Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

5 hiba amit a hölgyek elkövetnek

5 hiba amit a hölgyek elkövetnek az edzésben és az étkezésben


A testépítésben és a táplálkozásban rengeteg félreértés és tévhit van jelen. Köszönhető ez részben a médiának, részben pedig az információhiánynak. Utóbbit nem arra kell érteni, hogy nincs elég infó a helyes edzés és étkezés témájában, mindössze arra, hogy az átlagember nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen annak, mit és hogyan kellene csinálni annak érdekében, hogy az egyén valóban elérje a célját. Ahogy a férfiak körében rengeteg téves információ van az izomtömegnöveléssel kapcsolatban, úgy  a nők is komoly tévhitekben élnek a zsírégetéssel és az edzéssel kapcsolatban. Ezekből próbálunk most eloszlatni néhányat. Nézzük sorban.


1. Szeretnék fogyni, a mérleg pedig segít megmondani, hogy sikerült-e vagy sem.
Rengeteg megoldás van arra, hogy a testsúlyunkat csökkentsük. A probléma az, hogy nem mindegy, hogy ez a csökkenés milyen formában történik. Jogosan gondolhatnánk azt, hogy ha a testsúlyunk csökken, akkor zsírt égetünk. Ez azonban nem feltétlenül így működik. Ha a táplálkozás nincs jól kialakítva, testünk nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat, akkor könnyen megeshet, hogy az edzés több rosszat okoz, mint jót. Ha szervezetünket stressznek tesszük ki (pl. edzés) akkor értelemszerűen szükségünk van  energiára amit a szénhidrátok és egyéb tápanyagok biztosítanak. Egy keményebb edzés során szervezetünk a legkézenfekvőbb forrásból fogja ezeket elhasználni, az izomból.

Éppen ezért szükséges, hogy edzés előtt és után megfelelő minőségű ételeket fogyasszunk amelyek "feltöltik" az izmokat. Ha ez nem történik meg, akkor az edzés fokozott gyengeséget, fejfájást, rossz közérzetet, legyengült immunrendszert eredményez. Ez testsúlyunk csökkenésével is jár, csak épp rengeteg negatívummal is, mivel a "fogyás" nem zsírból, hanem nagyrészt izomból történt. Ezért tehát attól mert a mérleg mutatója kisebb számon állt meg, nem feltétlenül azt jelenti, hogy jó úton járunk. Nem is beszélve arról, hogy amennyiben súlyzós edzést is végzünk, és minden rendben van úgy edzés mint étkezés szempontjából, akkor az izomzat fejlődik és köztudott, hogy az izom "nehezebb" mint a zsír. Éppen ezért, a mérlegre alapozni hiba.


2. Jelenleg a ...... diétát követem
Amikor diétáról beszélünk, szinte mindenki arra gondol, hogy egy bizonyos meghatározott időponttól egy másik meghatározott időpontig tartunk egy  étkezési"rendet". Például: grapefruit diéta, Atkins diéta stb stb. A probléma ezzel az, hogy kevesen értik meg, hogy a kiegyensúlyozott étkezés nem csak egy meghatározott ideig kell tartson.

"Juliska elhatározza, hogy elkezdi xy diétát, sikerül lefogynia 5 kilót, majd a diéta végezetével Juliska úgy érzi végre ismét szabad muffin-t enni, és egy héten belül 5 kilóval kövérebb lesz mint a diéta előtt volt" Remélem érthető mit akarok hangsúlyozni. A lényeg azon van, hogy nagy általánosságban mit fogyasztunk. Nem érdemes drasztikus diétákba kezdeni, mert nem kifizetődő, semmilyen szinten. Egy megtervezett étrend sokkal reálisabb. És természetesen ebbe beletartozik egy muffin vagy csoki is. Ezt nevezzük félrekajálásnak. A hangsúly a gyakoriságon és a mértéken van. Két szelet csokitól nem fogunk meghízni.

3. Az edzőteremben csak a szteppert, futógépet, biciklit stb. használom
Valamilyen oknál fogva, a nők ragaszkodnak a fent említett gépekhez, és mintha a terem súlyzókkal teli része el lenne választva valamilyen átlátszó fallal, amit csak a nők látnak. Legnagyobb hiba, hogy a hölgyek azt gondolják a súlyzós edzés hirtelen óriási izmokat fog eredményezni, és ők ilyet nem akarnak. Rengeteg kutatással, tesztel lett bizonyítva, hogy a súlyzós illetve aerob edzés kombinációja sokkal intenzívebben hozzájárul a zsírégetéshez, mint utóbbi önmagában. Ezért tehát a félelem a súlyoktól alaptalan (tisztelet a kivételnek).

4. Jelenleg az "x y" zsírégető kapszulát használom, és ebben bízom
Számtalanszor láthatunk reklámokat, amelyek drasztikus fogyást emlegetnek és nulla erőfeszítést igényelnek. Mindössze egy csodaszert kell megvennünk amelynek kissé csípős az ára. De kit érdekel, hiszen megoldja a problémánkat. Mindössze ott  a bökkenő, hogy minden ilyen állítás hazugság. Az említett csodaszer nem létezik.

Más dolog, ha az edzés és helyes étkezés mellett egy zsírégetőt kezdünk el használni ami hozzásegít céljaink eléréséhez. Azonban ezeket is óvatosan kell kezelni, mivel nem mindegyiket használhatjuk. Egyesek magas vérnyomást vagy egyéb mellékhatásokat idézhetnek elő. Amit orvos vagy szakértő beleegyezése nélkül is bátran ajánlok: az l-karnitin. Ennek a táplálékkiegészítőnek számos pozitív tulajdonsága van, és a zsírégetést is elősegítheti.5. Ma kihagyom a reggelit...
Sajnos egyesek azt képzelik, hogy minél kevesebbet esznek, annál könnyebben fognak fogyni. Kutatások igazolták, hogy a kiegyensúlyozott étkezés (a megfelelő mennyiségű proteinnel, szénhidráttal és zsírokkal egyetemben) a zsírégetést pozitívan befolyásolták, míg a kevés és rendszertelen étkezés ennek ellenkezőjét okozza. A reggeli elmulasztása komoly hiba. Az éjszaka során az anyagcsere (metabolizmus) lelassul. A reggeli étkezés beindítja a gyors anyagcserét, ezért ez fogja meghatározni a további étkezéseinket is.

 

Írta: Joel Marion

Forrás: bodybuilding.com

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone