Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

Arnold jobb keze - Franco Columbu

Franco Columbu

Hosszú az út Szardíniától Dél-Kaliforniáig, senki nem tudja ezt jobban Franco Columbunál. Columbu a sportkarrierjét boxolóként kezdte, amatőr bokszoló bajnok lett, majd hamarosan olimpiai súlyemelővé és erőemelővé fejlődött. Ekkor döntött úgy, hogy elkezdi testépítő pályafutását, majd folytatásként megnyert két Mr. Olympia címet, az egyiket 1976-ban, a másikat pedig 1981-ben. Csupán 165 centiméteres magasságával Columbu volt az egyik legalacsonyabb testépítő a testépítő sportban, ám ez sem volt számára akadály abban, hogy hihetetlen sikereket érjen el.

1977-ben Columbu úgy döntött, hogy indul a Világ Legerősebb Embere versenyen, ahol első helyen volt a Hűtőszekrény futamig, amikor megbotlott és kificamította a lábát, ez pedig véget vetett a versenyzésének. Habár nem tudta folytatni a versenyt, mégis 5. helyezett lett, és 1 millió dollárt kapott kárpótlásul, amiért megsérült.

Hat órahosszás műtétre volt szükség ahhoz, hogy rendbehozzák a lábát, amelyből az izmot is el kellett távolítani. Azt mondták az orvosok, hogy soha többé nem fog tudni járni, azonban 3 év után bámulatosan rendbejött, és azután, hogy Arnold visszatért és megnyerte az 1980-as Mr. Olympia-t, Columbu követte őt, és egy évvel később megnyerte az 1981-es Mr. Olympia-t.

Örök barátsága Arnolddal

Columbu 1965-ben, Münchenben ismerkedett meg Arnold Schwarzeneggerrel, akivel jó barátok lettek és együtt versenyeztek több nemzetközi szintű testépítő versenyen. A Mr. Olympia-n azonban Columbu a 90 kg alatti, míg Schwarzenegger a 90 kg feletti kategóriában indult. A végső győztes a két osztály győztese közül került ki, miután pózoltak. Columbu és Arnold rendszeresen együtt edzettek a ’70-es évek közepén, és elválaszthatatlanok voltak egymástól.

Columbu volt Schwarzenegger esküvői tanúja 1986-ban, amikor Arnold feleségül vette Maria Shrivert.1969-ben Columbut és Schwarzeneggert Joe Weider testépítő arra biztatta, hogy menjenek Amerikába. Weider szponzorálta őket heti 80 dollár ösztöndíjjal, a két európai testépítő pedig 1969-ben elindított egy kőműves és teraszépítő vállalkozást European Brick Works néven, ahogy arról a The New York Times is beszámolt.

Az Amerikai kaland

Attól a pillanattól kezdve, hogy Franco Columbu Amerikába érkezett 1969-ben, őt tartották a világ egyik legerősebb emberének. Több világrekord birtokosa volt erőemelésben és olimpiai súlyemelésben. Erőművészként is látható volt; egy gumiból készült palackot rutinszerűen pukkasztott ki úgy, hogy felfújta, járműveket emelt fel színpadon (amíg valaki más azokon kereket cserélt), és felhúzásokat végzett 317 kg-nál nehezebb súlyzóval.

1988-ban megalkotott férfiak számára egy olyan átfogó edzésprogramot, ami a has laposítását, a derék karcsúsítását és az „úszógumi” eltüntetését célozta meg. Csontkovács és súlyemelő is egyben, karrierje pedig hasonlóságot mutat Karyn Marshall, amerikai súlyemelő bajnokéval, aki hátgerincmasszázst alkalmazott a versenyekre edzéskor, és aki maga is csontkovács lett.

Lényeges statisztikák és infók

Név: Franco Columbu

Születési idő: 1941. augusztus 17.

Becenév: A Szardíniai Erőművész

Lakhely: Ollolay, Olaszország

Magasság: 165 cm

Súly: 84 kg

Foglalkozás: Nyugdíjas testépítő

 

2015.09.30

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone