Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

“Osztrák tölgy”

„Arnold Alois Schwarzenegger” (született 1947. július 30-án) osztrák származású amerikai testépítő, színész és politikus. Később világszerte hírnévre tett szert, mint Hollywood-i akciófilm hős.Testépítő korában Schwarzeneggert „Osztrák Tölgy”-nek (The Austrian Oak) és „Stájer Tölgy”-nek (The Styrian Oak) becézték, színészkarrierje idején „Erős Arnold”-nak (Arnold Strong) és „Arnie”-nak, mostanában pedig „The Governator”-ként emlegetik – ami a „Governor” (kormányzó) és a „Terminator” szavak vegyüléke, és ami a nemzetközi hírű filmszerepére utal.

Schwarzenegger felesége Maria Shriver. Republikánus, és 2003. október 7-én választották meg először egy különleges választás alkalmával, amikor visszahívták elődjét, Gray Davis kormányzót. Schwarzenegger 2003. november 17-én tette le az esküt, hogy végig szolgálja Davis ciklusát.2006. november 7-én Schwarzeneggert újraválasztották egy teljes ciklusra a 2006-os kaliforniai kormányzóválasztáson, ahol legyőzte a demokrata Phil Angelidest, az akkori kaliforniai állami kincstárnokot. Schwarzenegger második ciklusára 2007. január 5-én esküdött fel. 2007 májusában a Time 100 legbefolyásosabb embereinek egyike volt.

Korai élete

Arnold Schwarzenegger egy Stájerország székhelyéhez, Grazhoz közeli kis faluban, Thalban született, és Arnold Alois Schwarzenegger névre keresztelték. Szülei a helyi rendőrfőnök, Gustav Schwarzenegger (1907 – 1972) és felesége, Aurelia Jadrny (1922 – 1998) voltak. 1945. október 20-án házasodtak össze; ekkor Gustav 38 éves volt, Aurelia pedig 23 éves özvegy, akinek volt egy Meinhard nevű fia. Schwarzenegger elmondása szerint mindkét szülője „nagyon szigorú” volt. „Akkor Ausztriában más világ volt” –  mondja, „ha valami rosszat csináltunk, vagy nem engedelmeskedtünk a szüleinknek, kikaptunk.” A család római katolikus vallású volt, és vasárnaponként templomba járt.

 Gustav belépett a Náci Pártba, majd az SA-ba az 1938-as Anschluss után. Belépésének idején a németek még nem szállták meg Ausztriát, ennek ellenére a háború után, 1947-ben Gustav rendőrtisztként dolgozhatott, mivel nem volt arra vonatkozó bizonyíték, hogy háborús bűnt követett volna el. A két fiú közül az idősebbiket, Meinhardot szerette jobban. Gustav viselkedése „erős és égbekiáltó” volt, és abból a megalapozatlan gyanúból eredt, hogy „Arnold nem az ő gyereke”. Schwarzenegger szerint az apjának „nem volt türelme ahhoz, hogy meghallgassa vagy megértse a problémáit...fal volt köztük; igazi fal”. Schwarzeneggernek jó volt a kapcsolata az édesanyjával, akivel haláláig tartotta a kapcsolatot.

Schwarzenegger állítólag nem ismerte el, hogy náci felfogású lenne. Később megbízta a Simon Wiesenthal Centert, hogy kutassák fel az apjáról szóló háborús dokumentumokat, azonban nem találtak semmilyen kegyetlen tettre vonatkozó bizonyítékot. Iskolai éveiben Schwarzenegger közepes tanuló volt, de kiemelkedő személyiségnek számított vidám természete, jó humora és gazdag karaktere miatt. A családjuk anyagi gondokkal küszködött; Schwarzenegger visszaemlékezése szerint fiatalkorának egyik meghatározó eseménye volt, amikor hűtőszekrényt vettek.

Kamasz fiúként Schwarzenegger, apja befolyására, sokat sportolt. 1960-ban ragadott először súlyzót, amikor a fociedzője elvitte egy helyi edzőterembe, majd 15 évesen Schwarzenegger a testépítést választotta hivatásául a futball helyett. Arra a kérdésre, hogy 13 évesen kezdte-e a súlyemelést, Schwarzenegger azt válaszolta: „Valójában 14 évesen kezdtem a súlyzós edzéseket, de azt megelőzően évekig futballoztam, ezért úgy éreztem, karcsú testalkatom ellenére jó kötésű voltam, legalábbis annyira, hogy elkezdhettem konditerembe járni és belevetni magam az olimpiai súlyemelésbe.

14 évesen intenzív edzésprogramba kezdett Kurt Marnullal, 15 évesen pszichológiát tanult (hogy többet tudjon az elme test feletti hatalmáról), 17 évesen pedig hivatalosan is elkezdte a versenykarrierjét. Egy 2001-es beszédében azt mondta: „Már 14 évesen rendelkeztem saját tervvel. Az apám azt akarta, hogy rendőrtiszt legyek, mint ő, az anyám pedig kereskedelmi iskolába szánt.” Schwarzenegger elkezdett edzőterembe járni Grazba, ahol gyakran ellátogatott a helyi mozikba is, hogy olyan testépítő bálványokat láthasson mozivásznon, mint Reg Park, Steve Reeves és Johnny Weissmuller.

 „Olyan emberek ösztönöztek, mint Reg Park és Steve Reeves.” Amikor 2000-ben Reeves elhunyt, Schwarzenegger szeretettel emlékezett rá: „Tinédzserként Steve Reeves volt a példaképem. Figyelemre méltó eredményei lehetővé tették számomra, hogy lássam, mi minden lehetséges akkor is, ha a körülöttem lévők nem mindig értik az álmaimat... Steve Reevesnek mindenhez volt köze, amit volt szerencsém elérni.” 1961-ben Schwarzenegger találkozott a korábbi Mr. Austria-val, Kurt Marnullal, aki elhívta edzeni a Graz-i konditerembe.

 Fiatalként annyira elhivatott volt, hogy arról volt ismert, hogy hétvégenként betört a konditerembe, ami általában akkor zárva volt, csak hogy edzhessen. „Rosszul voltam, ha kihagytam egy edzést...Tudtam, nem tudnék tükörbe nézni másnap reggel, ha nem csinálom meg.” Amikor Schwarzeneggert első fiatalkori mozis élményéről kérdezték, azt válaszolta: „Nagyon fiatal voltam, de emlékszem, az apám elvitt a moziba híradót nézni. Arra határozottan emlékszem, hogy az első valódi film, amit láttam, egy John Wayne-film volt.”

1971-ben Schwarzenegger bátyja, Meinhard autóbalesetben meghalt. Meinhard ittasan vezetett, és azonnal életét vesztette, temetésén öccse nem volt jelen. Majd házasságkötése következett Erika Knapp-pal, akivel közösen nevelték a 3 éves Patrikot. Schwarzenegger finanszírozta Patrik taníttatását és amerikai életét. A következő évben Gustav stroke következtében meghalt. A „Pumping Iron” (Acélizom) című filmben Schwarzenegger azt nyilatkozta, hogy azért nem volt ott apja temetésén, mert testépítő versenyre edzett. Később ő maga és a film rendezője is azt mondta, hogy ezt a történetet egy másik testépítőtől kölcsönözték azzal a céllal, hogy bemutassák, meddig képes az ember elmenni a sport miatt, továbbá, hogy Schwarzenegger imázsát hűvösebbé és gépiesebbé tegyék a filmben.

2004-ben a „Fortune Magazinban” egy interjúban arról mesélt, mennyire szenvedett attól, „amit ma gyerekbántalmazásnak hívnak”, mert az apja verte. „A hajamat húzgálta, övvel vert. Ez volt a szomszéd gyerek sorsa is. Ez így ment akkor. Sok bántalmazott gyerekkel találkoztam. Ilyen volt a német-osztrák mentalitás. Nem arra törekedtek, hogy egyéniséget neveljenek. Minden az engedelmességről szólt. Én nem engedelmeskedtem, és az akaratomat sem tudták megtörni, így lettem lázadó. Minden verés alkalmával, és mindig, amikor valaki azt mondta, „ezt nem csinálhatod”, én azt válaszoltam, „ez nem sokáig fog így menni, mert el fogok innen költözni. Gazdag akarok lenni. Valaki akarok lenni.”

Fiatal felnőttkor

Schwarzenegger 1965-ben az Osztrák Hadseregben teljesített 1 éves katonai szolgálatot, ami minden 18 éves osztrák férfi számára kötelező volt abban az időben. Ugyanebben az évben megnyerte a Junior Mr. Europe versenyt is. Schwarzenegger az alapkiképzés során megszökött, hogy elmehessen a versenyre, amiért aztán egy hetet a katonai börtönben töltött: „A versenyen való részvétel olyan sokat jelentett számomra, hogy nem is gondoltam át, milyen következményei lehetnek. Amikor Stuttgartba értem, már teljesen össze voltam zavarodva. Elfelejtettem a pózolásos rutin feladatomat a pózoló nadrágomat pedig otthon hagytam, amit ezért kölcsön kellett kérnem, de így is nyertem!” A közhiedelemmel ellentétben nem ekkor debütált Schwarzenegger testépítőként, hanem két évvel korábban egy kisebb versenyen a Graz-i Steirer Hof Hotelben (ahol második helyezett lett).

„A Mr. Universe cím jelentette számomra a repülőjegyet Amerikába, a lehetőségek hazájába, ahol sztár lehettem és meggazdagodhattam.” Schwarzenegger 1966-ban ült először repülőre, hogy részt vehessen a NABBA Mr. Universe versenyen Londonban, ahol másodikként végzett az amerikai Chet Yorton mögött. Ezt a címet Schwarzenegger először 1967-ben nyerte el (új gyakorlatokat talált ki, amik segítségével elszeparálta és kihangsúlyozta az egyes izomcsoportokat), és vált minden idők legfiatalabb Mr. Universe cím birtokosává 20 évesen. Ezután még négy alkalommal nyerte el ezt a titulust. Ezt követően Schwarzenegger Münchenbe repült, napi 4-6 órát edzett, üzleti iskolába járt és egy egészség klubban dolgozott, majd 1968-ban visszatért Londonba, hogy megnyerje a következő Mr. Universe versenyt is. Eztuán a Mr. Olympia címre pályázott.

Az Egyesült Államokba való költözése

Schwarzenegger életének harmadik, s egyben legjelentősebb utazása 1968 szeptemberében volt, amikor 21 évesen, angolul alig beszélve az Egyesült Államokba költözött. Ő maga is elismeri az akkori szegényes angoltudását: „Természetesen, amikor ebbe az országba jöttem, nagyon rosszul, ráadásul elég erős akcentussal beszéltem angolul, ami akadályt jelentett számomra színészi karrierem kezdetén.” A Gold’s Gym-ben edzett Joe Weider pártfogásával a kaliforniai Santa Monicaban. 1970-től 1974-ig Schwarzenegger egyik súlyzós partnere az a Ric Drasin testépítő és profi birkózó volt, aki az eredeti Gold’s Gym logót tervezte 1973-ban.Schwarzenegger szintén jó barátságba került „Superstar” Billy Graham profi birkózóval. 1970-ben 23 évesen nyerte meg élete első Mr. Olympia címét New Yorkban, majd folytatásul még 6 alkalommal tudhatta magáénak ezt a titulust.

1969-ben megismerkedett Barbara Outland Baker-rel, egy angoltanárral, akivel 1974-ig járt. Schwarzenegger 1977-es feljegyzésében így emlékezett vissza Barbarára: „Alapvetően az volt a probléma, hogy kiegyensúlyozott nő volt, aki hétköznapi életre vágyott, én viszont nem voltam kiegyensúlyozott, a hétköznapi életnek pedig még a gondolatát sem bírtam elviselni.” Baker Schwarzeneggert „vidám természetű, nagyon karizmatikus, kalandvágyó és sportos” férfiként jellemezte, de a kapcsolatuk végére „elviselhetetlenül beképzelt lett, körülötte forgott a világ”, állítja 2006-ban megjelent memoárjában, aminek a címe „Arnold és Én: Az Osztrák Tölgy árnyékában”.

Habár Baker időnként nem igazán hízelgő képet fest korábbi szerelméről, Schwarzenegger ténylegesen hozzájárult a „mindent felfedő” könyvhöz egy „előszóval”, és találkozott is Bakerrel három órahosszára. A nő például azt állítja, hogy csak szakításuk után tudta meg, hogy párja nem volt hozzá hűséges, továbbá beszél féktelen és szenvedélyes szerelmi életükről. Schwarzenegger ugyanakkor világossá tette, hogy kettejük visszaemlékezésében vannak különbségek. A pár első találkozása Schwarzenegger USA-ba való érkezése után 6-8 hónappal volt, az első randijukon pedig az Apollo első Holdra szállását nézték a TV-ben. Három és fél évig laktak együtt egy lakásban Santa Monicaban, alig volt pénzük, és egész nap a tengerparton voltak, vagy a hátsó kertben grilleztek.

Bár Baker azt állítja Schwarzeneggerről, hogy amikor először találkoztak, „nem sokat tudott az udvariasságról”, és elég „kiábrándító” volt, mégis azt mondja: „Mindent elért a maga erejéből, amit csak lehet, a szüleitől, a családjától és a bátyjától soha nem kapott biztatást. Óriási bizonyítási vággyal rendelkezett, és ez nagyon vonzó volt... Úgy fogok meghalni, hogy tudom, Arnold szeretett engem.”

Schwarzenegger következő szerelmével, Sue Moray, Beverly Hills-i fodrász asszisztenssel a Venice Beach-en találkozott 1977 júliusában. Moray szerint „nyitott kapcsolatban” éltek: „Amikor mindketten Los Angelesben voltunk, hűségesek voltunk egymáshoz... de amikor elutazott, szabadon tehettük, amit akartunk.” Schwarzenegger a Robert F. Kennedy Tenisztornán találkozott Maria Shriverrel 1977 augusztusában, és mindkét nővel viszonya volt 1978 augusztusáig, amikor Moray (aki tudott mindkét kapcsolatról) ultimátumot adott Schwarzeneggernek.Schwarzenegger elmondta, 10 éves kora óta volt „nagy álma”, hogy az USA-ba költözzön. Fogalma sem volt, mit keresett a „farmon” Ausztriában, és azt remélte, a testépítés „repíti majd Amerikába”: „Biztos vagyok benne, hogy ha megnyerem a Mr. Universe-t, mehetek Amerikába.” Az „LA Weekly” magazin 2002-ben azt írta, a leghíresebb bevándorló Amerikában Schwarzenegger, aki „legyőzte erős osztrák akcentusát, és túllépett a testépítés nem sok jót ígérő hátterén, hogy az 1990-es évek legnagyobb filmsztárjává váljon”.

Testépítő karrierje

Schwarzeneggert tartják az egyik legfontosabb alaknak a testépítés történetében, és az általa hátrahagyott örökségről emlékeznek meg az évenként megrendezésre kerülő Arnold Classic testépítő versenyen.

Schwarzenegger hosszú idővel a visszavonulása után is prominens személy maradt a testépítés világában, részben azért, mert edzőtermek és fitnessz magazinok tulajdonosa. Számos versenyen és díj gálán elnökölt. Több évig írt havonta rovatot a „Muscle & Fitness” és a „Flex” magazinokba. Nem sokkal Kormányzóvá választása után mindkét magazin vezető szerkesztőjévé nevezték ki főként szimbólikus jelleggel. A magazinok úgy határoztak, hogy évente 250.000 dollárt adományoznak a Kormányzó különféle fitnesszel kapcsolatos kezdeményezésire. A „MuscleMag International” magazinban havonta jelenik meg egy kétoldalas cikk róla, amiben „A Király”-ként emlegetik.

Az első versenyek egyike, amiket megnyert, a Junior Mr.Europe volt 1965-ben. A következő évben, 19 évesen megnyerte a Mr. Europe-ot. Folytatásként számos testépítő és erőemelő versenyt nyert meg, köztük öt Mr. Universe (4 – NABBA (Anglia), (1 –  IFBB (USA)) címet és hét Mr. Olympia-t, ami rekordnak számított mindaddig, amíg Lee Haney meg nem nyerte sorozatban a nyolcadik Mr. Olympia címét 1991-ben.1967-ben Schwarzenegger megnyerte a müncheni kőemelő versenyt, ahol egy 254 kg-os követ kellett két lábtartón állva a lábak között felemelni. Schwarzenegger ezt mondta méreteiről: „Amikor sportkarrierem csúcsán voltam, 51 cm-es vádlikkal, 72 cm-es combokkal, 86 cm-es derékkal,  145 cm-es mellkassal és 56 cm-es karokkal rendelkeztem.”

Mr. Olympia

Schwarzenegger célja az volt, hogy a világ legnagyobb testépítője legyen, ami azt jelentette, hogy meg kellett szereznie a Mr. Olympia címet. Erre 1969-ben tett először kísérletet, ahol a háromszoros bajok, Sergio Oliva nyert. Schwarzenegger azonban 1970-ben újból megpróbálta, és megnyerte a versenyt, majd győzelem sorozatát folytatta, és 1971-től 1974-ig újból és újból megszerezte a Mr. Olympia címet. 1975-ben ismét csúcsformában volt, és még hatodjára is nyert, legyőzve Serge Nubret-t. Az 1975-ös Mr. Olympia verseny után azonban bejelentette, hogy visszavonul a profi testépítéstől.

Néhány hónappal az 1975-ös Mr. Olympia verseny előtt, George Butler és Robert Fiore filmrendezők rávették, hogy induljon a versenyen, mert meg szerették volna örökíteni az edzését a” Pumping Iron” (Acélizom) című testépítő dokumentumfilmben. Schwarzeneggernek csupán három hónap állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön, miután jelentős súlytól szabadult meg a „Stay Hungry” című film kedvéért, amiben Jeff Bridges-zel játszott. Ferrigno győzelmétől nem tartva, a szokásosnál kisebb súlyú Schwarzenegger magabiztosan megnyerte az 1975-ös Mr. Olympia versenyt. Miután hatodik alkalommal is őt hirdették ki győztesnek, Schwarzenegger visszavonult a versenyzéstől.

Ennek ellenére 1980-ban ismét indult a Mr. Olympia-n, mert a „Conan” című filmben való szereplésére készülve olyan jó formába hozta magát a futás, a lovaglás és a kardozó edzéseknek köszönhetően, hogy úgy döntött, még utoljára megnyeri a Mr. Olympia-t. Ezt a tervét titokban tartotta, arra az esetre, ha netán megsérül az edzések folyamán, ami miatt nem tud indulni és kellemetlen helyzetbe kerül. Schwarzeneggert kérték fel a verseny televíziós szakkomentátorának, aki a versenyen az utolsó pillanatban közölte: „Ha már itt vagyok, miért ne versenyeznék?” Mindössze nyolc hetes készülés után, Schwarzenegger végül megnyerte a versenyt.

Színészi karrier

1970-ben Arnold Schwarzeneggert a „Világ Legerősebb Embere”-ként ismerték. Hosszú ideje tervezte, hogy a testépítésről ávált a színészkedésre, ahogyan azt számos példaképe – köztük Reg Park – is tette korábban. Kezdetben problémás volt bekerülnie filmekbe a hosszú vezetékneve, a túlságosan nagy izmai és az akcentusa miatt, mégis rá esett a választás Herkules szerepének eljátszására (ahogyan korábban Reg Parkra és Steve Reevesre is) a „Herkules New Yorkban” című filmben 1970-ben.

„Arnold Strong” néven futott, ám olyan erős akcentussal beszélt, hogy a filmrendezők attól tartottak, a közönség nem fogja érteni, mit mond, ezért az általa mondottakat szinkronizálták. 1973-ban, második filmjében, a „Hosszú búcsú”-ban (The Long Goodbye) – amit Robert Altman rendezett –  egy süketnéma bérgyilkost alakított, majd egy sokkal jelentősebb szerep következett a „Maradj éhen” (Stay Hungry) című filmben 1976-ban, amiért Golden Globe-díjat kapott a Legjobb Új Férfiszereplő kategóriában. Schwarzenegger színészi karrierje kezdeti nehézségeiről így nyilatkozott: „Az elején nagyon nehéz volt – az ügynökök és a szerepválogatón dolgozók is azt mondták, a testem „nagyon fura”, csakúgy, mint az akcentusom, ráadásul túl hosszú a vezetéknevem. Azt mondták, meg kell változtatnom. Gyakorlatilag, akárhol megfordultam, mindenhol azt a választ kaptam, hogy nincs esélyem.”Schwarzeneggerre széles körben felfigyeltek, és a profiljának is jót tett a „Pumping Iron” (1977) című testépítő dokumentumfilm, aminek egyes részeit dramatizálták. 1991-ben Schwarzenegger megvette a filmjogokat, a kihagyott részekkel és a filmhez kapcsolódó fotókkal együtt.

Arnold feltűnt még Kirk Douglas és Ann-Margret mellett a „Kaktusz Jack” (The Villain) című 1979-es vígjátékban is, de számára a nagy áttörést a „Conan, a barbár” című mítikus eposz jelentette 1982-ben, ami kasszasiker lett. Ezt követte a film folytatása, a „Conan, a pusztító” 1984-ben, ami csalódás volt. Később a „High Times” magazin címlapján Conan, a barbárnak öltözve jelent meg.

1983-ban Arnold Schwarzenegger volt a „Carnival in Rio” (Karnevál Rioban) című reklámfilm főszereplője.Legismertebb szerepe a James Cameron által rendezett nagysikerű sci-fi, a „Terminátor” (1984) és folytatásainak címszerepe. A „Terminátor” után Schwarzenegger a „Vörös Szonja” című filmben tűnt fel 1985-ben, ami azóta teljesen feledésbe merült.Schwarzenegger azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy filmjeit bohóckodással, gyakran pedig önmagát leértékelő humorával (időnként híresen rossz szójátékkal) fűszerezte meg, ami megkülönböztette őt olyan komolyabb akcióhősöktől, mint Sylvester Stallone. Schwarzenegger kitalált világról szóló vígjáték/thrillere, az „Utolsó akcióhős”, amelyben szerepelt a „Terminátor 2: Az ítélet napja” című film plakátja, aminek a kitalált világban lévő főszereplője Sylvester Stallone; az „Ikrek” című filmben hasonló vicc sugallja, hogy a két színész egy napon talán majd együtt szerepel. Az 1980-as években a közönség nagy igényt mutatott az akciófilmek iránt, aminek következtében mind Schwarzenegger, mind pedig Sylvester Stallone világsztárrá vált.

Hollywood-i szupersztárrá válását követően számos nagysikerű filmben szerepelt: a „Kommandó”-ban 1985-ben, a „Piszkos alku”-ban 1986-ban, a „Menekülő ember”-ben 1987-ben valamint a „Vörös zsaru”-ban 1988-ban. A „Ragadozó” (1987) egy újabb sikeres film volt, amiben Schwarzenegger játszotta a főszerepet olyan színészekkel, mint Jesse Ventura, Minnesota állam későbbi kormányzója (Ventura feltűnt a „Menekülő ember”-ben és a „Batman és Robin”-ban is, amiben Schwarzenegger játszotta a főszerepet) továbbá Sonny Landham, Kentucky állam későbbi kormányzó jelöltje.

Az „Ikrek” (1988) című vígjáték Danny DeVitoval váltás volt, ami szintén sikeresnek bizonyult. Az „Emlékmás” (1990) – ami akkor minden idők legdrágább filmjének számított Schwarzeneggernek 10 millió dollárt hozzott, plusz a teljes bevétel 15%-át – nagysikerű gondolatébresztő sci-fi volt, aminek alapjául Phillip K. Dick novellája, a „We Can Remember It for You Wholesale” szolgált. Az „Ovizsaru” (1990) egy újabb vígjáték volt, amelyben újra együtt dolgozhatott Ivan Reitmannal, az „Ikrek” rendezőjével.

Schwarzenegger egy rövid időre a rendezői munkába is „belekóstolt”, első alkalommal 1990-ben a „Tales from the Crypt” című TV sorozat egyik epizódját, a „The Switch”-t rendezte, majd pedig 1992-ben a „Christmas in Connecticut” című TV filmet. Azóta nem rendezett.Schwarzenegger csúcspontjának kritikai és kereskedelmi szempontból az 1984-es „Terminátor” folytatása, az 1991-ben készült „Terminátor 2: Az ítélet napja” számított, amely 1991-ben az egyik legtöbb pénzt hozó film volt, és ami az eredeti filmnél is nagyobb sikert aratott.

1993-ban a The National Association of Theater Owners (Mozitulajdonosok Országos Szövetsége) Schwarzeneggert az „Évtized Nemzetközi Sztárjának” nevezte. Következő filmes munkája az öntudatos akció-vígjáték, az „Utolsó akcióhős” volt, ami szerencsétlen módon éppen a „Jurassic Park”-kal egy időben jelent meg, amivel szemben kevésbé sikeresnek bizonyult. Schwarzenegger karrierje soha többé nem volt olyan kiemelkedő, mint azelőtt, habár 1994-ben a „True Lies – Két tűz között” című akcióvígjáték – ami kémfilmek paródiája volt –  igen nagy népszerűségnek örvendett, Schwarzenegger pedig újra együtt dolgozhatott James Cameron rendezővel, aki a „Terminátor”-ral vált annak idején sikeressé.

Nem sokkal ezután, 1994-ben következett egy újabb vígjáték, a „Junior”, amiben ismét együtt dolgozott Ivan Reitmannal és Danny DeVitoval. Ezért a filmért újabb Golden Globe jelölést kapott, ezúttal a Legjobb Musical/Vígjáték Színész kategóriában. Ezt követte a „Végképp eltörölni” című népszerű akció thriller 1996-ban, majd 1997-ben a megfilmesített képregény, a „Batman és Robin”, amiben Schwarzenegger a cselszövő Mr. Freeze-t alakította. Ez volt az utolsó filmje, mielőtt egy hátsérülése miatt egy időre elvonult regenerálódni. A „Batman és Robin” kudarca után Schwarzenegger filmes pályafutása hanyatlani kezdett.Több film főszerepére felkérték, többek között a „Majmok bolygója” újabb változatához, a „Legenda vagyok” egy új filmverziójához, valamint egy második világháborús filmhez, aminek a forgatókönyvét Quentin Tarantino írta, és amiben Schwarzenegger végre osztrák embert játszott volna.

Ehelyett ő egy kis kihagyás után egy természetfölötti thrillerrel, az „ĺtéletnap”-pal tért vissza 1999-ben, ami sikertelen és szokatlan próbálkozás volt arra vonatkozóan, hogy másfajta szerepben is feltűnjön. Később, 2000-ben az „A 6. napon” című, majd 2002-ben „Az igazság nevében” című akciófilmek főszerepét játszotta, de egyikkel sem tudta megközelíteni korábbi népszerűségét. 2003-ban újból korábbi szerepét alakította a „Terminátor 3: A gépek lázadása”-ban, ami az 1991-es film régóta várt folytatása volt, és ami csak az USA-ban több, mint 150 millió dollár bevételt hozott.

2002-ben Schwarzenegger tiszteletére egy helyi kulturális szövetség, a Forum Stadtpark indítványozta, hogy építsenek egy 25 méter magas „Terminátor” szobrot egy Graz központjában található parkba. Schwarzenegger állítólag nagyon hízelgőnek találta a kezdeményezést, de azt mondta, úgy gondolja, az ehhez szükséges pénzt inkább költsék társadalmi projektekre vagy Speciális Olimpiára.Legutóbbi filmszereplései között találunk egy röpke (3 másodperces) feltűnést „Az Amazonas kincse” (más néven „Welcome to the Jungle”) filmben The Rock-kal (Dwayne Johnson) és a „80 nap alatt a Föld körül” 2004-es verziójában, ami azért figyelemre méltó, mert ekkor szerepelt együtt Jackie Chan akciófilm sztárral.

Schwarzenegger számos interjúban kijelentette, hogy soha nem bánja meg, ha elvállal egy szerepet, és mindig kellemetlenül érzi magát, ha visszautasít szerepet. Arról azonban ellentmondó hírek keringnek, hogy Schwarzenegger lesz a következő Terminátor-film, a „Terminátor 4” főszereplője. Azt viszont sok helyről hallani, hogy rövid szerepe lesz a „Terminátor 4”-ben.A „Liberty’s Kids” című animációs film 24. epizódjában („Valley Forge”) Baron von Steuben-nek Schwarzenegger a hangja.

 

Üzleti karrierje

Az a szóbeszéd járja, hogy Schwarzeneggernek „üzleti birodalma” van. Az Egyesült Államokba való költözését követően „termékeny célkitűző” lett, aki év elején kis cédulára írta fel, mit szeretne elérni – például csomagküldő szolgálatot létrehozni, vagy új autót venni – és meg is valósította a terveit. 30 éves korára, jóval a Hollywood-i karrierje előtt, Schwarzenegger milliomos lett.

Anyagi függetlenségét egy sor sikeres üzleti vállalkozásból és befektetésből érte el. 1968-ban testépítő társával, Franco Columbuval egy kőműves vállalkozásba kezdtek. A jó marketingnek és az 1981-es Los Angeles-i földrengés következtében fellépő megnövekedett igénynek köszönhetően virágzó volt a vállalkozásuk. A befolyt haszonból Schwarzenegger és Columbu útnak indított egy csomagküldő szolgálatot, ahol testépítéssel és fitnesszel kapcsolatos felszerelést és oktató kazettákat értékesítettek. Amit ebből az üzletből profitált, Schwarzenegger kiegészítette a testépítő versenyeken szerzett pénzzel és létrehozta első ingatlan vállalkozását: egy társasházat vett meg 10.000 dollárért. Folytatásként számos ingatlan holding cégbe fektetett be. 1992-ben feleségével egy éttermet nyitottak Santa Monicában „Schatzi On Main” néven. A „schatzi” németül azt jelenti, „édesem”, „drágám”. 1998-ban eladta az éttermet, és egy Columbusban, Ohioban található bevásárlóközpontba fektette be a pénzét. ĺgy beszélt azokról, akik az évek során segítették az üzleti életben: „Semmit sem tudtam volna az üzletről, ha nincs egy sor tanítómesterem... Milton Friedmantól Donal Trumpig... most pedig Les Wexner és Warren Buffett. Még a Planet Hollywoodtól is tanultam egy-két dolgot, például azt, hogy mikor kell kiszállnom! És meg is tettem! A Dimensional Fund Advisors nevű befektetési cégben is jelentős tulajdonnal rendelkezik.

Planet Hollywood

Bruce Willis, Sylvester Stallone és Demi Moore mellett Arnold Schwarzenegger is alapító befektetője volt a Planet Hollywood nemzetközi étteremláncnak, ami a Hard Rock Cafe-ról lett mintázva. Schwarzenegger a 2000-es évek elején kiszállt a vállalkozásból mondván, az nem lett olyan sikeres, mint ahogyan azt korábban remélte, és hozzátette, új amerikai vállalkozásokra és a filmes karrierjére kíván fókuszálni.

Saját vagyona

Schwarzenegger saját vagyona óvatos becslések szerint 100-200 millió dollár közé tehető. A testépítésből és filmes karrierjéből szerzett vagyonát az évek folyamán egy sor részvénybe, kötvénybe, magáncégbe valamint  ingatlan holdingba fektette be az USA-ban és világszerte, így a tényleges vagyonát valahol 800 és 900 millió dollár közé becsülik. 1997 júniusában 38 millió dollárt költött egy Gulfstream Jet magánrepülőre. Schwarzenegger valamikor ezt mondta a vagyonával kapcsolatban: „A pénz nem boldogít. Most 50 millió dollárom van, de ugyanilyen boldog voltam akkor is, amikor 48 millióm volt.””Üzletemberként sokszor milliókat kerestem.”

Ha többet szeretnél megtudni Arnold Schwarzenegger  munkáságáról itt találsz még pár infót:

http://www.schwarzenegger.com/

https://twitter.com/Schwarzenegger

https://www.facebook.com/joinarnold

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone