Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Az első pesti edzőterem

Az első pesti edzőterem

Mi másért járna le egy mai lelkes fiatal vagy más sportolni vágyó az edzőterembe, hogy egészségesebb, fittebb vagy izmosabb legyen? A kérdés teljesen abszurd. Nem úgy, mint ezelőtt kb 150 évvel, amikor is, ha a pestieket erről kérdeztük volna a lehűlt és értetlen tekinteteken kívül csupán egy kérdés foglalkoztatta volna Őket: Vajon itt most a pesti „testegyenészeti „intézetről lesz szó?
Igen. Tudniillik, hogy az első pesti edzőterem, előbb a Király utcában (1859-1870 között), majd a Városligeti fasor és a Dózsa György út sarkán álló épületben működött és az intézmény szolgáltatásai hasonlítottak egy maihoz. Az egyetlen, nem elhanyagolható különbséggel: az edzőterem látogatói betegek voltak, az itt elvégzett tornagyakorlatok pedig a gyógyulást szolgálták. Egészséges ember ide be nem tette a lábát. 

A Batizfalvy-féle testegyenészeti intézet épülete a Király utcában. A vállalkozás idővel kinőtte az épületet. A tulajdonos a Városliget mellett építtetett egy új épületet.

A Városligeti fasor és a mai Dózsa György (anno Aréna út) sarkán álló gyógyintézet épülete ma is áll. (Az épületen emléktábla hirdeti, ebben működött 1946-1949 között a Dózsa György népi kollégium.) Az épületben a tornatermek mellett már volt zuhanyzó is. A földszinten ortopédia működött egy- és kétágyas szobákkal. Az 1880-as évekre az intézmény a közelben fekvő  városligeti artézi kút kénes vizét is a gyógyítás szolgálatába állította.

Az edzőterem tornaeszközökkel volt felszerelve és a gyakorlatokat az intézet tulajdonosa, Batizfalvy Sámuel mutatta be, a vendégeknek pedig utánozták. Az edzésekre hölgyek is jártak, ők a gyakorlatokat bő és kényelmes „zubbonyokban” végezték. A tornaórák délelőtt voltak. Egy-egy mozgássort hatszor-hétszer kellett elismételni. A foglalkozások ideje hatvan percesekre tehetőek. Az eszközöket tekintve pedig, némelyik darab nagy jóindulattal valóban hasonlít a mai testépítő gépekéhez: 

Felnyitható támpad, amely leginkább egy fekvenyomó padra hasonlít, habár a régi funkciója közel sem a fekvenyomás gyakorlatát elégítette ki.

Nagy főállvány: egy keresztcsigás géphez emlékeztet. Talán a hagyományos bordásfal továbbfejlesztett változata.

Picery-féle készülék, egy ruganyos zsineg feszítéshez.

Partner oldalunknak köszönjük, hogy a cikk megjelenhetett az oldalunkon:

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone