Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

A tömegnövelőkről

A tömegnövelőkről

A tömegnövelő termékcsalád alatt olyan termékeket értünk, melyek gondosan összeválogatott összetevőik révén segítenek bármely edzettségi szinten kiegészíteni az étkezést, ezzel hozzásegítve a sportolókat az izomtömeg, erő és térfogat növeléséhez. A tömegnövelés alapvetően a bevitt tápanyag és kalóriatöbbletről szól, ebben hatalmas segítséget nyújtanak a tömeg és térfogatnövelők, mivel a tápanyagokat, kalóriákat könnyebb (és kényelmesebb is meginni, mint szilárd étkezések során elfogyasztani.

Miért van szükség többletkalóriára, tápanyagra? Edzés után, miután a toxinokat eltávolításra kerültek a szervezetből, a tested hozzálát a sérült izomrostok helyreállításához. Körülbelül 15-25 perccel edzés után kinyílik az úgynevezett „anabolikus ablak”, mely lehetőséget ad számodra arra, hogy a többlet tápanyag bevitel révén nagyobb, erősebb izomsejteket építs. Ehhez nem elég pusztán a fehérje, hiszen a glikogénraktárakat is vissza kell tölteni.  Az edzést követően fogyasztott nagy mennyiségű szénhidrát fokozza a glikogén re-színtézis mértékét, melynek mértéke fehérje hozzáadásával tovább emelhető. Az edzéseket követő aminosav és kiemelten esszenciális aminosav fogyasztás fokozza a fehérje színtézis mértékét, mely szénhidrát hozzáadásával tovább fokozható. Ez a hatás érvényes például az ébredés utáni első étkezésre is.

Felejtsd el tehát a városi legendát, miszerint nem szabad edzés után szénhidrátot fogyasztani, mivel zsírrá alakul. Dehogy. Ilyenkor kell a legkevésbé tartanod a zsírfelhalmozástól! A szénhidrátok hozzájárulnak továbbá a pozitív fehérje-mérleghez, hiszen megakadályozzák a fehérjék lebomlását, és segítik azok izmokhoz történő elszállítását, mindezt jobb felszívódás mellett.


A tömegnövelő kiválasztása során a tápanyagtartalmat, az összetevőket és az arányokat kell figyelembe venni. Ha tipikus ektomorf alkat vagy, sem izmot, sem zsírt nem tudsz magadra szedni, nyilvánvalóan egy magas szénhidráttartalmú tápkieget kell választanod. Ha rendesen összeállított étrended van, edzel már egy ideje, akkor egy közel fele-fele arányú már-már étkezéshelyettesítő jellegű tömegnövelőt válassz, mely nagy eséllyel tartalmaz további hatóanyagokat, melyek pozitív hatással lesznek az izomtömegedre, minimális zsírfelhalmozás mellett.

Hatalmas tévhit továbbá, hogy a tömegnövelőktől csak elhízni lehet. Dehogy. Csupán olyan terméket – termékeket kell választanod, melyek egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak egyszerű cukrot. Sokkal hatékonyabbak a többféle szénhidrátot tartalmazó készítmények, melyek más és más felszívódási sebességgel rendelkező szénhidrátokat tartalmaznak a folyamatos tápanyagellátás biztosítása érdekében. (Dextróz, maltodextrin, fruktóz, Vitargo, stb.)

 

Nézzünk néhány tömegnövelőt, különböző felhasználási célokra. (megj. :egyetlen említett tömegnövelő SEM tartalmaz EGYSZERŰ CUKROT!)

Kezdők számára az étkezések közötti időtartamra, valamint edzés előtti-utáni és erős tömegnövelés esetén lefekvés előtti szénhidrátbevitelre ajánlott formula, 80 %- os szénhidráttartalommal, hozzáadott MCT-olajjal, és kreatin monohidráttal, rengeteg aminosavval, 100 grammonként ~ 13 gramm fehérjével (Tej, tejsavó koncentrátum, kazein). Hosszantartó energiát biztosító szénhidrátmátrixa maltodextrinből, dextrózból és módosított keményítőből áll!

100 grammonként körülbelül 70 gramm szénhidrátmátrixot és 20 gramm tejsavófehérje koncentrátumot tartalmaz. Tökéletes választás középhaladók számára, valamint nappali szénhidrát és fehérje bevitelre étkezések között, edzés előtt és után. Rengeteg BCAA-t és glutamint tartalmazó formula,  mely segíti a regenerációt és megakadályozza az izombontást is. A glutamin ugyanakkor egy olyan effektust is kivált, mely megnöveli a természetes növekedési hormon (GH) kiválasztást.

Hard Mass egy összetett típusú termék, melyben a szénhidrát-protein arány 50-50%. A Hard Mass elősegíti az izomtömeg növekedést és azoknak az embereknek ajánlott, akiknek alacsony az anyagcseréje, és akik ezt a terméket a zsírlerakódás veszélye nélkül alkalmazhatják. Minden egyes adagja 34g magas minőségű instant protein keveréket tartalmaz, mely tejsavófehérjéből, tojásfehérjéből (albumin), és kalcium kazeinátból áll. Egyedülálló formulává teszi, hogy nagy koncentrációban tartalmaz HMBt, egy anti-katabolikus elemet, mely eltolja az izomszövet lebomlását és minimalizálja a protein csökkenést, valamint segíti az izomfelépülést. Étkezéshelyettesítőként is alkalmazható, valamint tökéletes az edzés utáni tápanyagbevitelre, minden tekintetben.

 

Forrás: Trec Nutrition Magyarország

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone