Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Elhízás és tesztoszteron

Elhízás és tesztoszteron

Jó látni, mikor az orvoslásban egyre több szerep jut a prevenciónak vagy az életmódváltásnak, és egyre kevesebb a szikének vagy a kemikáliáknak. "Az orvosoknak elsőként fogyásra kellene ösztönözniük az elhízott, alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiakat, mielőtt tesztoszteron terápiát alkalmaznának." - figyelmeztet Frnaces Hayes egy dublini egyetem professzora. Állítását 900 férfin elvégzett megfigyelésre alapozza.

Az alacsony tesztoszteronszint meglehetősen gyakori  az elhízott férfiak körében. Együtt járhat többek közt csökkent szexuális aktivitással, alacsony spermiumszámmal, de mellmegnagyobbodás is gyakorta szerepel a diagnózisban. Az elhízott férfiak közül minden negyediknek alacsony a tesztoszteronszintje, kevesebb, mint 300 nanogramm deciliterenként - ez a 900 férfi bevonásával készült megfigyelésből is kiderült.

9%-os tesztoszteronszint növekedés:

Az elhízott 900 férfi három típusú eljárásban vett részt. Kettőszázkilencvenhárom életmódváltó programban vett részt, a fennmaradó két harmad diabétesz gyógyszert vagy placebót kapott.
Az életmódváltó csapatot sok tekintetben is szerencsésnek mondhatjuk. Tesztoszteronszintjük 9%-os javulást mutatott, szemben a javulást nem produkáló gyógyszert, placebót szedőkével, és persze egészségjavulást akár egyéb területeken is feltételezhetünk az életmódváltókról. Még akkor is, ha efféle adat nem áll rendelkezésre, hiszen az életmódváltás legalább egy évet érintett.
Az életmódváltók átlagosan 7,8 kilogrammot fogytak egy év alatt, amit akár könnyen hozhatónak is nevezhetnénk. "A testsúlyvesztés nem csak a perdiabéteszes férfiakat védi a diabétesz kialakulásától, de úgy tűnik, növeli a test tesztoszterontermelési képességét is." - foglalta össze Hayes.

Életmódváltás: öngerjesztő folyamatok 

Az életmódváltás egyébként heti 150 perc sportot, a táplálkozásban pedig kevesebb zsírt, kevesebb kalóriát jelentett. És ha már sport: egyes típusai, például a súlyzós edzés önmagában is hatással van a hormonháztartásra.
Az intenzív súlyzós edzésről kimutatták, hogy képes megnövelni a növekedési hormon és a tesztoszteron szintünket. Sajnos nem egyforma mértékben, ugyanis nem mindegy, hány évesek vagyunk: a fiatalokat ebben is előnyben részesíti az élet, hiszen az ő hormonszintjüket jóval markánsabban emeli meg egy komolyan vett súlyzós edzés. Ettől függetlenül ha kisebb mértékben is, de az idősebb korosztály hormonháztartására is hatással van, a laboratóriumi megfigyelések alapján.
A visszaható folyamatokat megtoldhatjuk még eggyel: a magasabb tesztoszteron megkönnyítheti a testzsírszázalék csökkentését.


2015.05.11

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone