Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Az E-vitamin segít csökkenteni az izomgyulladást

Az E-vitamin segít csökkenteni az izomgyulladást

Még a rutinosabb sportolókat is napokra, akár hetekre is "kivonhatja a forgalomból" egy kiadós izomgyulladás. Mivel testtömegünknek körülbelül felét a vázizomzat adja, rendkívül fájdalmas és megviselő lehet egy hosszan húzódó gyulladásos állapot.

A jó hír,
hogy az Illinois-i Egyetem kutatói a közelmúltban felfedezték, hogy az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai képesek arra, hogy megszüntessék a gyulladás okait.

Hogyan teszik ezt?

A cytokinek olyan szabályozó fehérjék, amelyek a sejtek közötti kémiai kommunikációra alkalmasak, a szöveti gyulladások és immunfunkciók szabályozói.
Vagyis a cytokin-termelés beindulása az immunrendszer természetes válasza a gyulladás kialakulására, amíg a cytokintermelés nem lesz túlzott, krónikus gyulladást előidézve. Az új kutatás eredményei szerint az E-vitamin képes kontrollálni a cytokintermelést, miközben enyhíti a gyulladást az egész testben.

A tudósok az E-vitamin hatását a cytokin három speciális fajtáján vizsgálták: kétfajta interleukinon (IL 6 és IL 1 beta), valamint a tumor necrosis factor-alphán (TNF-alpha).

A kísérlet során két egércsoportot vizsgáltak: az egyik csoportot három napon keresztül E-vitaminnal, a másikat placebóval kezeltek. Ezután mindkét csoportba alacsony dózisú LPS-t fecskendeztek, hogy előidézzenek egy gyulladást okozó, kisebb bakteriális fertőzést. A kísérlet végén azt fedezték fel, hogy azokban az egerekben, melyek E-vitamint kaptak, jelentősen csökkent a gyulladást okozó IL6 és IL1 interleukin.

A kutatók emellett vizsgálták az egerek izomfunkcióit, és azt tapasztalták, hogy az E-vitaminnal kezelt egérkék izomfunkciója jobb volt, mint a kontroll egereké, azaz megnőtt az izmaik ereje.

Bár szükség van további kutatásokra, amik behatóbban vizsgálják az emberekre kifejtett hatást, az E-vitamin gyulladáscsökkentő hatását sikerült bizonyítani.


E-vitamin található:

  • gabonacsírában
  • magvakban
  • kukoricában
  • diófélékben
  • olívában
  • spenótban, sárgarépában és egyéb zöldlevelű zöldségfélékben
  • zöldségolajokban

2015.05.05

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone