Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár
Ön itt jár: > >

A hit ereje

A hit ereje

 

Már mondtam ezt többször, de most elmondom megint: mindenféle edzésprogram működik! Amikor keressük a lényegét annak, hogy mi működik és kinek, akkor már csak a programok közti hasonlóságokat vizsgáljuk. Itt jönnek a képbe az edzés átfogó szabályai. Például a specifikusság törvénye, az egyénenkénti különbségek törvénye, stb. A baj csak az, hogy ez csak azoknak az embereknek jelent valamit, akik már egy ideje a szakmában vannak. Egy kezdő vagy egy középhaladó esetleg tudja, hogy a fogalmak mit jelentenek (tehát van azonosító szintű tudásuk, néha több). De a gyakorlott sportoló tudja használni is őket. Ez a profizmus. De már kezdek eltérni a témától...

Az edzésprogramok közti hasonlóságok keresése jó eredményekkel járt a múltban számunkra. Láttunk embereket, akik Westside-ról Sheiko programra váltottak és kiváló eredményeket értek el. Láttuk az ellenkezőjét is: Sheiko-ról Westside-ra váltva értek el sikereket egyesek. És nem csak erről a kettőről van szó, hanem mindenféle programról. Ez elvezetett minket ahhoz a feltételezéshez, hogy talán nem maga az új program az, ami felsőbbrendű és önmagában felelős a sikerekért, hanem a köztük való váltás biztosít új ingert és ér el újabb fejlődést. Ez az a közös szál, amit keresünk!

Már érintettük a hit erejét a korábbiakban, de nem elég részletesen. Ez az egyik olyan közös szál, ami ANNYIRA közös és ANNYIRA gyakori a sikeres programokban, hogy könnyű átsiklani rajta vagy alábecsülni. Szóval most hadd oszlassak el minden tévhitet ezzel kapcsolatban:

Ha nem hiszed, hogy egy program működni fog neked, akkor nem is fog!

Ha elhiszed, hogy egy program be fog válni neked, akkor be is fog!

Persze az élettani törvények attól még számítanak, de hit nélkül nem sokra fogod vinni. A tudomány hajlamos a hitet figyelmen kívül hagyni, mert nehezen mérhető, de mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos. Abadjev (a legendás bolgár súlyemelők edzője) hangsúlyozta a programjában való hit fontosságát.

"Dr. Squat" Hatfield szintúgy. Igazából a hangsúlyozni túl enyhe kifejezés. Ez követelmény. Nem úgy kell hinned, mintha például a szerencsében bíznál. Nem csak "így-úgy" bíznod kell abban, hogy a program működni fog. Ahhoz, hogy a saját hitedből maximálisan profitálhass, sziklaszilárdan kell hinned, hogy fejlődni fogsz. Teljes odaadással, vak hittel! A "fejlődés" talán egy kicsit unalmas téma is, hogy gondolkozz róla, mert hogy megtörténik vagy sem, az már csak egy utólagos következmény, ahogy Dr. Hatfield mondaná. Ha tudsz hinni, akkor szinte bármit csinálsz, eredményt fogsz elérni. Lehet, hogy nem lesz teljesen optimális, de az is lehet, hogy igen. Viszont működni fog!

Ha nincs ilyen meggyőződésed, akkor honnan lesz? Véleményem szerint az első lépés a tanulás. Egy másféle ember máshogy is fog reagálni. Sok ember számára hasznos megismerni a fiziológiai folyamatokat, amik a program során hatni fognak rájuk. Mások az adott program által korábban elért sikerekről akarnak tudni. Mindegy, hogy neked milyen ízlésed van, a hited alapját kell erősítened a programban. Miután ez megtörtént, látnod kell magad, amint eléred ugyanazokat az eredményeket, amiket mások. Kritikus, hogy megértsd és elhidd, hogy neked is beválhat és be is fog válni.

A hitet nehéz tanítani. Ez az edzők számára nagy kihívás a vezetői szerepük tekintetében. Ez még azoknak is nehéz, akik a saját maguk edzői. A mentális keménység is egy faktor itt. Számomra mentálisan keménynek lenni azt jelenti, hogy akkor is ragaszkodunk a hitünkhöz és a meggyőződésünkhöz, ha van valamilyen pillanatnyi ok, hogy feladjuk őket. Könnyű akkor hinni, amikor minden jól megy, de hit az valójában? Mennyi hited van akkor, ha az első nehézségnél megkérdőjelezed vagy megváltoztatod a programot?

Ha már a mentális keménységről van szó: nem arról a macsó viselkedésről beszélek, amikor félelmetes csávónak képzeled magad. Számomra a mentális keménység megtestesítői azok az emberek, akik valami nehezet csinálnak, valami elképesztőt, de soha fel sem merül bennük, hogy valami könnyebbet csináljanak. Még egy gondolat foszlányként sem. Nem vagyok biztos benne, hogy ezt lehet tanítani, vagy hogy egyáltalán kéne-e, de ez egy másik történet!

Nem is tudom, hogy e cikkben ki tudtam-e emelni kellően a hit fontosságát egy programban, egy edzőben. Ez tényleg a legalapvetőbb követelménye minden sikeres edzésprogramnak. Ha ez nincs meg nálad, akkor jobb, ha valahogy megszerzed vagy inkább keress más időtöltést. Ez tényleg ennyire fontos! Említettük, hogy mennyire erőteljes inger lehet a váltás. Minden alkalommal, amikor valaki programot vált, akkor többnyire azért teszik, mert az újban jobban hisznek. Nem lenne logikus, ha nem így lenne. Azt gondolom, hogy minél jobban megvizsgálod a dolgokat, annál fontosabbnak fogod találni a hit szerepét!

 

Írta: Mike Tuchscherer

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone