Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár
Ön itt jár: > >

BCAA

BCAA

BCAA=Izoleucin+leucin+valin

Az izoleucin, leucin és valin az a három esszenciális aminosav, melyek kémiai szerkezetükből adódóan alkotják az úgynevezett elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportját.

A BCAA szerepe a szervezetben!

Izomszövet–állományunk aminosavtartalmának kb. 35 %-át adja ez a három aminosav.

Felszívódásuk különleges, mivel nem a májban bomlanak le, hanem az izmokban, így az aktív izmokhoz kerülnek, ahol egyaránt válhatnak az izmok részeivé és egyben energiaforrássá is.

Egy étkezés aminosav-tartalmának hozzávetőlegesen 20 %-a lehet BCAA, viszont a keringés útján az izomszövetbe kerülő aminosavaknak 50-90 %-át is kitehetik.

Diétában aerob edzés előtt nem tanácsos!

Ezek az aminosavak edzések során energiaként képesek metabolizálódni, így részt vesznek a vércukorszint szabályozásában. Edzéseink során az izmok üzemanyagként is képesek őket felhasználni, amikor a glikogénraktárak már kiürültek.

Gátolja az izombontást, így edzés után mindig érdemes fogyasztani!

A BCAA gátolja a katabolizmust, nagymértékben segíti a nitrogénretenciót (nitrogén visszatartás, pozitív nitrogén egyensúly), ami az izmok növekedését idézi elő. Ezen aminosavak segítenek tehát fenntartani az energiatermelés folyamatát.A BCAA kiegészítés csökkenti az intenzív fizikai és mentális megterhelések nyomán fellépő fehérje lebomlását.

Vércukorszint szabályozás

Szabályozza a vércukorszintet, segíti a bőr, csont- és izomszövet reszintézisét (újraépítését). Stimulálja a protein szintézist az  ún. mTOR aktivizálásán keresztül. Az mTOR egy protein szintézist szabályozó fehérje. Ha aktivizálódik, akkor a proteinszintézis beindul, ha inaktív, akkor leáll. Az ATP magas szintje aktivizálja.

A BCAA felszívódása

A leucin, valin és az izoleucin felerősítik egymás hatásait.

Felszívódás szempontjából fontos a szükséges 2:1:1 (Leucin, Valin, Isoleucin) aránypárok megtartása.

 

1. Izoleucin

Az izoleucin részt vesz a hemoglobin szintézisben, segíti a bőr, izomszövetek és a csontok regenerálódását, és a növekedési hormon kibocsátást. Hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, így stabilizálja az energiaszintet.

Elősegíti az izomtömeg növelését, mivel megőrzi a fehérjék egyensúlyát. Segít a gyógyulási folyamatokban,  és segít megelőzni az izomvesztést.

Felnőtteknél segíti az éberséget.

Előfordulás: tojás, szójafehérje, tengeri alga, pulyka, csirke, bárány, sajt és hal.

2. Leucin

A fent említett tulajdonságok mellett a leucin fokozza az un. leptin termelést is. A leptin egy, a zsírsejtek által termelt hormon, amely elsődleges az anyagcsere, étvágy - és testsúly szabályozásában. A leptin a zsírraktározás és éhségérzet egyik fő szabályozó faktora.

A leucin közvetlenül vesz részt a fehérjeszintézisben. Elősegíti a növekedési hormon termelődését, hozzájárul a tesztoszteron-szint megtartásához és növeli az izmok számára a hozzáférhető energiamennyiséget.

A leucin - kiegészítés fokozza a zsírvesztést, csökkenti a túltáplálás melletti zsírfelhalmozást és segíti az étvágy kontrollt.

Ezen felül a vércukorszintre való tekintet nélkül képes az inzulin-szint szabályozására.

3. Valin

A leucinhoz és izoleucinhoz hasonlóan a valin is elágazó szénláncú aminosav. Nevét a Valeriana növényről (macskagyökér) kapta. Az L-valin egy szétágazó szénláncú aminosav, melyet az izomszövetek használnak fel energiatermelésre. A valin valószínűleg hasznos a májkárosodás kezelésében, és csökkenti a betegségek által kiváltott izomsorvadást.

Idegnyugtató hatású, hiánya álmatlanságot okozhat, idegi-és érzelmi kimerültséghez vezethet.

A többi aminosavhoz hasonlóan kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében, valamint a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában. Nézzük csak meg közelebbről:

  • Szerepet játszik az izmok anyagcseréjében és koordinációjában. Segíti a sejtek, szövetek regenerálódását, energiát nyújt az izomsejteknek. Főleg az izomszövet tárolja, ahol edzések során energiaforrásként kerül felhasználásra. A valin az egyik legfontosabb izomépítő és energiaforrásként is hasznosítható aminosav. Hiányában károsodik az izomműködés.
  • Fontos szerepet tölt be a szervezet nitrogénegyensúlyának szabályozásában. A nitrogénegyensúlyt a fehérjebevitel határozza meg. Ha nincs elegendő mennyiségű fehérje, az az izomszöveteink lebomlásához vezethet. Ha viszont megfelelő mennyiség áll a rendelkezésre, az lehetővé teszi az izomtömeg növekedését. Fontos tehát elegendő valint juttatni a szervezetbe, hogy az egyensúlyi helyzet ne boruljon fel.
A valin többek között megtalálható a túróban, sajtokban, halakban, szárnyasokban, földimogyoróban, szezámmagban, gombában és lencsében.

Napi szükséglet körülbelül 0,8 gramm. Sportolók többnyire a BCAA táplálékkiegészítő formájában vagy a fehérjeturmix elfogyasztásával fedezik ezt a mennyiséget.

BCAA termékek a Pumpingiron.hu kínálatában: KATT IDE..

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone