Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár
Ön itt jár: > >

Az Arginin

Az Arginin izomépítő és zsírégető hatása

Az arginin az utóbbi években egyik legtöbbet vizsgált aminosav. Korábban a növekedési hormon szekréció fokozásában betöltött szerepe, később pedig a nitrogén-monoxid színtézis prekurzoraként került a sport-táplálkozással foglalkozó szakemberek látókörébe. A legfrissebb vizsgálatok szerint pedig képes lehet fokozni a tiszta izomtömeget és csökkenteni testzsírt. Íme, három kutatás rövid összefoglalója az arginin izomépítő és zsírégető hatásáról!

A Journal of Sports Science and Medicine című szaklapban publikált kutatás során futballistáknak adott arginin kiegészítés hatását vizsgálták. Az alanyok standardizált súlyzós edzést végeztek és az egyik csoportjuk napi 3 L-arginin és 1 g C-vitamin kiegészítést kapott.

A vizsgálat eredményei szerint súlyzós edzéssel kombinált arginin kiegészítés a 8 hét alatt jelentős mértékben fokozta az alanyok zsírmentes izomtömegét és erőszintjét. Növekedett az alanyok testsúlya (66.4 vs. 67.8 kg), tiszta testtömege (60.3 vs. 62.0 kg) és a lábizmok erőszintje, miközben csökkent az alanyok zsírtömege (6.0 vs. 5.7 kg) és testzsírszázaléka (9.45 vs 8.66). Az arginint nem fogyasztó csoportban az említett paraméterekben szignifikáns változás nem volt mérhető. 


Egy másik vizsgálat során harminchárom 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget vizsgáltak 21 napon keresztül. Az alanyok standard hypokalorikus étrendet követtek és szintén standardizált edzés programot folytattak. Az alanyok egyik csoportja napi 8,3 gramm L-arginin kiegészítést kapott, míg a másik csoport csupán placebót.

A vizsgálat eredményei szerint a 21 nap elteltével mind a placebó, mind az L-arginin csoport testtömege és zsírtömege csökkent, ám az L-arginin fogyasztása mellett a derék körfogat csökkenése kétszerese volt a placebo csoporténak. Emellett az L-arginin kiegészítés esetén a testtömeg csökkenés 100%-a a testzsír csökkenésnek volt betudható, míg a placebót fogyasztó csoportban a testtömeg csökkenés 57%-a származott a testzsír csökkenésből és 43%-ban a tiszta izomtömeg csökkenésből. Azaz az arginin kiegészítés képes volt konzerválni a tiszta izomtömeget!


Egy harmadik kutatás során mesterségesen hizlalt patkányokon (4 hetes koruktól 15 héten át tartó túltáplálás) vizsgálták az arginin kiegészítés hatását a további zsírfelhalmozás mértékére.


A 19. héttől az állatok 12 héten át 1.51% l-arginine-HCl vagy 2.55% (azonos nitrogén tartalmú) l-alanin-t kaptak. A vizsgálat eredményei szerint az azonos energiabevitel ellenére az abszolút fehér-zsírszövet növekedés 98% volt az alanin-t fogyasztó kontrol csoportban, míg csupán 35%-os az arginin kiegészítést fogyasztó csoportban. Az arginin kiegészítés emellett 13%-kal fokozta a soleus és 11%-kal az extensor digitorum longus izmok tömegét, míg a barna zsírszövet tömege 34%-kal növekedett. A szérum inzulin, adiponektikn (szemben az előbbi embereken végzett vizsgálatok adataival), növekedési hormon, korikoszteron, T3 és T4 szint nem mutatott eltérést a két csoportban, azonban csökkent a leptin, glukóz, triglicerid, urea, glutamin, BCAA szint és növekedett a nitrogén-monoxid metabolitok szintje. Valamint jelentős javulás mutatkozott a glukóz-toleranciában! A kutatók következtetései szerint az arginin kiegészítés egy fajta tápanyag-particionáló hatással bír, a zsírsejtek helyett az izmokhoz irányítva a tápanyagokat.
 

IRODALOMJEGYZÉK:

  • Wenjuan Jobgen, Cynthia J. Meininger, Scott C. Jobgen, Peng Li, Mi-Jeong Lee, Stephen B. Smith, Thomas E. Spencer, Susan K. Fried and Guoyao Wu: Dietary L-Arginine Supplementation Reduces White Fat Gain and Enhances Skeletal Muscle and Brown Fat Masses in Diet-Induced Obese Rats. Journal of Nutrition, Vol. 139, No. 2, 230-237, February 2009
  • Gerseli et al.: The effects of oral L-arginine supplementation on muscular strength in young soccer players, Journal of Sports Science and Medicine, Supp. 10:35, 2007.
  • Lucotti P, Setola E, Monti LD, Galluccio E, Costa S, Sandoli EP, Fermo I, Rbaiotti G, Gatti R, Piatti P: Beneficial effects of a long-term oral L-arginine treatment added to a hypocaloric diet and exercise training program in obese, insulin-resistant type 2 diabetic patients. Am J Physiol Endocrin Metab. 2006 Nov; 291(5): E906-12

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone