Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Halfogyasztással a cukorbetegség ellen

Halfogyasztással a cukorbetegség ellen

Gyakran hallani arról, hogy a rendszeres halfogyasztás védi szív-érrendszerünket. Különösen a mélytengeri halakra igaz ez a megállapítás, mert nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat.

Az angliai Cambridge Egyetem anyagcserével és a népegészségüggyel foglalkozó részlegei eddig nem tapasztalt részletességgel foglalkoztak a halfogyasztás és az egészség összefüggéseivel. A kutatók 21 984 felnőtt halfogyasztását vizsgálták, akik egy rákkutatásban vettek részt. Ezek az emberek mind Angliában, Norwich-ban, vagy a városhoz közel élnek. A felnőttek 4-5%-a nem fogyasztott halat. A halat fogyasztók háromnegyede száraz és zsíros húsút egyaránt rendszeresen evett. Körülbelül fele mindenféle sült halat, egyharmaduk rákokat, kagylót. A fogyasztás gyakoriságát illetően 41% hetente mindössze egyszer evett száraz, fehér húsú halat, és csak 36% zsírosat.

Miután a vizsgálatban résztvevők halfogyasztási alapkategóriát kialakították, a kettes típusú cukorbetegség irányában vizsgálódtak tovább négy éven keresztül. Az eredmény azt mutatta, hogy akiknél kettes-típusú cukorbetegség alakult ki, azok jelentősen kevesebb halat fogyasztottak azoknál, akiknél nem alakult ki ez a betegség.

Mind a száraz, fehér hal, mind a zsíros fogyasztása csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.Érdekes, hogy nem volt kifejezhető különbség a fehér, száraz húsú hal és a zsíros halak között annak ellenére, hogy az előbbi nem tartalmaz jelentős mennyiségű omega-3-at, míg az utóbbi igen.
A sütve fogyasztott hal sem nem emelte, sem nem csökkentette a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A kagylók, rákok viszont növelik a betegség kialakulásának kockázatát, ami nagyon meglepte a kutatókat.
A halfogyasztás és a diabétesz közötti összefüggést az életmód nem befolyásolta, sem az alkoholfogyasztás, sem a mozgásszegény életmód. Egyedül az elhízás csökkentette a halevés áldásos hatását.

A kutatók szerint a hal kitűnő fehérjeforrás, amely képes csökkenteni a diabétesz kockázatát, mert segíti az inzulin-anyagcserét. Ugyanakkor nézetük szerint nem önmagában a rákok és kagylók fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, hanem a vajas, zsírban gazdag szószok, amiben ezeket az ételeket tálalják.

Írta: Kristin Reisinger 

Forrás: Bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone