Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

A földimogyoró manifesztó

A földimogyoró manifesztó
 

Szerkesztői megjegyzés: A "manifesztó", paleolitikus étkezéssel kapcsolatos cikkeinknek nem az a célja és szerepe, hogy egy kőbe vésett, teljes bibliát adjunk a kezetekbe és mindenre részletes választ prezentáljunk. Azonban fontosnak tartjuk a gondolkodásra és további tanulásra való provokálást.

A földimogyoró nem a magvakhoz tartozik
A Whole30 programunk Dr. Loren Cordain paleo táplálkozásán alapszik és nem tartalmaz semmiféle hüvelyest. A legtöbb kliensünk elég gyorsan belenyugszik abba, hogy szója és bab nélkül éljen, de aztán előkerül a földimogyoró témája. Tiszta ugye, hogy a földimogyoró nem a magvakhoz tartozik, hanem szintén a hüvelyesekhez? Hüvelyburokba zárt ehető mag. Kavarodás abból származhat, hogy míg a fizikai felépítése és tápértéke közelebb áll a hüvelyesekhez, a használata a konyhában és a táplálkozásban inkább a magokéhoz hasonlít.

A sportolóink igazából nem zökkennek meg a tényleges mogyoró kiiktatásán, mivel sok más mag van, amelyet lehet fogyasztani jó zsírok bevitele érdekében. A balhé akkor kezdődik, amikor megpróbáljuk lebeszélni őket a mogyoróvajról! (Amerikaiakról van szó ugye — a szerk.) A hosszú ideje úgy reklámozott mogyoróvaj, hogy tele van jó zsírokkal és sok proteinnel, bizonyosan alapétel a gyerekkorod óta. És sajnos a mogyoróvajnak kevés összemérhető alternatívája van (ha próbáltad már a mandula vajat, akkor tudod miről beszélek). Szóval, aki paleo + mogyoróvaj menün van, megértjük, de mégis azt javasoljuk, hogy dobd a mogyoró forrásokat! Itt van, hogy miért nem javasoljuk, még az organikus, naturál termékeket sem ebből.

Aflatoxin
Amikor a mogyoró nő, aflatoxinnal nevezett méreg jelenik meg rajta, amely rákkeltő. Ez minden mogyoróra igaz. Minél tovább állnak (tárolás, szállítás), főleg melegben és nagy párában, annál több penészgomba szaporodik el, amely a mérget előállítja. Valószínűtlen, hogy helyben termelt mogyorót kapsz, így még az organikus fajta is gyanús.

Lektin
A még nagyobb baj az, hogy a földimogyoró lektineket tartalmaz, amelyek gyulladáskeltő és érkárosító hatásúak. A legtöbb növény tartalmaz lektineket, amelyek némelyike toxikus vagy gyulladáskeltő, illetve mindkettő. Sok ilyen lektin ellenáll a főzésnek és az emésztőenzimeknek, és egyesekről kimutatták, hogy jelentős béltraktus károsító hatásuk van embereken. A gabonákból (leginkább búzából) és a hüvelyesekből (beleértve a mogyorót és a szóját) származó lektinek azok, amelyek leggyakrabban kapcsolatba hozhatók a gyulladásos és emésztőrendszeri betegségekkel. (Mellesleg a gabonával táplált tehéntől származó tejtermékek szintén tartalmazhatnak gabona-forrású lektineket).

Dr. Cordain kutatása alapján is tudjuk, hogy a lektinek amolyan trójai falóként működnek és lehetővé teszik, hogy idegen proteinek áthatoljanak a beleink védővonalain. Cordain ezt írja: "A Lancet orvosi szaklapban megjelent, Dr. Wang és kollégái által vezetett kutatás szerint a PNA (peanut agglutinin lektin) 1-4 órával azután egyben bejutott a véráramba, hogy az alanyok elfogyasztottak egy marék pörkölt, sózott földimogyorót."

A lektinek a beleken túl is károkat okozhatnak, leginkább az ízületekben, az agyban és a bőrben. A folyamatos mérgeknek való kitétel állandó, diszfunkcionális védekező reakcióra kényszeríti a testet, ami pl. autoimmun betegségek képében jelenik meg, de ilyenek az allergiák is.

Összefoglalva, sajnáljuk gyerekek, de mivel a potenciális hátrányai a földimogyorónak drámaian legyőzik a kellemes gyerekkori emlékeket, dobni kell a mogyorót úgy, ahogy van! Van azonban egy jó hír is, mégpedig egy alternatíva formájában. A Sunbutter speciálisan pörkölt napraforgó magból készül és mogyorót, fán termő héjas gyümölcsűeket és glutént sem tartalmaz!

 

Írta: Charles Poliquin

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk