Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

A szőlő jótékony hatása

A szőlő jótékony hatása

A Bibliában számos helyen szerepel a tanítások egyik visszatérő motívumaként és az élet szimbólumaként is. Az ősi egyiptomi sírokban is megtalálták számos rajzon. Már az ókori görögök és rómaiak készítették és kedvelték a bort. A honfoglaláskor őseink fejlett szőlőtermesztést és borkultúrát találtak a Kárpát-medencében. István király korából maradtak fenn olyan írásos emlékek, amelyekből tudjuk, hogy nagyra értékelték a szőlőtermesztést, borkészítést. A tokaji bor II. Rákóczi Ferencnek köszönheti, hogy világhírűvé vált. Kedvelte Nagy Péter cár, Erős Ágost lengyel, I. Frigyes porosz király is. A híres mondás, „ez a borok királya és a királyok bora” XIV. Lajos udvarában tartott egyik vacsora menükártyáján szerepelt először. A borkultúra, a magyar borok minősége, hírneve napjainkban kezdi visszanyerni korábbi elismertségét szerte a világon.

Egyre többször halljuk orvosoktól is, hogy a szőlő és a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségünket védi. Egész évben kapható szőlő, de most köszönt be igazi szezonja. Ha lehet, akkor piacon, kistermelőktől vásároljuk ezt a finom csemegét, hiszen biztosan nem utaztatták földrészeken át, nem kellett semmilyen szerrel sem tartósítani, hogy elálljon.

Ez a finom, lédús csemege kiváló mangánforrás, ezen kívül sok C-, B1-, B6-vitamint és káliumot is tartalmaz. A sötét színű szőlő sok flavonoidot, többek között quercitint (növényi pigment flavonoid) és resveratrolt  tartalmaz, amelyek csökkentik a szívmegbetegedéseket azzal, hogy megakadályozzák vérrögök és a vérerek falán lerakódások képződését, valamint megvédik az LDL koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától. Az LDL koleszterint sokszor hívják rossz koleszterinnek is, de valójában csak miután a szabadgyökök kifejtették negatív hatásukat, azután válik egészségünkre veszélyessé. Önkéntesekkel végeztek olyan kísérletet, amelyben vérmintáikat vizsgáltak meg szőlőlé fogyasztása előtt és után. A szőlőlé fogyasztásának hatására növekedett a nitrik oxid szintje, amely segít csökkenteni az érelmeszesedést, és a vérrögök képződését. Az alpha-tocopherol szintje nőtt, ami egy antioxidáns összetevő, és az E-vitaminok családjába tartozik. Ez a növekedés együtt járt a plazma antioxidáns tevékenységének 50%-os növekedésével.A már említett resveratrol közvetlenül befolyásolja a szívizomzat sejtjeit, hogy fenntartsák annak egészségét, ugyanis gátolja azt a hormont, amelyet a magas vérnyomás és a szívbetegségek egyik okozójának tartanak. Az agyi katasztrófa megelőzésére javasolják a resveratrolban gazdag növények szőlő, földi mogyoró fogyasztását, valamint napi két pohár vörös borét, így az agyi véráramlást 30%-kal javíthatjuk.

Napjainkban számos tanulmány állítja, hogy a resveratrol kiváló daganatellenes szer a prosztata, tüdő, máj és mellrák esetén. A Journal of Applied Toxicology-ban megjelent tanulmány szerint a resveratrol védelmet nyújt az benzopyren ellen, ami az egyik legveszélyesebb karcinogén, és a tüdőrák keletkezésének egyik oka. A lefolytatott kísérletekben az állatokat benzopyren hatásának tették ki, és jelentős DNS sérülést tapasztaltak ennek következtében. Amikor viszont resveratrolt is kaptak az állatok, akkor a DNS-sérülés a felére csökkent, sőt azokban a sejtekben, amelyekben a DNS sérült, a resveratrol segítette a sejtelhalást, azt a folyamatot, amellyel a szervezet elpusztítja a rákos sejteket.A Journal of Applied Toxicology-ban megjelent tanulmány szerint a resveratrol véd prosztata, tüdő, máj és mellrák ellen.A resveratrol az Alzheimer-kór rizikóját is csökkenti. A Journal of Biological Chemistry-ben egy laboratóriumi kísérlet eredményét közölték, mely szerint a resveratrol jelentősen csökkenti az amyloid-béta peptidek szintjét. Az Alzeheimer-kór egyik jellemzője éppen ennek az anyagnak a lerakódása az agyszövetekben. A kísérletben a sejteket resveratrollal kezelték, és jelentősen csökkent az Abeta (amyloid-béta peptidek) szintje. A resveratrol aktiválja a Sir2 enzimet, amit a kutatók a várható életkor meghosszabbításának egyik lehetőségeként tartanak számon.A szőlő héjában lévő fenol-összetevők gátolják azoknak a fehérjéknek a képződését, amelyek a vérerek összehúzódását, szűkölését okozzák, így csökkentve az oxigén eljutását a szívhez. Ezt a fehérjét, amit endothelin-1-nek neveznek, tartják a szívbetegségek egyik kulcsfontosságú okozójának
A vörös bor készítésénél a héjban található anyag, a saponin, feloldódik a fermentáció folyamán. Ez az anyag megköti a koleszterint és megakadályozza felszívódását, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, amelyek következményeként rák alakulhat ki. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja szerint az alkohol a saponint jobban oldja, ezért a borból jobban elérhető a szervezet számára. A kutatók összehasonlították a vörös és fehér borokat, azt tapasztalták, hogy nagyobb koncentrációban a vörös borokban található meg, pontosabban háromszor, tízszer annyit tartalmaztak, mint a fehér bor. Minél erősebb volt a vörös bor, annál több saponint tartalmazott. Például a vörös Zinfandel, amelynek a legmagasabb, 16% volt az alkoholtartalma, érte el a legmagasabb szintet, aztán a Syrah, majd a Pinot noir és a Cabernet Sauvignon. Az ideális saponin bevitelt 15 mg-ban állapítják meg, és jó tudni, hogy egy pohár vörös bor ennek a felét tartalmazza. A saponin legjobb forrásai a vörös boron kívül az olíva olaj és a szójabab.Francia kutatók a tölgyfahordóban érlelt vörösborokban felfedeztek egy fontos daganatellenes hatóanyagot, az acutmissin-A-t. Ez a polyfenolok családjába tarozó anyag a szőlő flavonjából keletkezik, amikor a tölgy fenoljával keveredik. Az így keletkező acutmissin-A meggátolja annak az enzimnek a tevékenységét, amely alapvető szerepet játszik a daganatos sejtek képződésében. Az előzetes tesztek alapján 250-szer hatékonyabb daganatellenes szer, mint a VP-16 néven ismert gyógyszer.
A Cancer Letters-ben megjelent kutatás megállapítja, hogy az áfonyában, fekete ribizliben és muskotályos szőlőben gazdag táplálkozás gátolja a metalloproteináz enzimet. Ez ugyan fontos szerepet kap a szövetek felépítésében, de ha túlzottan nagy mennyiségben képződik, akkor  már a rák kialakulásában játszik jelentős szerepet.

Az egyik törökországi egyetem kutatói a szőlő magjából, héjából, szárából állítottak elő olyan hatóanyagot, amely véd a baktériumokkal szemben.Az évente megrendezésre kerülő ételtechnológiával kapcsolatos konferencián olyan kísérletet mutattak be, amely szerint az étel okozta betegség esetén sötét szőlő levét vagy vörösbort érdemes inni. Az ilyen esetekben általánosan használt antibiotikumok tönkreteszik a bélflórát, de a vörös bor, különösen a Cabernet,  Pinot noir és a Merlot úgy közömbösíti az ételben elszaporodott káros baktériumokat, hogy közben nem sérülnek a bélflóra épségéhez szükséges probiotikus baktériumok.  A Las Vegas-ban tartott évi tudományos ülésen, amelyen gasztroenterológusok vesznek részt, Josph Anderson és kollégái a New York-i egyetemen végzett tanulmányukról számoltak be. A vörösbor és fehérbor kedvelői között végezték a felmérést, akiknek életmódja és borfogyasztási kultúrája hasonló volt. A fehérbor esetén semmilyen összefüggést sem állapítottak meg a vastag és végbélrák kialakulásával kapcsolatban, míg a rendszeres vörösbor ivás 68%-kal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát.Az eddig megismert resveratrolon és szaponinon kívül a szőlő még tartalmaz pterostilbene-t is, ami egy nagyon hatékony antioxidáns. Amerikában végzett kutatások szerint hatékony fegyver a vastagbélrák megelőzésében. Ugyanakkor csökkenti a memóriazavart és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát. Megtalálható a szőlőn kívül a különféle bogyós gyümölcsökben, fekete ribizliben és az áfonyában is.Összehasonlítások után a pterostilbene-t ugyanolyan hatékonynak találták, mint a lipidcsökkentő gyógyszert, a ciprofibratot.

Természetesen nem csak a vörös bor, hanem a szőlő és a szőlőlé fogyasztása is védi szívünket és érrendszerünket. Finom íze miatt mindenki szívesen eszi gyümölcsként, de készíthetünk belőle ivólevet, gyümölcssalátát, tehetjük süteményekre is. Ne szalasszuk el a szeptemberben kínálkozó lehetőséget, együnk sok szőlőt!

2015.05.05

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone