról van szó)!

Aztán egy pár hét múlva kapsz egy telefont, vagy levelet, hogy keresd fel a menedzsert bizonyos ügyek megbeszélése érdekében. Ez nem mást takar, mint hogy megkérnek, vegyél vissza, mert megijednek tőled a tagok. Először is, szeretnék találkozni azzal a terembe járóval, aki felkeresi a vezetést azzal, hogy: "Félek attól a kövér skinhead-től! Tudják melyikre gondolok, aki állandóan nyög, miközben a mobilomon próbálok beszélgetni. Olyan hangos, hogy alig hallom a TV-t, miközben a 'foteles' szobakerékpáron dolgozom. Annyira betojok tőle, hogy lehet, hogy máshova viszem a bizniszemet, talán a másik terembe itt két utcával arrébb."

Mellesleg nincs annál lustább ember, mint aki a "hátradőlős" biciklit használja. Bármikor, amikor egy ilyen nagyseggűt látok a kötelező törölközővel a nyakában (ami azt jelzi, hogy "most nő a fittségem"), legszívesebben lekapnám azt a nyakából és azzal csapkodva kergetném ki a teremből! Szerintem egyébként az ilyen konkrét panaszkodás nem is történik meg, csak a vezetőség mondja ezt, hogy kiebrudaljanak és megmaradjon a sztreccs gatyás majmok által látogatott "happy" termük. Mellesleg mi van azokkal, akik feszülős edzőruhát hordanak, de nincs meg hozzá a testük? Értem én, hogy szabadság van Amerikában, de a streccs kiváltság és nem jog. Garantálom, hogy a teremtagok többsége az ilyen kritikátlan emberek eltávolítását szívesebben látnák, mint az én kirúgásomat. Én támogatom, hogy az emberek pozitívan gondolkodjanak magukról, de azért van egy határ!

Magnézia:
Ezt soha nem értettem! A súlyzó rudak és a magnézia úgy egymáshoz tartoznak, mint a kenyér és a vaj. Együtt voltak az idők kezdete óta, de a modern termek mindent megtesznek, hogy szétválasszák őket. El tudsz képzelni egy gimnasztikai központot, ahol kint van egy nagy tábla, hogy "TILOS A MAGNÉZIA"? Ennek legyőzésére az egyetlen mód, amit találtam az, hogy egy kis dobozban csempészek be egy darab magnéziát. Ez egy lázadó tett, ami elégedettséggel tölt el, de elképzelheted, hogy milyen az, amikor egy nagy emelésre készülsz és a táskád belsejébe elbújtatott kézzel a kis szappanosdobozban magnéziázod a mancsaidat. Hát ez nem egy nagy segítség, hogy harapós lelkiállapotba kerülj egy fontos szett előtt! Az dukálna, hogy lazán odasétálsz egy nagy magnéziás állványhoz és frankón beporozod az egész kezed.

De ez egy olyan folyamat, amit ők nem értenek. Csak az érdekli őket, hogy ne kelljen takarítani utánad. Persze, ha a személyzet nem segít a tagoknak kiemelni a súlyt, biztosítani őket és tanácsokat osztogatni, akkor mivel töltik az idejüket? Ja, elfelejtettem, telefonálnak! Kérdés persze akkor az is, hogy a padokat és gépeket letakarítják-e egyáltalán? Azt tanácsolom neked, hogy amikor ilyen helyeken edzel, akkor használj magnéziát és porozz vele bőségesen! Szállj szembe velük! Az, hogy ha porozunk, ha komolyan porozunk, akkor ezek a termek kénytelenek lesznek felvenni még embert takarítani utánunk. Még több és több ember kezd el magnéziázni. Ez segíti a gazdaságot és ételt tesz a családok asztalára. Ez az oka annak is, hogy a McDonald's-ban soha nem viszem vissza a tálcámat!

Erőkeret:
Egy örökkévalóságig tudnék regélni erről! Az erőkeret minden terem szentéje és ennek megfelelően kellene kezelni. Sajnos sok teremben nincs is erőkeret. És sok olyanban, ahol van, a minőségük alapján ezeket én csak "erőtlen keretnek" hívom. Mindig is széles terpeszben guggoló voltam és soha nem találok olyan keretet, amiben fel tudnám venni ezt a nagy terpeszt. Emiatt úgy kell beállítanom a keretet, hogy azon kívül guggolok, de ezzel a keret értelmét is vesztette azonnal.

Aztán ott vannak a J-kampók. Ezek sokszor vagy 20 centi mélyek és egy francos félguggolás kell ahhoz, hogy kiemeld a rudat. Ha ez még nem lenne elég, a kampó magasság beállításához szükséges lukak csak 10 centinként vannak kifúrva. Emiatt vagy egy félguggolást, vagy egy vádli emelés/vállvonogatás kombinációt kell végezned, hogy kiszabaduljon a rúd. Ezután még ki is kell sétálnod a rúddal. A szett végén valahogy vissza is kell küzdeni a rudat és aztán meg csodálkozol, hogy miért van megsülve a hátad a guggolástól. De hejj, ezek a szar keretek jól néznek ki azon tagok számára, akik csak bicepszeznek rajtuk és 60 kilós vállvonogatásokat végeznek! Ez is egy külön téma, de most nem fogok ebbe belemenni. De igen, nekem is kellett már várnom 45 percet, hogy "Felsőtest Kapitány" elhúzzon a francba a keretből, hogy tudjak guggolni. Ezek ugyanazok a seggfejek, akik vég nélkül vitatkoznak azon, hogy a vállvonogatást váll, vagy hát napon kell végezni.

 

 

 

 

 

Rudak:
Emlékszel ugye, hogy a tulajok és a személyzet azért sem szeretnek, mert túlságosan leterheled a berendezéseket. Nos, ha RENDES rudakat vennének, akkor azok számára ez nem lenne probléma. Nincs annál rosszabb, mint amikor bemész egy terembe guggolni és csak görbe, kis terhelhetőségű, középen nem recézett rudakat találsz. Az meg, hogy olyan komoly felszerelést találj, mint a biztonsági guggoló rúd, hajlított rúd, vagy Buffalo rúd, annyira esélyes, mint Cher koncerten hetero férfit látni. De ne szarj be, van 5-6 bicepszező rúd!

 

Zene:
Jajj, anyám, kell egyáltalán erről beszélnem? Sok tanulmány kimutatta már, hogy a zenének pozitív hatása van az edzésre. Ezeket a kutatásokat félreolvashatták az edzőterem vezetők -- Britney Spears pozitív hatással van rám, de nem a zenéje edzés közben!

 

Tükrök:
Egészen addig nem voltam tisztában azzal, hogy mennyire betarthat a tükör, amíg egy nap nem guggoltam előtte. Először is, sokkal rútabb vagyok, mint gondoltam, de ez más kérdés! Másodszor, meg kell tanulnod térben pozícionálni magad egy nagy emelés során, hogy korrigálhass, ha kell, de a tükör belezavar ebbe a folyamatba. Csak egyre jók a tükrök: hogy a nyakad kitekerése nélkül mustráld a döntött törzsű gyakorlatot végző cicanadrágos csajt.

 

Fekpad:
Csakúgy, mint az erőkereteknél, lehet valaki, aki járja körbe az országot és elhiteti mindenkivel, hogy az a rakás szar, amit megvesznek, rendben van mint fekvenyomó pad. Feküdtem már padokon, amelyek szélességének köze nem volt az elfogadhatóhoz, a szivacsozásnak szintén nem, és a J-kampók megint csak túl mélyek (egy félismétlés is kellhet, hogy kiemeld a rudat). Aztán vannak a padok, amelyek 25 centire vannak a földtől, és olyanok, amelyek alatt a padló olyan csúszós, hogy nem lesz semmi lábtámasz a nyomásban.

 

Szalagok, láncok, terhelés-csökkentők:
Akarod azt látni, hogy egy teremvezetés kiboruljon? Legközelebb vonulj be egyik kézben zsámolyra guggoláshoz egy zsámollyal, a másikban pedig egy bazi nagy fürt nehéz lánccal és gumiszalaggal. Először csodálkozással fognak rádnézni. Aztán amikor felszereled ezeket a dolgokat, akkor derül ki, hogy befejezheted-e egyáltalán az edzést. Még akkor is, ha nem történik meg azonnal, garantált, hogy előbb-utóbb elhangzik a kijelentés: "Ezeket itt nem használhatod!" És ez a füledben fog csengeni még napokig! Te szuper izgatott vagy, hogy a legfejlettebb edzésmódszereket fogod alkalmazni, ők meg bejelentik, hogy megtiltják neked. Hogy csak meg fogsz sérülni. Azt kérdezem, hogy ezt ők honnan tudják? És mi van a Smith-géppel, ami valószínűleg a legveszélyesebb berendezés, amit valaha kitaláltak? Persze ezzel sincsenek tisztában, mert túl elfoglaltak a telefonálással ahhoz, hogy képezzék magukat.

Van még sok téma, de a leírtakkal találkozhatunk a leggyakrabban. Még egy, ami a halálba kerget: ezek az új súlyok! Mi a franc van ezekkel a fogantyús tárcsákkal? Azokkal, amelyekbe rést vágtak, hogy könnyebben fel lehessen emelni őket. Ha nem vagy elég erős, hogy felvedd a tárcsát, akkor nem kéne, hogy az a rúdra kerüljön!! Na, persze, egyes edzők lehet, hogy nem elég erősek, hogy felpakolják a gépet a klienseiknek... visszaszívtam a kérdést, most már értek mindent.

 

Írta: Dave Tate

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone