Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

A C-vitamin segít a magas vérnyomásban

A C-vitamin segít a magas vérnyomásban

Nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvéd a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásától, derült ki egy tanulmányból. A Dr. Gladys Block által vezetett kutatócsoport a kaliforniai Berkeley egyetemen úgy találta, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-al több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti mind a szisztolés (magasabb), mind a diasztolés értékét a vérnyomásnak.

A jelentés az első, ami közvetlen összefüggést tudott kimutatni a vér C-vitamin szintje és a vérnyomás között fiatal, egészséges nők körében és amit nyilvánosan megjelentetett a Nutrition Journal.

"A vérnyomás csökkenése vagy a vérnyomás növekedésének csökkenése fiatal felnőttekben azt jelentheti, hogy az idősebb felnőttek esetében ez a hatás a keringési betegségek rizikóit csökkenti."

"Ez a tanulmány azt vetette fel, hogy a C-vitamin fontos összetevő lehet a vérnyomás csökkentésben bár fiatal és egészséges felnőtteken végezték és szükségesnek tűnik a további vizsgálatok elvégzése."

A magas vérnyomást jelenleg úgy definiálják, hogy a 140/90-es érték vagy a fölötti. Azért fontos figyelni erre, mert ez a legfontosabb rizikófaktora szív- és érrendszeri betegségeknek, ami az összes halálozási ok mintegy feléért felelős Európában és jelentések szerint 170 milliárd Euró költséget jelent évente.

A tanulmány részletei

Block és munkatársai toboroztak 242 nőt 18 és 21 éves kor között. Két harmaduk afro-amerikai, egy harmaduk pedig kaukázusi (fehér) volt. A vérük C-vitamin szintje 0,22 és 3,13mg/dl között volt.
Az ezt követő 10 éves követési periódusban a kutatók megfigyelték, hogy a C-vitamin szint és a vérnyomás fordított arányban voltak egymással. Az arány akkor is kimutatható volt, ha az eredményeket korrigálták a faji, testtömeg index és egyéb táplálkozási szokások (mint só fogyasztás) adataival.
Valójában a a vérükben legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező nőknek 4-6 Hgmm-el volt alacsonyabb a vérnyomása, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőknek.
"1mg/dl aszkorbinsav szint növekedés a vérben átlagosan 4,1Hgmm-el alacsonyabb vérnyomást eredményezett a szisztolés és 4,0Hgmm-el alacsonyabbat a diasztolés értékekben" írta Block a cikkben.

A jelenség mögött álló mechanizmus

Bár a kutatást végzők nem vizsgálták a hatás mögött álló mechanizmusokat, kijelentették, hogy láthatóan biológiai összefüggés van az aszkorbinsav és a vérnyomás szintje között.
Miközben a C-vitamin fő szerepe az antioxidáns hatás, láthatóan részt vesz számos egyéb élettani folyamatban. Ezek között ismerjük a simaizom szabályzási funkcióját és a nitrogén oxid megóvását, ami pedig a vérerek nyitásában és elernyedésében játszik szerepet.

Forrás: Nutrition Journal 7:35 "Vitamin C in plasma is inversely related to blood pressure and change in blood pressure during the previous year in young Black and White women"

Szerzők: G. Block, C.D. Jensen, E.P. Norkus, M. Hudes, P.B. Crawford

2014.szeptember 03.
Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone