Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár
Ön itt jár: > >

Frank Zane

Frank Zane

Frank egy erőszakkal teli, Pennsylvania-ban lévő bányászvárosban nőtt fel. Mivel fiatalként csendes és visszahúzódó volt, gyakran találta magát olyan helyzetben, hogy próbál befejezni egy verekedést, amit az öccse kezdeményezett, de a vége mindig az lett, hogy ő kapott. Frank 14 évesen akkor fedezte fel a testépítést, amikor besétált a középiskolás matekórájára, és a szemeteskosárban észrevett egy izomépítő magazint. A magazint tanulmányozva hamarosan el is kezdett edzeni a helyi Wilkes-Barre YMCA súlyzótermében.

Vett egy 14 kilós kézi súlyzó szettet is, és nekilátott otthon edzeni. Az apja mérges volt rá, amiért edzéssel tölti az idejét, amikor a ház körüli munkával kellett volna foglalkoznia. „Úgy edzz, hogy füvet vágsz,” mondta. Ez csak még elszántabbá tette Franket, hogy sikerre vigye, és 3 évig edzett súlyzókkal a középiskolában, kétszer 4 hónapos kihagyással a futball szezon idején. 14-től 17 éves koráig 59 kilóról 73 kilóra nőtt, és nagyszerűen érezte magát, hiszen szemmel látható eredményét látta az edzéseinek.

Középiskolás évei alatt Frank a nyarait íjászat oktatásával töltötte egy fiú cserkésztáborban a pennsylvaniai Pocono hegységben, miközben keményen edzett és sok tejet ivott. Hétvégenként 20 mérföldre lévő otthonába stoppal ment haza, és mivel a súlyzói a táborban voltak, 25 kg-ot magával vitt haza, hogy tudjon edzeni. Ily módon biztosította, hogy ne maradjon ki egy edzés sem. A szülei hozzáállása a testépítéshez akkor kezdett változni, amikor látták az elszántságát. Különösen az édesanyja biztatta Franket az edzésre.

Frank osztályelsőként végzett a középiskolában és megkapta első két trófeáját a tanulmányi eredményéért egy részleges ösztöndíjjal együtt a Wilkes College-ra, ahol BSc képesítést szerzett 1964-ben. Ezidő alatt végig edzett és elkezdett részt venni bodybuilding versenyeken. Ekkorra Frank már több, mint két tucat trófeát tudhatott magáénak, és 84 kg-ot nyomott.

 A következő két évben Pennsylvania-ban és New Jersey-ben tanított matematikát, majd 1966-ban a floridai Tampába költözött. Nagyon komolyan véve a versenysportot és megnyerve a környéken minden versenyt, Frank úgy érezte, a sors nagyobb dolgokat szán neki. Kaliforniába akart költözni, de ez azt jelentette volna, hogy elvágja a keleti parthoz fűződő kötelékeit, ezért ehelyett Floridába költözött.

Amikor Frank és Christine megismerkedett Floridában 1966 szeptemberében, a lány éppen akkor kezdte középiskola utáni tanulmányait, Frank pedig egy helyi középiskolában tanított, ahol Christine húga, Pat tanult. Pat úgy gondolta, jó lenne, ha egy bodybuilding bajnok lenne a sógora, és úgy döntött, elhívja otthonukba Franket, hogy megismerkedjen Christine-nel. Frank már majdnem 10 éve testépített, mielőtt Floridába költözött jobb éghajlatot és edzési feltételeket keresve.

Christine a Frankkel való találkozáskor látott először olyan valakit, akinek ilyen tökéletesen kigyúrt teste volt. Fiatalabb korában látta az összes Herkules filmet, de azt hitte akkor, hogy ezek a férfiak természetes módon nőnek ekkorára. Hamarosan rájött, hogy ez nem így van, és elkezdett bodybuildingezni, hogy javítson az alakján. Mindig is jó alakja volt, csak az volt számára kihívás, hogy a súlyát kontroll alatt tartsa. Úgy találta, hogy a súlyzós edzésekkel könnyebben tudja tartani a súlyát, a naponta végzett edzésektől pedig sokkal energikusabbnak érezte magát.

Frank a Mr. America versenyre edzett, Christine-t pedig elkezdték érdekelni a szépségversenyek. Az összes olyan helyi versenyt megnyerte, amire benevezett Floridában, aztán pedig úgy döntött, hogy indul a Miss Americana koronáért New York City-ben 1967-ben. Eleinte Frank mutatta meg Christine-nek, hogy ő hogyan edz, és azt is, hogy a testépítő gyakorlatok milyen eredményt produkálnak. Ezután Christine felhasználta, amit Frank mutatott neki és egy edzésprogrammá alakította, ami által olyan alakja lett, amilyenre vágyott. És működött! Christine megnyerte a versenyt, Frank viszont második lett az ő megmérettetésén.

Néhány hónappal később összeházasodtak. Frank továbbra is középiskolás matematikát tanított, Christine pedig egy női egészség stúdiót vezetett a közelben. Mindketten folytatták a testépítést: Christine keményen edzett, hogy példaképül szolgáljon a nők számára a stúdióban, Frank pedig komolyan elkezdett készülni az 1968-as Mr. America versenyre, amit meg is nyert. Egy héttel azután, hogy New York City-ben elnyerte a Mr. America címet, Frank legyőzte Arnold Schwarzeneggert, és megszerezte a Mr. Universe titulust a floridai Miamiban.

Néhány hónappal később a Zane házaspár elköltözött Dél-Kaliforniába. Frank Los Angelesben kezdett el matematikát tanítani, Christine pedig főiskolára járt, valamint nőknek tartott torna foglalkozásokat Santa Monicaban. Kaliforniába költözésük után Frank megnyerte a Mr. World címet Brugge-ban, Belgiumban 1969-ben, a Mr. Universe címet 1970-ben és 1972-ben Londonban, Angliában, valamint a hőn áhított Mr. Olympia címet (a világ profi testépítő bajnoka) 1977-ben, 1978-ban és 1979-ben, 21 év edzés után.

1977-ben szerzett egy második diplomát, ezúttal pszichológiából a California State University-n, Los Angelesben, egy kaliforniai bizonyítványt arra vonatkozóan, hogy minden tantárgyat taníthat 14. évfolyamig, továbbá egy MA diplomát kísérleti pszichológiából 1990-ben a California State University-n San Bernardinoban.

1970-ben Christine megnyerte a Miss Universe Bikini koronát, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől, hogy idejét tanulmányainak és a művészetnek szentelje. A California State University-n végzett Los Angelesben summa cum laude, és MA diplomát szerzett szépművészetből festő, rajzoló, szobrász, fotográfus és ékszerész képesítéssel. Egy kaliforniai bizonyítványt is szerzett arra vonatkozóan, hogy taníthat általános iskolában, és kapott is tanári állást a Santa Monica City Schools-ban, ahol 1973-tól 1977-ig tanított. 1990-ben Christine szerzett egy MSc diplomát klinikai pszichológiából a California State University-n San Bernardinoban.

1980-ban Frank és Christine megnyitották Palm Springsben a Zane Havent, egy bodybuilding tanuló központot, ahol az emberek hétvégi programok keretében sajátíthatták el a testépítő életstílust. 1987-re „kinőtték” a Zane Havennek otthont adó helységet, és megvették a korábbi Cary Grant ingatlant az Old Palm Springs-ben található filmes negyedben, és elköltöztek Santa Monicaból. Frank szabadalmaztatta Leg Blaster nevű találmányát, és az új helyükön elindított egy súlyzós, táplálkozási, stressz kezelési és mély relaxációs programot, amit Zane Élménynek nevezett el.

1988 októberében Frank és Christine eladták Palm Springs-i ingatlanjukat és elköltöztek a kaliforniai San Diegoba. Frank egy jól menő fitnessz webáruházat működtet – ami a www.frankzane.com oldalon található – továbbá a Zane Élményt tanítja azoknak a világ minden részéről érkező embereknek, akik szeretnék megtanulni, hogyan lehetnek sikeresek a súlyzós edzés és a táplálkozás terén. Christine szabadidejében gyönyörű ékszereket készít drágakövekből és nemesfémekből.

Ha többet szeretnél megtudni Frank Zane munkáságáról itt találsz még pár infót:

http://www.frankzane.com/

http://www.tumblr.com/tagged/frank%20zane

https://twitter.com/Frank_Zane

https://www.facebook.com/officialfrankzane

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone