Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. Bezár

10 Dolog amire figyelned kell

10 Dolog amire figyelned kell edzőterem választásánál

Mit veszel számításba, amikor egy jó edzőtermet szeretnél találni? Ebben a cikkben Shannon Clark fel fogok sorolni 10 dolgot, amit figyelembe kell venni, amikor azon gondolkodsz, hogy melyik teremben vannak meg azok a dolgok, amikre neked szükséged van.

Szóval végre elhatároztad, hogy elkezdesz egy fitness programot és most éppen a tökéletes edzőtermet keresed, ahová tagságot váltanál. Vagy eddig otthon edzettél, és most úgy érzed, hogy edzőtermi környezetre van szükséged ahhoz, hogy motivált tudjál maradni, és lehetőséget ad a társasági életre is, ami otthon nem volt meg. Függetlenül a körülményektől, van néhány kulcsfontosságú tényező, amit figyelembe kell venned, amikor egy új fitness otthont keresel magadnak.

 

1. Ár

Egyértelmű, hogy ez egy fontos szempont sok ember számára. A legtöbben nem tudják megfizetni az elit klubok által megszabott drága árat a tagságért és a személyi edzőért. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kéne mondanod minderről. Ha okosan csinálod, gyakran megtalálhatod a módját, hogy csökkentsd a költséget.  

Akciós szezonok

Az első dolog, amit át kell gondolnod, hogy melyik szezonban vásárolsz tagságot. A legtöbb edzőterem csökkentett árakkal dolgozik a csúcs bérletváltási időszakokban, mint közvetlenül az Új Év után, és szeptemberben, amikor a legtöbb egyetemista visszatér a rendszeres napi rutinhoz.

Ez az az időszak, amikor sokan jelentkeznek, mivel az emberek vagy megpróbálják betartani az újévi ígéreteiket, vagy a napi rutinhoz térnek vissza a nyár után. Ha teheted halaszd el a tagsági (bérlet) vásárlását ezeknek az időszakoknak az egyikéig, és egyből jelentősen megnöveled annak az esélyét, hogy kevesebbet kelljen fizetned.

Hagyd ki az extrákat

Másodszor, amikor megtaláltad azt az edzőtermet, amivel úgy érzed, hogy meg leszel elégedve, ne engedj az értékesítők felől érkező nyomásnak, hogy vásárolj még ezt-azt. Ezek profik, tudják, hogy mit csinálnak, és arra vannak kiképezve, hogy elhitessék veled, hogy szükséged van olyan dolgokra, amik egyébként egyáltalán kellenek.

Azon kaphatod magad, hogy extra kiváltságokért fizetsz, amiket soha nem fogsz használni, csak egy-kétszer, kivételes alkalmakkor. Fontos, hogy mielőtt leülsz aláírni a szerződést, legyen valaki, aki végig megy veled az egész tagsági szerződésen, elmagyarázva, hogy mit jelentenek pontosan az abban lévő dolgok (, vendég-díjak, fizetési módozatok - egyes edzőtermekben lehet részletre is fizetni -, hogyan működik a tagsági megújítása, stb).

Kerüld el a hosszú távú megállapodásokat

Az egyik dolog, amit az edzőterme notóriusan csinálnak, hogy megpróbálják az embereket belecsalni a hosszú távú szerződésekben, amikor 1-3 éves periódusokat íratnak alá. Ez általában nem a legjobb megközelítés a részedről, mert ha egy rövid idő múlva valamiért mégsem érzenéd ott jól magad, akkor gyakorlatilag be vagy zárva, és fizetned kell függetlenül attól, hogy lejársz vagy sem.

2. Milyen a tagság

Manapság egyre több edzőterem specializálódik emberek egy bizonyos csoportjára. Vannak kizárólag nők, idősek, versenyzők, vagy férfiak előtt nyitva álló edzőtermek.

Nők

Ez különösen megfontolandó, ha nő vagy. Sok nő érzi magát kényelmetlenül ha az erősebb férfipopuláció között kell súlyokat emelgetnie, és inkább lemond a súlyzós edzésről, ami biztosan nem a megfelelő megoldás.Azzal is bajuk lehet, ha koedukált edzőterembe kell menniük, mivel a férfiak állandó méregetésének vannak kitéve, és inkább edzenének, mint állandóan azon aggódni, hogy mit gondolnak róluk mások.

Specializált programok

Egy másik előnye a specializált tagságú edzőtermeknek, hogy gyakran olyan programokat ajánlanak, amik speciálisan a saját tagságukra szabnak. Például az időseket megcélzó edzőtermek több vizes edzést ajánlanak, mivel ezek jobban kímélik az ízületeket, és sokkal kevésbé terheli meg az idősebb tömegeket.

Mekkora a tagság

Végül az utolsó információ amire szükséged lehet a tagságról, hogy mennyien vannak, és mennyire van tele csúcsidőben. Valószínűleg ne azzal akarod tölteni az edzésidődet, hogy csak álldogálsz és különböző eszközökre vársz, ezért, ha azt tervezed, hogy rögtön munka után edzel, vagy reggel még meló előtt (mint ahogyan az edzőterembe járók nagy része teszi), ez az információ nagyon jól jöhet. Az is fontos lehet, hogy olyan edzőtermet találj, amiben viszonylag sok kardió gép van, mivel csúcsidőben ezek szoktak a leggyorsabban megtelni, és így kevesebbet kell aggódnod amiatt, hogy amikor leérsz, azt találod, hogy egyhamar nem fogsz géphez jutni.

3. Felszerelés

Amikor edzőtermet keresel, az egyik dolog, amit nem szabad kihagyni, hogy személyesen is le kell menni, és körülnézni. Manapság olyan sok különböző eszköz létezik, és jobb, ha meggyőződsz róla, hogy a terembe megvannak azok is, amiket a leggyakrabban használsz.

Egykezes súlyzók

Ha leginkább egykezes súlyzókat használsz az edzésedhez, akkor nem árt megnézned, hogy van-e belőlük több sorozat is, hogy akkor is könnyen folytathasd az edzésedet, ha valaki éppen olyan súlyon dolgozik, amivel te szoktál.

Súlyzós gépek

Amikor a súlyzós gépekről van szó, a jobb minőségűek közül néhánynál be lehet azt is állítani, hogy a gyakorlat egy bizonyos szakaszán legyen a hangsúly (például az ismétlés koncentrikus fázisában). Ez segít az edzésed változatosabbá tételében, és hogy át tudd törni az edzés-plafonjaidat. Egy másik szempont, amit vizsgálhatunk a súlyzós gépeknél, hogy hogyan vannak karban tartva, és ne úgy nézzenek ki, mintha szét akarnának esni. Sok régebbi edzőteremben találhatók olyan gépeik, amik úgy néznek ki, mintha a dinoszauruszok korából maradtak volna itt; ezek nem biztos hogy a legbiztonságosabbak.  

Nyújtó terület

Egy másik tényező, amit le kell ellenőrizni, a nyújtáshoz biztosított terület. Sok edzőterem meglepő  módon nem rendelkezik ilyennel, vagy csak egy nagyon kis területet hagynak meg nyújtáshoz. A nyújtás, egy nagyon fontos része az edzésnek, és nem szabad kihagyni. Ha a területen csak egy vagy két ember fér el, akkor valószínűleg nem fogsz sok időt tölteni az edzésprogramodnak ezzel a részével.

Kardió gépek

Ha sokat végzel kardiót, akkor nézd meg, hogy jó állapotban vannak-e ezek a gépek, és tartalmazzák-e a legújabb szolgáltatásokat. A futógépeknek rendelkezniük kell ferde állással, és soknak van pulzusmérője is, hogy követhesd, milyen keményen edzel. Bizonyosodj meg arról, hogy a bicikliknek a pedálján legyen szíj, mivel ez gyakori probléma szokott lenni néhány edzőteremben (az emberek leoldják a szíjat, majd varázslatos módon eltűnik).  Ha élvezed a változatosságot, akkor ellenőrizheted azt is, hogy vannak-e más kardió gépek is,mint az elliptikus gépek, evezőpadok, és fekvő biciklik.

Mekkora a tömeg

Végül, amikor körbesétálsz az edzőteremben, nézd meg, hogy van-e elég hely mindenhol. Ha ugyanis tele lesz, és az mindenki a saját dolgával lesz elfoglalva, akkor nem szeretnéd, hogy zavarjanak az edzésben, és úgy érezd, hogy alig van helyed edzeni. Ez elvonhatja a figyelmedet, amitől a gyakorlatoknál kevésbé tudsz koncentrálni, ezzel pedig hátráltatod a fejlődésedet, és akár sérülést is kockáztathatsz.

4. Extra szolgáltatások

Néhány edzőterem plusz szolgáltatásokat is kínál, mint a gyermekmegőrző, masszázs, fizikoterápia (általában plusz pénzért), és gyümölcs, vagy snack bar. Ha kisgyermeked van, akire nem tud más vigyázni, akkor ez nagyon jelentős szempont lehet, amikor edzőtermet választasz. Ilyenkor kérdezd meg a gyerekmegőrzés díját, és hogy ez benne van-e a tagsági díjadban, vagy ezért külön kell fizetni. A gyümölcs és a snack bár ugyancsak jól jöhet az edzés utáni kajához, de nézd meg, hogy egészséges ételeket lehet-e kapni, és nem csak egyfajta gyorskaja azoknak, akik rohannak. Néhány edzőteremben vannak táplálkozási szakértők is, ezért, ha ez olyan területe az életednek, amiben szívesen veszed a segítséget, akkor ennek is hasznát veheted.

5. Elérhetőség

Azt is jó, ha megnézed, hogy az edzőterem, milyen messze van a lakásodtól. Minél messzebb van az edzőterem, annál valószínűbb, hogy sokszor nem akaródzik majd elindulni. Egy mások lehetőség, amit megfontolhatsz, hogy milyen közel esik az edzőterem a munkahelyedhez. Ez kényelmesebb lehet számodra, mivel meg tudsz állni az edzőteremnél reggel munkába menet, vagy utána, hazafelé. Mivel amúgy is ki kell menned a házból (vagy már egyébként is kint vagy, mivel dolgozás), legalább egy akadállyal kevesebb.

6. Tisztaság

Ez talán nem tűnik olyan nagyon fontos szempontnak, de ha már egyszer ott vagy és edzel, ha az edzőterem nincs rendszeresen tisztántartva, akkor kényelmetlenül érezheted magad a felszerelések nagy részének használatánál. Nézz meg olyan dolgokat, mint a friss törölközők az éppen edzők számára, elegendő spriccelő üvegek szerte a teremben a felszerelés használat utáni letisztításához, és megkérdezheted azt is, hogy milyen gyakran van karbantartás a teremben.

7. Karbantartás

Semmi sem idegesítőbb, mint lemenni az edzőterembe, és ott lerobbant gépeket találni, szólni valakinek emiatt, majd visszamenni egy pár nap múlva a következő edzésedre, és azt találni, hogy még mindig rossz. Természetesen vannak olyan problémák, amiknek kijavítására több időre van szükség, de kisebb dolgokat időben ki kellene javítani.

8. Nyitvatartási idő

Mindenkinek különböző preferenciái vannak arra vonatkozóan, hogy mikor szeret edzeni. Egyesek  korán kelők, míg mások inkább várnak, amíg kiürül az edzőterem, és késő éjszaka edzenek. Egyes edzőtermek non stop vannak nyitva a tagjaik számára, és ez olyan dolog lehet, aminek érdemes utána menni. Kérdezd meg, hogyan vannak nyitva az ünnepnapokon. Zárva vannak az állandó ünnepnapokon? Mi a helyzet a hétvégékkel? Csökkentett nyitva tartási idővel üzemelnek? Az edzések iránti elkötelezettségedtől függően, lehet, hogy olyan helyet keresel, ami az év legtöbb napján nyitva tart. Sokan edzenek hétvégeken és ünnepnapokon, ezért az olyan edzőterem, ami ilyenkor is nyitva van, aranyat érhet.

9. Személyedző igénybevétele

Az edzőtermek sok különböző típusú személyi edzői segítséget ajánlanak. Egyesekben van olyan, ami a tagsággal jár, míg másokban külön kell megvásárolni egy személyi edzős csomagot. Gyakran vannak akciók, amikor minél több órát vásárolsz, annál kevesebbe kerül egy alkalom. Nézd meg, hogy van-e engedmény csoportok számára, és ha vannak barátaid, akik ebben a teremben edzenek, akkor ez jó lehetőség arra, hogy csökkentsd a kiadásaidat, és élvezetesebbé tedd az edzést! Mindig nézd meg a felbérelni kívánt edző milyen képesítésekkel rendelkezik. Egyes edzők nem mások, mint profi ismétlés-számlálók, és jobb, ha olyannak adod a pénzedet, akinek meg vannak a megfelelő képesítései, és tudja miről beszél. Néhány bizonyítványt könnyű megszerezni, ezért olyan valakivel dolgozz, akinek haladó fokú bizonyítványa van, hogy meg kapd azt a segítséget és támogatást, amire szükséged van, hogy elérd a fitness céljaidat.

10. Tagsággal járó előnyök

Az utolsó dolog amit figyelembe kell venned, hogy milyen előnyökkel jár a tagság. Egyes edzőtermek kedvezményeket adnak olyan szolgáltatásokra mint a szolárium, vagy fitnessruházati bolt (különösen, ha van egy az edzőteremben). Továbbá, ha az edzőterem, aminek a tagja leszel, egy lánc tagja, akkor többnyire ingyen használhatod a testvér edzőtermeket is. Ez különösen jól jöhet, ha olyan munkád van, aminél sokat kell utaznod.

Összegzés

Tehát, mielőtt kimész és aláírsz egy 3 éves szerződést az első utadba eső edzőteremben, nézz körül egy kicsit, tegyél fel kérdéseket, sőt kérdezd meg, hogy van-e próbaidős tagság. Sokszor kaphatsz egy egyhetes ingyen belépőt, hogy kipróbálhasd az edzőtermet, mielőtt elköteleznéd magad, ami tökéletes lehetőség arra, hogy egy adott terem megfelel-e az elvárásaidnak. Ha valami hiányzik, akkor elég valószínű, hogy lesz a közelben egy másik edzőterem, amiben meg van, ezért ne zárd kit teljesen, de menj tovább egyel. Ha eleget nézelődsz, akkor biztosan találni fogsz egy helyet, ami tökéletesen illik hozzád és az edzésedhez.

 

Írta: Shannon Clark 

Forrás: bodybuilding.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Gyártók
Bal oldal 2
Rólunk mondták

"Gyors, korrekt, vevőorientált kiszolgálás. A kérdéseimre nagyon gyorsan kaptam választ (volt olyan hogy hétvégén! ). A honlap átlátható, színvonalas, látszik hogy benne vannak a "szakmában" a fiúk (itt a testépítést értem). Összességében az első tapasztalatom nagyon pozitív, csak így tovább!"Horváth Ferenc

Kövess minket!
Bannerek
Jobb bannerek

  

Motiváció

„Hiszek abban, hogy belső erőnk tesz győztessé vagy vesztessé. A győztesek azok, akik valóban hallgatnak szívükre.” Sylvester Stallone