Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Az anabolikus aminosavak királya!

Az anabolikus aminosavak királya – Leucin

Mielőtt hozzálátnánk a leucinban rejlő potenciál bemutatásához, vegyük át az elágazó láncú aminosavak (BCAA) fontosságát, hiszen a leucin is ebbe a csoportba tartozik. A leucin, izoleucin és valin mind exogén (külső eredetű) aminosavak, melyeket a szervezet nem képes önmaga előállítani, ezért bevitelük bizony szükséges.

A BCAA-k a glutamin mellett a legfontosabb aminosavak, amelyek:

Alternatív energiaforrást jelentenek a hosszantartó erőfeszítések során (glükóz-alanin ciklus)  -nem a májban kerülnek feldolgozásra, ezért könnyen hozzáférhető tápanyagot jelentenek az izmok számára.

Az izompeptidek építéséért felelős legfontosabb aminosavak-az edzés előtti BCAA bevitellel megvédjük a szervezetben található BCAA-raktárokat, az edzés utáni bevitelükkel pedig az izomépítéshez és regenerálódáshoz megfelelő feltételeket teremtünk hogy kitolják a bukáspontot- blokkolják a triptofán hormon áramlását az agy felé (a triptofán az agyban „altató” szerotoninná alakul) tehát nem uralkodik el a fáradtságérzet az erőfeszítés során

Ezek a kivételes tulajdonságai teszik a BCAA-kat elhagyhatatlan edzés előtti és utáni kiegészítőkké.  A BCAA TURBO JET például ezen aminosavakból összeállított remekmű. Három kulcsfontosságú összetevő is megtalálható benne, észterek és alfa-ketogluratátok (AKG) formájában. Ez a speciális,  100%-ban vízoldékony BCAA azonnal  a tápcsatornába kerül, és a gyomorsav-ellenálló képességének köszönhetően azonnal az izomzathoz jut. A fent említett tulajdonságokban azonban nem merül ki a BCAA-k összes potenciálja. Felfedezték, hogy az aminosavak szentháromságának egyik tagja extrém módon különleges képességekkel bír az izomépítésben.

LEUCIN

Beviszed a megfelelő mennyiségű fehérjét, beviszed a szükséges aminosavakat (BCAA-kat,  és glutamint), és úgy gondolod, ezzel rendben is van az izomépítéshez szükséges környezet a szervezetedben? Sajnálatos módon úgy tűnik, ez nem igazán helytálló ebben a formában. Függetlenül a bevitt fehérje mennyiségétől, az anabolikus folyamatokat egyetlen aminosav irányítja – a LEUCIN, mely a következő folyamatokért felelős:

  • stimulálja a fehérjék átalakítását ( a proteinszintézis első fázisa), ezáltal stimulálja az izomnövekedést,
  • fokozza az izmok inzulinérzékenységét
  • megnöveli az izomsejtekben található ATP mennyiségét

A leucin az inzulinvonzásának köszönhetően fokozza a szervezet anabolikus képességét. Egyetlen hibája van, hogy csak akkor képes ezt kiváltani, ha a szervezetben elegendő mennyiségű aminosav és energia található. Ha észleli, hogy magas az aminosav-szint és az inzulin is magas koncentrációban van jelen, a szervezet a következőt észleli: ÉPÍTŐANYAG (aminosavak) és ENERGIA (glükóz) is BŐSÉGESEN ELÉRHETŐ – MEGINDULHAT AZ ANABOLIKUS FOLYAMAT.

A leucin anabolikus akciója az aminosavak mennyiségétől függ, hiszen a szervezetnek rendelkeznie kell velük, hogy végrehajthassa a növekedést. Ebből következik, hogy a táplálékkiegészítés megtervezése nem szorítkozhat kizárólag a leucinra. Ez csak a hab a tortán, mely a megfelelő aminosav bevitel mellett izomnövekedési forradalmat indít be. Az edzés utáni időszak, melyet gyakran  „anabolikus ablaknak” neveznek, fontos szerepet játszik most is. Kinyitod, vagy bezárod, tőled függ, de jó, ha esélyt adsz a nyitott ablaknak. Ilyenkor egy adag LEUCINE FUSION, MAX CARB, BCAA G-FORCE és AMINOMAX 6800 elfogyasztása hozzájárul ennek az ablaknak a szélesre tárásához.

A LEGFONTOSABB BEVITELI IDŐPONTOK

Akkor a legoptimálisabb ennek a fontos aminosavnak a bevitele, amikor párosítani lehet a szervezet magas anabolikus képességével, tehát reggel, közvetlenül ébredés után.  Az aminosav bevitelt ilyenkor kell megtámogatni leucinnal, mivel a szervezet ilyenkor mutatja az anabolikus összetevők beépítésének leggyorsabb ütemét. Ezt a folyamatot egy aminosav-komplex, és a leucin kombinációja, majd egy gondosan megtervezett étkezés hamar beindítja. Tudnod kell, hogy a leucin egy elágazó láncú aminosav, és ha edzés előtt körülbelül 30 perccel fogyasztod el, fokozza az intenzitást, csökkenti a fáradtság első jeleit, és megakadályozza az izombontást is. A másik legfontosabb időszak az edzés utáni periódus, amikor a szervezet anabolikus készenlétben áll, melyről már szó volt. A kimerítő edzés megbontja a szervezet egyensúlyát, melyre a szervezetnek olyan nagy igénye van, ezért ezt bármi áron megpróbálja helyrehozni, azaz túlkompenzál. Ekkor kapja meg a szervezet a jelet, hogy szükséges a csökkent glikogénraktárak pótlása, valamint a sérült izomszövetek regenerálása. A leucin lesz tehát a BCAA-k, szénhidrátok és glutamin mellett az „anabolikus felügyelő”, az edzés utáni építkezés folyamatában.

Ha a fogyasztási időpontról beszélünk, muszáj megemlíteni az elalvás előtti időszakot is, mivel lefekvés előtt a regenerációs folyamatok beindulnak, mely során az anabolikus hormonok kiválasztásra kerülnek (tesztoszteron, növekedési hormon), és a sérült struktúrák újjáépítése, és újabbak felépítése is ekkor kezdődik el. Korábban már ajánlottuk a lefekvés előtti alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztását, és az anabolikus leucin tökéletesen beillik ebbe az étkezési mintába. Ha az utolsó szénhidráttartalmú étkezéshez társul egy adag teljes aminosav profilú készítmény (AMINOMAX 6800, AMINO MUSCLE 16500) és egy hatalmas adag leucin (LEUCINE FUSION), akkor az alacsony GI-szel rendelkező szénhidrátok lassan glükózt bocsájtanak a vérbe, így stimulálva az inzulin kibocsájtását, ami cserébe a leucinnal együtt anabolikus alvást eredményez.

A LEUCIN FOKOZZA AZ ÉTELEK TÁPÉRTÉKÉT

Előfordul, hogy elfelejtesz kiegyensúlyozott ételt készíteni, de enned kell valahol. A lelkiismeret-furdalás az étel tápértéke miatt bizony villámcsapásként ér. (Vajon mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz?) Plusz még a zsír lerakódásától is rettegsz. Ha egy adag LEUCINE FUSION-t fogyasztasz ilyen alkalmak előtt, táplálóbbá teszed az étkezésed, és a szervezet hasznos célokra fogja felhasználni a bevitt tápanyagokat.

MINDEN ÉTKEZÉSHEZ LEUCINT?

Semmiképpen sem! Meglepő lehet, de a „több jobb” elv nem igaz a leucinra. A magas koncentrációja a vérben nem olyan fontos, mint a szint változásai. Ha már fogyasztottál leucint étkezés után, legalább 4 órát várj a következő adag bevitelével, hogy így maximalizáld a szervezet anabolikus képességét.

KIC és HMB avagy leucin folytatás

Az anabolikus képességben nem merülnek ki a leucin tulajdonságai. A szervezet tovább bontja, így további anabolikus és antikatabolikus anyagokat alkotva belőle. Fontos, hogy átalakításához H-vitamin (biotin) szükséges, ezért fontos a megfelelő ásványi és vitaminbevitel biztosítása is! (pl. MULTIPACK) Két összetevő fontos a katabolizmus elleni harcban, melyek leucinból kerülnek előállításra:

  • ·         Ketoizokaproát (KIC): az izmok aminosavakkal történő megtöltése megállítja a katabolikus folyamatokat. A KIC befolyásolja a kreatin kináz enzim termelését, ami pedig különösen fontos a sejten belüli energetikai folyamatokban. 
  • ·         HMB: ezt az anyagot mindenkinek ismernie kell. Erősen antikatabolikus, fokozza a nitrogénegyensúlyt, részt vesz a zsír energiává történő alakításában, és javítja a koleszterol egyensúlyt. 

Úgy gondolom a cikk elolvasása után mindenki belátja, hogy a cím nem volt túlzó, hiszen a leucin egy szokatlan tulajdonságokkal bíró aminosav. A TREC jóvoltából most meggyőződhetsz róla magad is, hiszen már kapható a LEUCINE FUSION. Ez az első termék a piacon, amelyben a 3 leghatékonyabb aminosav egyszerre található meg. Egyetlen készítményben található meg a tiszta észterizált formájú L-leucin, és az alfa-ketogluratát. A LEUCINE FUSION egy kivételesen erős anabolikus és antikatabolikus hatással bíró készítmény, mely segít maximalizálni a kemény edzés és kiegyensúlyozott étkezésbe fektetett erőfeszítéseidet!

.

Forrás: Trec Nutrition Magyarország

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone